Ucraina folosește HIMARS pentru a distruge sistemul avansat de rachete rusești

Joi, 01 Iunie 2023, ora 23:16
5169 citiri
Ucraina folosește HIMARS pentru a distruge sistemul avansat de rachete rusești
Sistem S 400, disturs/ FOTO: Twitter

Sisteme HIMARS, operate de ucraineni, au distrus o parte a unuia dintre cele mai avansate sisteme de rachete antiaeriene din Rusia, potrivit rapoartelor de pe rețelele de socializare.

Un HIMARS a lovit un post de comandă mobil 55K6E, care face parte din sistemul rusesc de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-400, sugerează postările și imaginile postate online.

Newsweek nu a putut verifica în mod independent filmările și a contactat Ministerul ucrainean al Apărării, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene și Ministerul Apărării al Rusiei prin e-mail pentru comentarii.

Deși este dificil de confirmat aceste rapoarte în această etapă, acesta este „exact tipul de echipament pe care HIMARS ar fi folosit pentru a-l viza ”, a declarat expertul militar David Hambling pentru Newsweek.

Fotografiile unui vehicul distrus, realizate în regiunea disputată din sudul Ucrainei, Herson, par să arate o lovitură de succes a ceea ce Hambling a descris drept „creierele sistemului S-400]”, adăugând: „Scoaterea acestui singur vehicul este o metodă eficientă de a dezactiva o baterie.”

Sistemul S-400 are „o valoare foarte mare, de obicei fiind situat mult în spatele liniilor frontului unde alte artilerii nu pot ajunge, iar distrugerea acestuia va îmbunătăți poziția tactică, permițând dronelor și aeronavelor ucrainene să zboare mai liber”, a spus el.

Se pare că S-400 a fost folosit de forțele ruse pentru a intercepta rachetele trase de HIMARS, a adăugat el. „Deci acesta ar fi putut fi un duel direct între cele două sisteme”.

„Este posibil ca S-400 să fi doborât mai multe rachete, dar ratarea uneia a fost suficientă pentru a-și pecetlui soarta”, a spus Hambling.

Rusia a dezvoltat sistemul S-400 pentru a înlocui vechiul S-300, deși ambele sunt încă în uz. S-400 Triumpf, cunoscut și sub numele NATO SA-21 Growler, este o platformă mobilă pe care Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale o descrie ca fiind „aproximativ comparabilă cu sistemul american Patriot”.

„Există o comparație directă cu bateriile Patriot furnizate de SUA care se duelează cu rachetele hipersonice rusești Kinjal lansate asupra Kievului”, a spus Hambling.

Compania militară de stat rusă Rosoboronexport a descris S-400 ca fiind capabil să distrugă toate tipurile de ținte aeropurtate și rachete balistice. Are o rază de acțiune estimată la aproximativ 400 de kilometri și a intrat în funcțiune în 2007, potrivit presei de stat ruse.

Compania olandeză open-source Oryx a anunțat că doar un sistem mobil de rachete sol-aer S-400 a fost distrus din februarie 2022. Cu toate acestea, acest număr include doar pierderile confirmate vizual, astfel încât numărul poate fi mai mare.

SUA au furnizat Ucrainei 38 de sisteme HIMARS în pachetele sale de ajutor militar. Forțele antiaeriene ucrainene au sugerat anterior că Rusia folosește din ce în ce mai mult sistemele sale de rachete S-300 și S-400 pentru a compensa deficitul de rachete balistice.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #HIMARS, #s400, #distrugere , #Razboi Ucraina