Grupuri ruse de extremă dreaptă luptă în Ucraina, unele de partea lui Putin, altele împotriva liderului de la Kremlin

Luni, 27 Martie 2023, ora 03:29
4415 citiri
Grupuri ruse de extremă dreaptă luptă în Ucraina, unele de partea lui Putin, altele împotriva liderului de la Kremlin
Membri ai Corpului de voluntari din Rusia/ FOTO: VKontakte

De când au început luptele în estul Ucrainei, în 2014, sute de ruși cu convingeri de extremă dreapta s-au alăturat Kievului.

Ei sunt în cea mai mare parte membri ai subculturii neo-naziste a Rusiei, care văd Rusia contemporană ca un stat corupt, multinațional – și dau vina pe președintele Vladimir Putin pentru că nu ține cont de interesele etnicilor ruși, scrie Moscow Times.

Unii au fugit din Rusia la începutul anilor 2000, scăpând de urmărirea penală pentru crime motivate de ură sau pentru activitățile lor politice. Și mulți dintre ei s-au mutat în Ucraina, pe care o vedeau ca o țară slavă care era mai omogenă din punct de vedere etnic decât Rusia.

„Au început să urască statul rus și au crezut că Ucraina, unde imigrația era mai puțin intensă, era locul ideal pentru activitatea lor”, a spus Nikolai Mitrokhin, sociolog la Universitatea din Bremen, specializat în naționalismul rus. Mulți au profitat de oportunitatea de a se alătura unităților militare de extremă-dreapta ucrainene, inclusiv Regimentul Azov, în 2014. Unii dintre ei s-au opus Kremlinului pentru că a alimentat un „război fratricid”, în timp ce alții doar căutau oportunitatea de a lua parte la acțiuni militare.

Grupurile de extremă dreapta care luptă alături de Kremlin

Un număr incomparabil mai mare de ultranaționaliști ruși au luptat de partea Kremlinului începând din 2014.

Ăștia din urmă îmbrățișează o versiune imperială a naționalismului rusesc ce promovează restabilirea "granițelor istorice" ale Rusiei și sprijină acțiunea armată a lui Putin de a stabili controlul asupra Ucrainei, pe care o consideră un teritoriu istoric rusesc.

Mii de voluntari ruși naționaliști și de extremă dreapta s-au alăturat rebeliunii armate susținute de Rusia în estul Ucrainei atunci când aceasta a început în 2014.

Potrivit experților, acești voluntari au primit sprijinul Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care i-a folosit ca proxy, deoarece Kremlinul nu a vrut să recunoască implicarea sa directă.

„Aveau legături cu FSB și cu anumite ramuri ale armatei pentru a primi instrucțiuni, arme și muniții", a declarat expertul Mitrokhin pentru The Moscow Times.

După încheierea fazei active a conflictului din estul Ucrainei, milițiile naționaliste au fost treptat marginalizate, iar liderii lor au fost înlocuiți cu figuri mai loiale Kremlinului.

Corpulului Voluntarilor Ruși pro-Ucraina

Denis Kapustin, un activist neonazist născut la Moscova, a fondat RVC, anul trecut. Potrivit manifestului său, RVC urmărește răsturnarea regimului lui Putin și crearea unui stat etnic rus. Membrii săi doresc ca Rusia să renunțe la ambițiile sale imperiale și să se concentreze pe bunăstarea etnicilor ruși.

„Cu ce forță veți împiedica «imperiul» vostru să explodeze? De ce aveți nevoie de Crimeea... De ce aveți nevoie de pământ dacă nu există nimeni care să trăiască pe el?", se arată în manifestul grupării.

Potrivit experților, sprijinul pentru RVC în interiorul Rusiei este nesemnificativ, iar incursiunea lor în regiunea Briansk nu face decât să întărească narațiunea propagandistică a Kremlinului, care susține că Ucraina este condusă de neonaziști care amenință integritatea teritorială a Rusiei.

Legiunea Imperială Rusă

Mai multe grupări rusești de extremă-dreapta s-au alăturat unităților de voluntari din cadrul forțelor armate ale Rusiei.

Una dintre cele mai cunoscute este Legiunea Imperială Rusă, un grup de extremă dreapta din Sankt Petersburg. Aripa sa politică, Mișcarea Imperială Rusă (RID), care are opinii anti-imigrație și antisemite, a organizat tabere de antrenament pentru voluntarii care doresc să lupte în Ucraina.

RID a fost desemnată drept organizație teroristă de către SUA și Canada, iar SUA a sancționat membri importanți anul trecut.

„Bineînțeles că susținem lichidarea entității separatiste care poartă numele de Ucraina", declara fondatorul RID, Denis Gariev, în ziua invaziei rusești.

Poate chiar mai radical este Grupul de recunoaștere de asalt și sabotaj Rusici. Membrii grupului, care este condus de autoproclamatul neonazist Alexei Milceakov, afișează în mod regulat simboluri de extremă dreapta și au fost acuzați de crime de război în Ucraina.

O altă grupare ultranaționalistă prezentă în Ucraina, Espanola, a fost înființată de huligani de fotbal ruși de extremă dreapta. Liderul său, Stanislav Orlov, a declarat că grupul a fost activ în recentele atacuri rusești din jurul orașului ucrainean Vuhledar, luând parte inclusiv la operarea sistemelor de apărare aeriană și a dronelor.

Printre cei mai cunoscuți membri ai Espanola se numără luptătorul de arte marțiale Mihail Turkanov, cunoscut pentru tatuajele sale cu svastici, care ar fi primit luna trecută Ordinul de stat pentru curaj.

Autoritățile ruse s-au abținut să recunoască - și cu atât mai puțin să condamne - prezența grupurilor de extremă dreapta în armata rusă.

Pentru mulți experți toleranța Kremlinului față de astfel de grupuri nu este însă o surpriză: ideologia naționalistă extremă și retorica imperialistă sunt prezente în discursul oficial al Rusiei de ani de zile - devenind și mai vizibile în rândul oficialilor de rang înalt de la invazia Ucrainei.

Totuși, recunoașterea activiștilor de extremă dreapta care luptă pentru Rusia ar submina una dintre principalele justificări ale Kremlinului pentru invazie: acuzația că Ucraina este condusă de naziști.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #extrema dreapta, #Kremlin, #kiev , #Razboi Ucraina