Ucraina pledează pentru garanții de securitate obligatorii pentru a-și asigura supraviețuirea pe termen lung. Aliații nu sunt încă pregătiți să facă asta, în ciuda lunilor de conversații despre acest subiect, au dezvăluit cinci diplomați europeni publicației Politico.
NATO, la care Ucraina aspiră să se alăture, ar trebui să conducă această negocierie cu întreaga Alianță? Este posibil ca cele mai mari forțe militare ale lumii să ofere angajamente individuale? Sunt necesare alte garanții decât apartenența la NATO? Care sunt aceste „garanții de securitate”?
Toate aceste întrebări rămân deschise, au spus diplomații, chiar dacă aliații sunt la doar cinci săptămâni distanță de summit-ul cheie al NATO de la Vilnius. Ucraina și-a propus ca reuniunea să fie un fel de termen limită, forțând ca aliații să își asume angajamente explicite la reuniune cu privire la invitarea Ucrainei în NATO și oferirea de garanții de securitate pe parcurs.
„Ucraina este cea mai experimentată țară din lume în a auzi „nu” de la NATO”, a deplâns ministrul ucrainean pentru Integrare Europeană Olga Stefanișina. „Avem nevoie de claritate, că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă și nu va fi un fel de chilipir”, a precizat ea.
Susținătorii Kievului se confruntă cu o realitate inconfortabilă: mulți nu prea doresc să ofere Ucrainei un calendar concret pentru aderarea la NATO în acest moment. Dar nici nu vor să-i lase pe ucraineni frustrați sau vulnerabili la o altă invazie.
Ca urmare, un număr de lideri vest-europeni renunță din ce în ce mai mult la garanțiile de securitate și oferă o formulare mai optimistă cu privire la apartenență. Dar în spatele unei astfel de retorici se ascunde planificarea propriu-zisă, care este încă confuză.
Ucraina dorește ca liderii NATO să ofere Kievului o foaie de parcurs de aderare postbelică – și garanții concrete de securitate de la capitalele occidentale. Câțiva lideri occidentali au vorbit în ultimele zile despre necesitatea garanțiilor de securitate.
Președintele francez Emmanuel Macron a susținut „ceva de mijloc între garanțiile de securitate în stil israelian și apartenența deplină la NATO”. Și premierul britanic Rishi Sunak și-a adăugat propriul angajament vag, spunând că aliații „vor să se asigure că Ucraina va avea măsuri de securitate pe termen lung”.
Dar actualii și foștii oficiali spun că nu există un consens cu privire la garanții, nici ce ar însemna, nici ce format ar putea lua.
„La un capăt al spectrului”, a spus Camille Grand, fostul secretar general adjunct al NATO, „este apartenența deplină la NATO. Această opțiune poartă cu ea garanția fermă a articolului 5 - un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor aliaților.
La celălalt capăt al spectrului se află ceea ce pot fi considerate „garanții pe hârtie”, cum ar fi Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a oferit Ucrainei garanții slabe din partea Rusiei, Statelor Unite și Marii Britanii.
Tratat de Securitate
Există multe „opțiuni” între ele, a spus el – de la tratate bilaterale până la angajamente politice reale – și provocarea este să găsim „locul potrivit”.
O propunere pe masă este așa-numitul Tratat de Securitate de la Kiev, un concept dezvoltat de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski împreună cu fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. În cadrul acestui plan, un grup de bază de aliați s-ar angaja să întărească apărarea Ucrainei pe parcursul mai multor ani cu resurse atât militare, cât și non-militare.
Separat, un grup de foști oficiali și oameni de știință occidentali de rang înalt a prezentat și o idee care vizează cooperarea și asistența pe termen lung a Ucrainei prin extinderea rapidă a propriei industrii de apărare.
Acest lucru ar fi „similar cu angajamentul de apărare al SUA față de Israel”, a spus Alexander Vershbow, un fost înalt oficial american care a ocupat și funcția de secretar general adjunct al NATO. Iar acesta va fi un acord „interimar” înainte ca Ucraina să se alăture NATO, a adăugat el la o conferință, ce a avut loc, marți, la Bruxelles.
Însă oficialii spun că atunci când politicienii vorbesc acum despre „garanții” și „asigurări”, ei vorbesc în esență despre promisiuni de a continua trimiterea de arme și pregătire pentru trupe, nu promisiuni concrete de a apăra Ucraina.
„Auzim mai des despre asigurări decât despre garanții”, a spus un diplomat de rang înalt din Europa Centrală. „Se pare că totul se rezumă la asigurarea pe termen lung a mijloacelor de protecție”.
Un diplomat vest-european a fost de acord: „Mulți dintre noi preferă să vorbim despre „garanții de securitate”.
„Avem nevoie de garanții clare de securitate, după exemplul Finlandei și al Suediei”, a spus vicepremierul Stefanișina. Și aceste garanții, a adăugat ea, ar trebui să se aplice „pentru perioada de tranziție de dinaintea aderării efective a Ucrainei la NATO, când articolul 5 privind apărarea colectivă ni se va aplica”. Totuși, asta face parte din problemă.
„Garanțiile de securitate ale NATO sunt articolul 5, reprezintă calitatea de membru deplin”, a declarat miercuri șeful alianței Jens Stoltenberg, întrebat despre potențialele garanții pentru Ucraina. „Știu”, a adăugat el, „că există și discuții și consultări între Ucraina și unii aliați cu privire la acorduri bilaterale”.
Dar chiar dacă problema nu se află în mod oficial pe agenda NATO, dezbaterea privind garanția este acum în mintea tuturor, în timp ce aliații se pregătesc pentru summitul din iulie.
„Indiferent dacă garanțiile sunt menționate sau nu în comunicatul NATO, practic ele vor avea un impact indirect asupra alianței, deci împingând această problemă și pretinzând că nu este o problemă NATO nu este de ajutor”, a spus un diplomat din Europa Centrală.
Pentru unii oficiali, dezbaterea asupra asigurărilor de securitate este o distragere a atenției de la singura garanție despre care spun că contează de fapt: eventuala apartenență la NATO.
„Se gândește serios vreo țară să ofere Ucrainei garanții de securitate bilaterale reale? Doar articolul 5 garantează contează”, a spus un diplomat din Europa de Est. Livrările de arme pe termen lung, „nu sunt o garanție de securitate”, a precizat acesta.
o traducere nu ar strica, hahaha Vezi tot