Cum încearcă Prigojin să recruteze veterani americani pentru războiul din Ucraina

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 23:24
5100 citiri
Cum încearcă Prigojin să recruteze veterani americani pentru războiul din Ucraina
Membri ai grupului Wagner/ FOTO: Politico

Rusia s-ar putea să-și fi îndreptat ochii spre o nouă și neașteptată sursăde recruți pentru eforturile de război din Ucraina: veteranii Statelor Unite.

Rusia își pune speranțele în zeci de mii de noi recrutați, deoarece își propune să schimbe cursul unui război eșuat până acum în Ucraina. Un videoclip de recrutare rusesc, care vizează cetățenii americani, circulă pe rețelele de socializare . În clipul video de un minut și jumătate, o voce cu un accent rusesc pare să vorbească direct veterinarilor americani dezamăgiți, în timp ce subtitrarea în rusă este însoțită de imagini din războaiele SUA și haosul global.

"Ai fost un erou pentru țara ta, dând cei mai buni ani armatei. Ai visat să învingi răul, ai visat să faci multe pentru a face America din nou mare", spune naratorul într-o aparentă referire la sloganul fostului președinte Donald Trump.

„Dar, în realitate, ați văzut ordine criminale, distrugerea națiunilor, moartea civililor și totul pentru voința unui grup de familii, care credeau că sunt zei pământeni – hotărând cine va trăi sub conducerea lor și cine va fi distrus ”, continuă vocea dramatică.

Nu este clar cine a produs videoclipul, dar un expert a declarat pentru Insider că reclama ar putea fi o creație a Grupului de mercenari Wagner care a furnizat până acum zeci de mii de soldați pe frontul din Ucraina.

„Este nebunesc”, a spus Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford de la Universitatea Duke și istoric al Uniunii Sovietice și al relațiilor SUA-URSS, despre reclamă. „Este foarte trumpist”.

Videoclipul, care a început să circule săptămâna trecută, vine pe fondul unor informații potrivit cărora Wagner a încetat să mai recruteze deținuți în Rusia, deoarece un număr tot mai mare de persoane refuză să se alăture unei misiuni sinucigașe. Fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, a confirmat că Wagner și-a încetat eforturile într-o declarație pe canalul Telegram.

Politico a scris luna trecută că Wagner Group își extinde aria în afara Rusiei, lansând operațiuni de influență în Africa și în alte părți ale Europei.

Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebările Insider dacă guvernul american este la curent cu videoclipul.

Mai mulți experți internaționali au declarat pentru Task and Purpose că Grupul Wagner sau unul dintre asociații săi ar putea fi în spatele videoclipului de propagandă.

„Videoclipul se potrivește cu producțiile pe care grupul le-a produs în trecut”, a declarat Jason Blazakis, directorul Centrului pentru Terorism, Extremism și Contraterorism al Institutului Middlebury. „Este, de asemenea, o piesă de propagandă destinată publicului american – și știm că aceasta este o tactică comună a lui Prigojin, care datează din timpul alegerilor din 2016”.

Videoclipul de recrutare prezintă o imagine a logo-ului Wagner Group

Într-o postare de joi, 9 februarie, pe Telegram, serviciul de presă al lui Prigojin a recunoscut existența unei reclame a Grupului Wagner care vizează un public american, susținând în mod fals că organizația a primit peste 10 milioane de cereri de la cetățeni americani care doreau să se alăture luptei dusă de Wagner după ce videoclipul a fost lansat. CNN a notat că afirmația a fost probabil sarcastică.

Nu era clar dacă reclama americană la care se face referire în declarația lui Prigojin este același videoclip care circulă online.

Narațiunea videoclipului este însoțită de imagini viscerale și filmări video ale soldaților americani atât la antrenament, cât și pe câmpul de luptă, precum și o serie de clipuri cu demonstrații ucrainene de extremă dreapta, proteste americane, soldați naziști din perioada celui de-al doilea război mondial și fotografii cu revolta din Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Reclama sugerează că toți fac parte dintr-o „tabără a răului” impulsionată de America, acuzând că țara devine „focarul răului care distruge întreaga lume”. Reclama concluzionează că: „Singura țară care luptă împotriva acestui rău este Rusia”, spune naratorul.

Într-o imagine din videoclip poate fi văzută uniforma unui soldat rus. Câteva clipe mai târziu, Prigojin este văzut stând printre ruinele câmpului de luptă. Momentele finale ale reclamei prezintă o detonare nucleară.

„Dacă ești un adevărat patriot al viitoarei Americi Mari, alătură-te rândurilor războinicilor Rusiei”, se spune în videoclip. „Ajută să învingi răul sau va fi prea târziu pentru toată lumea”.

Dacă Wagner Group a produs videoclipul, este puțin probabil ca organizația să creadă cu adevărat că veteranii americani îi vor ajuta să-și umple rândurile, potrivit Miles.

„Țintirea americanilor este în mare măsură un truc de propagandă și nu ceva care va aduce un număr semnificativ”, a spus profesorul Miles.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #grupul wagner, #recrutare, #SUA, #propaganda , #Razboi Ucraina