Rușii folosesc flota Mării Negre pentru a-și apăra coastă. Rămâne pericolul rachetelor Kalibr, trase de pe submarine

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 19:57
3843 citiri
Rușii folosesc flota Mării Negre pentru a-și apăra coastă. Rămâne pericolul rachetelor Kalibr, trase de pe submarine
Nava a flotei ruse la Marea Neagră/ FOTO: aa.com.t

Șeful serviciilor secrete ucrainene, Kirilo Budanov, a spus că Flota rusă de la Marea Neagră s-a transformat de mult într-o flotă de apărare de coastă.

"Ce a mai rămas din Flota Mării Negre?... A mai rămas doar numele. În realitate este deja o flotă de apărare de coastă. Și nimic mai mult. Aceasta este o flotilă de nave care pot rezolva sarcini limitate. Nimic mai mult", a spus Budanov într-un interviu pentru Liga.net.

Șeful serviciilor de informații a remarcat că acest lucru nu s-a întâmplat în timpul războiului pe scară largă cu Ucraina, ci chiar mai devreme.

"Personal cred, sunt sigur, că s-a întâmplat cu mulți ani în urmă. Doar că acest mit a fost distrus odată cu începerea fazei active a ostilităților pe 24 februarie", a spus șeful GUR.

Flota Mării Negre și-a pierdut 15% din personalul de luptă în războiul cu Ucraina, scrie portalul Meduza citând estimările publicației Projekt.

Aritmetica simplă duce la o astfel de concluzie. Astfel, la începutul războiului cu Ucraina, flota era formată din 275 de nave, dintre care 58 erau nave de luptă. Dacă luăm în calcul ambarcațiunile de patrulare, flota era formată din 74 de unități de luptă.

În sursele deschise existau informații despre 12 nave și bărci care au fost scufundate sau grav avariate în timpul atacurilor Forțelor Armate ale Ucrainei.

În aprilie 2022, nava amiral a Flotei Mării Negre, crucișătorul Moskva, s-a scufundat. Potrivit versiunii oficiale, la bord a avut loc un incendiu, care ar fi detonat muniția. Cu toate acestea, conform unei alte versiuni, două rachete antinavă ucrainene Neptun au lovit crucișătorul.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat inițial că nimeni nu a murit pe crucișător, apoi a recunoscut că o singură persoană a murit. Alte 27 de persoane au fost declarate dispărute, iar în noiembrie, instanța a recunoscut 17 morți.

Dar, după cum a informat portalul Naval News, spre deosebire de ultimele luni, când Forțele Navale ruse au avut o atitudine pasivă în Marea Neagră, de câteva zile, în regiune s-au produs schimbări semnificative. Astfel, zonele situate în apropiere de Sevastopol, au fost ocupate de submarine și nave de luptă rusești.

Sursele deschise, bazându-se pe analiza imaginilor satelitare Sentinel 2 de la Agenția Spațială Europeană, au semnalat o prezență navală crescută a forțelor ruse în Marea Neagră. Potrivit Naval News, în prezent, în Marea Neagră, sunt patru submarine rusești. Acestea sunt întrebuințate pentru lansarea de rachete de croazieră Kalibr asupra teritoriului Ucrainei.

Imaginile din satelit arată faptul că un submarin rusesc este escortat de o vedetă de asalt Raptor și un elicopter, cel mai probabil de tip Mi-8. Acest dispozitiv de luptă a fost conceput pentru a proteja mijloacele de luptă rusești împotriva dronelor maritime ucrainene.

Anterior, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră au fost retrase în direcția Novorossisk.

“Navele și submarinele rusești încă vin și pleacă, dar frecvența traversărilor prin Marea Neagră a crescut, iar acest lucru se poate datora unei operații militare iminente”, a informat Naval News.

În acest context, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că gruparea de nave de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră a crescut la 11 nave. “Peste 20 de rachete de croazieră de tip Kalibr sunt pregătite pentru lansare din Marea Neagră”, au declarat reprezentanții ucraineni.

În ultima perioadă, Federația Rusă a executat atacuri cu rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală la un interval de 10-12 zile. Această perioadă este folosită pentru evaluarea rezultatelor loviturilor și stabilirea țintelor următoare.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #flota rusa, #Marea Neagra, #submarine, #rachete kalibr , #Razboi Ucraina