Cancelarul german Olaf Scholz suspendă livrările de tancuri către Ucraina

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 13:59
21079 citiri
Cancelarul german Olaf Scholz suspendă livrările de tancuri către Ucraina
Tancuri germane/ FOTO Janes

Cancelarul german Olaf Scholz amână o decizie finală cu privire la acordarea de tancuri de ultimă generație Ucrinei pentru a lupta împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor din partea altor oficiali nemți de rang înalt, susțin patru persoane familiare cu dezbaterile.

Planul, promovat de vicecancelarul și ministrul Economiei Robert Habeck și ministrul de externe Annalena Baerbock - ambii membri de frunte ai Partidului Verzilor - ar implica aproximativ 100 de tancuri. Decizia vine pe fondul unei acceptări tot mai mari la Berlin și în alte capitale occidentale că războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura luni sau chiar ani, iar Kievul face apel direct pentru astfel de echipamente.

O decizie în această privință era așteptată inițial săptămâna aceasta. Dar acum este în aer, după ce cancelarul social-democrat – spre frustrarea partenerilor săi de coaliție – susține că Germania ar trebui mai întâi să ajungă la o poziție comună cu aliații occidentali pe această temă înainte de a livra echipament militar greu, au spus oficialii. „Punem în mișcare tot ceea ce este corect și rezonabil”, a spus cancelarul în fața Bundestagului, întrebat despre livrările de tancuri. Cu toate acestea, Scholz a adăugat că este important pentru el să se coordoneze cu partenerii UE și NATO, notează Politico.eu.

Miniștrii de externe ai NATO au discutat miercuri și joi despre sprijinul militar pentru Ucraina, dar nu au oferit detalii referitoare la aprovizionarea cu tancuri.

Anterior, oficialii germani au exclus să livreze la Kiev echipamente militare occidentale mai complexe, cum ar fi tancuri, în ciuda deciziei istorice a Berlinului din februarie de a livra rachete antitanc și de apărare aeriană Ucrainei, motivând că ar dura săptămâni sau luni pentru a antrena soldații ucraineni să le folosească.

În prezent, Rusia se regrupează, retrage forțele din nordul Ucrainei și, probabil, planifică o ofensivă majoră în est în următoarele săptămâni, potrivit oficialilor occidentali.

Ezitarea cancelarului a provocat o reacție din partea partenerilor săi de coaliție, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP). În timp ce membrii cabinetului s-au abținut până acum de la critici publice, Baerbock a indicat reporterilor doar că este în favoarea furnizării de sisteme de arme mai avansate.

Thorsten Benner, directorul think tank-ului Global Policy Institute din Berlin, a susținut că Germania, care s-a confruntat cu critici pentru că s-a opus unor sancțiuni energetice mai dure împotriva Rusiei din cauza dependenței sale de gazul rusesc, ar trebui să compenseze acest lucru prin livrarea de tancuri.

„Cred că este de o importanță centrală pentru credibilitatea Germaniei să nu pună peste tot frâna, că există și un domeniu în care conduce”, a spus el. „Și mai ales dacă în prezent este imposibil ca Germania să oprească plățile pentru gaz, care îi aduc miliarde lui Putin, atunci tancurile de luptă ar fi o alternativă bună”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Germania, #tancuri, #olaf schulz , #Razboi Ucraina