Cererea fermă a generalului care i-a oprit pe ruși în drumul spre Kiev. Sirski a gândit strategia de eliberare a orașului Kupiansk

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 23:19
4776 citiri
Cererea fermă a generalului care i-a oprit pe ruși în drumul spre Kiev. Sirski a gândit strategia de eliberare a orașului Kupiansk
Generalul ucrainean Oleksand Sîrski/ FOTO: NBC News

Ucraina are nevoie de mai multe avioane de atac, inclusiv avioane pentru sprijinirea infanteriei și avioane pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat comandantul Forțelor Terestre Oleksandr Sîrski într-un interviu pentru Reuters publicat pe 12 ianuarie.

Sîrski a spus că avioanele de luptă A-10 fabricate în SUA, precum și elicopterele de atac precum Apache, ar putea face o diferență notabilă pe câmpul de luptă.

General-colonelul Oleksandr Sirski, în vârstă de 58 de ani, este comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, funcție pe o care deține din 2019, și are în palmares o serie de operațiuni militare importante.

La începutul invaziei rusești din Ucraina, din 24 februarie, Sirski a fost însărcinat cu apărarea Kievului. Ulteiror, Sirski a reușit să oprească ofensiva rusească la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka, Balaklia.

Tot Sirski a gândit strategia de eliberare a orașului Kupiansk, care găzduieşte principalul nod feroviar prin care au fost aprovizionate forţele ruse din nord-estul Ucrainei și este strategul contraofensivei uimitoare de la Harkov.

Înainte de războiul din Donbas, din anii 2000, Sirski a comandat Brigada 72 Mecanizată și a fost promovat la gradul de general-maior.

Începând cu 2013, a ocupat funcția de primul adjunct al șefului Centrului de comandă principal al Forțelor Armate ale Ucrainei și a fost implicat în procesele de cooperare cu NATO. În noiembrie 2013, Sirski a fost însărcinat de ministerul Apărării din Ucraina să discute, la sediul NATO, despre modificările aduse armatei ucrainene în conformitate cu standardele NATO.

În de 5 august 2019, Sirski a fost numit comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, iar la 23 august 2020 a fost promovat la gradul de general-colonel. Acest grad nu se mai acordă în armata ucraineană de la 1 octombrie 2020, dar Sirski l-a păstrat, fiind în acest moment singurul militar ucrainean rămas în serviciul activ care deține acest grad special.

Potrivit relatărilor, Ucraina a solicitat Apaches și alte echipamente avansate în timpul unei sesiuni cu ușile închise a Conferinței Bazei Industriale de Apărare SUA-Ucraina la Departamentul de Comerț din Washington, DC în decembrie 2023.

Nu este clar dacă furnizarea unui astfel de echipament de către SUA sau alți aliați occidentali este analizată.

Ucraina i-a îndemnat pe aliații occidentali să furnizeze F-16 și alte avioane avansate încă de la începutul invaziei Rusiei pe scară largă. Țările de Jos și Danemarca conduc din vara anului 2023 o coaliție internațională care să antreneze piloți ucraineni să piloteze avioane F-16.

Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia au convenit să-și furnizeze propriile aeronave F-16 pentru a consolida Forțele Aeriene ale Ucrainei, dar nu au sosit încă.

Se așteaptă ca primii piloți ucraineni să-și termine pregătirea F-16 până la sfârșitul anului 2023 și să poată pilota avioanele în Ucraina până în primăvara sau vara anului 2024.

Quarterly Report - Editia 4

O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
La mai bine de un an și jumătate de când Rusia a reușit să cucerească teritoriile considerate „pro-ruse” din estul Ucrainei, se pun mai multe probleme în discuție: cât va mai susține...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #generalul oleksand sirski, #avioane de atac , #Razboi Ucraina