Furtul de cereale din Ucraina comis de ruși se vede și din satelit VIDEO

Marti, 24 Mai 2022, ora 22:25
3813 citiri
Furtul de cereale din Ucraina comis de ruși se vede și din satelit VIDEO

Furtul de cereale ucrainene de către Rusia pare să se intensifice pe măsură ce războiul continuă, potrivit noilor fotografii din satelit ale portului Sevastopol din Crimeea.

Imaginile au surprins mai multe vase ruseşti care sunt încărcate cu cereale în Crimeea, informează CNN.

Imaginile de la Maxar Technologies, din 19 şi 21 mai, prezintă navele Matros Pozinich şi Matros Koshka acostate lângă ceea ce par a fi silozuri de cereale.

Conform site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.com, navele au părăsit portul. Matros Poinich navighează în Mareea Egee, iar Matros Koshka se află încă în Marea Neagră.

Crimeea anexată ilegal de Rusia produce cantităţi reduse de cereale, spre deosebire de zonele ucrainene roditoare din punct de vedere agricol, precum Herson şi Zaporojie. Autorităţile ucrainene şi surse din industrie au afirmat pentru CNN că armata rusă din regiunile ocupate au golit mai multe silozuri şi au transportat cerealele spre sud.

La începutul lunii mai, Matros Pozinich a fost încărcată cu cereale şi a pornit din Marea Neagră în Marea Mediterană. Mai întâi a vrut să se îndrepte spre Egipt, însă a fost refuzată de autorităţile din Alexandria avertizate de oficialii ucraineni, conform guvernului ţării. Mai mult decât atât, i-a fost interzis să intre în Beirut, în cele din urmă staţionând în Latakia, în Siria, unde Rusia sprijină de ani de zile regimul lui Bashar-al-Assad.

Totodată, Rusia i-a blocat Ucrainei posibilitatea de a exporta mărfuri din porturile sale, amplificând temerile legate de o potenţială criză alimentară globală.

„Comunitatea internaţională trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară şi multe alte ţări se vor confrunta cu aceasta. Rusia a blocat aproape toate porturile şi toate şansele maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea soarelui şi multe altele. O mulţime de produse", a declarat Zelenski sâmbătă.

CNN a informat săptămâna trecută că SUA şi aliaţii discută despre modalitatea de a dezvolta în siguranţă rute de transport de cereale din Ucraina, pe fondul intereselor legate de aprovizionarea globală cu alimente. Probele că Rusia fură cereale nu fac decât să agraveze aceste eforturi.

La începutul acestei luni, Ministerul Apărării al Ucrainei a estimat că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate și scoase din Ucraina de la invazia Rusiei.

Mikola Solski, ministrul ucrainean pentru agricultură a declarat că ceea ce întâmplă "este o afacere mare care este supravegheată de la cel mai înalt nivel".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit drept fakenews acuzațiile că Rusia fura cereale din Ucraina.

Citeste si:
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept...
Americanii trimit în Ucraina temutul sistem NASAMS. E capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 de kilometri
Americanii trimit în Ucraina temutul sistem NASAMS. E capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 de kilometri
Președintele american Joe Biden a anunțat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS, pe care îl folosește pentru a păzi spațiul aerian deasupra Casei Albe,...