Femeile din Ucraina iau locul bărbaților care sunt pe front: muncesc în mine sau în fierării

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 14:07
2332 citiri
Femeile din Ucraina iau locul bărbaților care sunt pe front: muncesc în mine sau în fierării
Maria Kobets lucrează la fierărie deținută de soțul ei/ FOTO: CNN

În timp ce țara lor luptă pentru a respinge forțele Rusiei, femeile ucrainene își asumă roluri și responsabilități care nu le erau disponibile anterior, adesea în circumstanțe provocatoare și periculoase.

Mii de bărbați ucraineni și-au părăsit locurile de muncă pentru a se alătura armatei și a apăra țara după invazia Rusiei în urmă cu aproape 16 luni. În absența lor, femeile ucrainene le-au luat locul. Legea ucraineană le interzicea anterior femeilor să aibă locuri de muncă considerate prea periculoase.

Exploatarea subterană, forjarea metalelor fierbinți și operarea de mașini grele - acestea sunt doar câteva dintre locurile de muncă unde femeile ucrainene nu aveau acces anterior.

Dar când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat legea marțială după invadarea Rusiei, suspendând astfel legile existente ale țării, femeile ucrainene au plecat la muncă.

De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol crucial în timpul războiului, asumându-și locuri de muncă și responsabilități deținute în mod tradițional de bărbați – așa cum sa întâmplat în ambele războaie mondiale.

Acum într-o mină de cărbune din estul țării, Tetiana se numără printre zecile de femei ucrainene care își înlocuiesc soții în timp ce aceștia luptă pe câmpurile de luptă. Obișnuia să lucreze la suprafață, până când legea marțială a permis femeilor să facă munci periculoase și Tetiana a optat pentru un loc de muncă în adâncul minei. „Întotdeauna mi-am dorit să lucrez aici, dar fetele nu aveau voie. Când mulți bărbați au fost înrolați, mina a trebuit să continue să funcționeze. Așa că, pentru a ne proteja țara, fetele au făcut un pas înainte”, a declarat Tetiana pentru CNN.

Tetiana, care câștigă acum mai mult decât câștiga înainte de război, a spus că „iubește” munca și speră să continue după ce războiul se va termina. Dar ea va întâlni atitudini sociale adânc înrădăcinate care ar putea să-i zădărnicească speranțele. Deși șeful ei, Oleksandr, este recunoscător pentru sprijin, el a declarat pentru CNN că el crede că „atunci când războiul se va termina, și vom câștiga, cred că femeile se vor întoarce deasupra solului și vor face munci de femei”. Cu toate acestea, schimbarea ar putea fi mai permanentă decât bănuiește Oleksandr.

Într-o fierărie din apropiere, Maria a preluat rolul de fierar al soțului ei, de când acesta a fost recrutat „pentru a-și păstra slujba în viață în timp ce el servește”, a spus ea. „Plâng foarte des în forja de aici. Soțul meu ne apără, iar acest lucru este foarte periculos, dar munca mă ajută să rezist și să nu mă prăbușesc”, a declarat Maria pentru CNN. Când războiul se va încheia, Maria speră, de asemenea, să continue această muncă.

În diferite moduri, aceste femei aduc contribuții semnificative țării lor. Există, de asemenea, 60.000 de femei care servesc în forțele armate ucrainene, dintre care 5.000 în unități de luptă, potrivit parlamentarei Evgheniia Kravciuk.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Femei, #mine fierari , #Razboi Ucraina