Rusia nu se mai poate baza pe ”generalul Iarnă”, Ucraina mizează pe ”generalul Degeratu”

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 20:09
8223 citiri
Rusia nu se mai poate baza pe ”generalul Iarnă”, Ucraina mizează pe ”generalul Degeratu”
Soldații ucraineni, a doua iarnă pe front/ FOTO: reaction.life

Iarna i-a ajutat pe ruși să învingă marea armată a lui Napoleon și Wehrmacht-ului lui Hitler. ”Generalul Iarnă” trebuia să fie întotdeauna un bun prieten al forțelor ruse. Dar în acest an, loialitatea lui este mai puțin sigură.

Președintele Vladimir Putin nu mai poate conta pe vechiul aliat al Rusiei acum că soldații Kremlinului din Ucraina sunt invadatori demoralizați, care se confruntă cu lapovița și zăpada și cu temperaturi care coboară până la -20 Celsius și chiar mai jos. Experți și analiști militari au sugerat de luni de zile că iarna va aduce o pauză în luptele de pe frontul Ucrainei – dar devine din ce în ce mai clar că ambele părți vor căuta să profite de frig. Va fi un duel între ”generalul Iarnă” și ”generalul Degeratu”. Planul rus este să-i demoralizeze pe civilii ucraineni, întrerupându-le electricitatea și încălzirea, în timp ce ucrainenii vor să lanseze raiduri de comando și să-și folosească artileria pe militari ruși prost echipați, cărora le lipsește echipamentul de iarnă și mâncarea caldă.

Deși se așteaptă ca ritmul luptelor să încetinească în regiunile din est Donețk și Lugansk, nu a existat nicio scădere, în ciuda rafalelor de zăpadă și a temperaturilor înghețate.

„Bătăliile au loc zi și noapte, indiferent de vreme”, a declarat din prima linie medicul militar și fost parlamentar ucrainean Egor Firsov pentru POLITICO. „Acum sunt lângă Bakhmut. Situația de aici este foarte complicată. Se schimbă în fiecare zi, balansând ca un pendul - euforie când avansăm, îngrijorare când inamicul înaintează”, a scris el.

Cu un strop de bravură, a adăugat: „Ieri a nins, ne-am bucurat de asta, pentru că nu este nimic mai rău decât ploaia înghețată”.

Ministerul Apărării al Ucrainei a precizat, de asemenea, că planul este de a menține presiunea ridicată în timpul iernii. „Cei care vorbesc acum despre o posibilă pauză a ostilităților din cauza temperaturilor înghețate din timpul iernii probabil că nu au făcut niciodată plajă în ianuarie, pe coasta de sud a Crimeii”, a scris duminică pe Twitter, batjocoritor, Ministerul Apărării al Ucrainei, sugerând ambiția Ucrainei de a lupta pentru peninsula anexată ilegal, de Rusia, în 2014.

”Generalul Iarnă” nu a „luptat“ întotdeauna de partea Rusiei. Finlandezii i-au întors pe ruși în timpul Războiului de iarnă din 1940, în timp ce alunecau agil pe schiuri, lansând lovituri de gherilă fulgerătoare. Ucrainenii speră să provoace pagube similare, în condițiile în care trupele rusești mobilizate se plâng deja de lipsa echipamentului de iarnă și de condițiile pe care le suportă, inclusiv lipsa de mâncare caldă de zile întregi.

Fără pauză

Deocamdată, lupte se duc pe mai multe fronturi. Nimic nu semnalează o iarnă liniștită.

Potrivit Katerinei Stepanenko de la Institutul pentru Studierea Războiului, care a monitorizat lupta folosind surse deschise: „Rușii își reiau și își intensifică operațiunile ofensive la sud-vest de regiunea Donețk, folosind parașutiști retrași din jurul orașului Herson, din sud.

De asemenea, ucrainenii au mutat forțele pentru a-și consolida linia, a declarat Nick Reynolds de la Royal United Services Institute din Marea Britanie.

Reynolds a adăugat că ucrainenii doresc să-i împingă pe rușii de pe malul de est al râului Nipru, cu 15 până la 20 de kilometri mai departe de Herson, pentru a opri bombardamentele artileriei rusești.

Reynolds suspectează, de asemenea, că rușii ar putea întinde o capcană prin masarea de noi forțe la granița cu Belarus, la nord de Kiev, în încercarea de a atrage forțele ucrainene departe de linia frontului din sud și est.

O sursă de securitate ucraineană, care a cerut să rămână anonimă, a declarat pentru POLITICO că avioanele rusești se pare că testează apărarea antiaeriană ucraineană de-a lungul graniței. Bloggerii militari ruși de pe Telegram spun că ucrainenii înființează mai multe posturi de observare a frontierei echipate cu dispozitive electronice de interceptare și amplasează mine la nord de Cernihiv.

Între timp, luptele sunt acerbe în jurul Svatove-Kreminna și Bilohorivka din Lugansk, unde ucrainenii au identificat slăbiciuni în apărarea rusă. „În regiunea Lugansk, avansăm încet“, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucrainenii nu sunt hotărâți dacă vor o iarnă severă sau una blândă pentru campaniile lor. Un sezon blând ar ajuta la protejarea populației civile a Ucrainei de consecințele distrugerii de către Rusia a rețelei electrice a țării. Dar ar însemna și condiții noroioase ceea ce face ca mișcarea trupelor și a blindatelor să fie dificilă atât pentru ei, cât și pentru ruși.

Ucrainenii sunt cei care doresc să construiască rapid pe fondul impulsului pe care l-au obținut în ultimele săptămâni cu victoriile lor uimitoare în jurul Harkovului în nord-est și cel mai recent în Herson în sud. Înaintarea din Herson a adus Crimeea în raza de acțiune a rachetelor lor.

O iarnă rece, cu terenul înghețat, ar ajuta ambele părți la capitolul mobilitate, dar condițiile de îngheț ar afecta, probabil, trupele ruse și echipamentul lor deficitar. Tancurile și vehiculele nu mai pot fi ascunse sub copacii fără frunze. Iarna trecută, în timp ce încercau să avanseze spre Kiev, rușii au fost afectați de defecțiuni ale tancurilor și vehiculelor din cauza calității proaste și a vechimii.

Institutul pentru Studiul Războiului este de acord că generalul „Degeratu“ îi va favoriza probabil pe ucraineni. Într-o evaluare recentă, think tank-ul din Washington a declarat că trupele ruse vor fi dezavantajate. „Vremea de iarnă ar putea dăuna în mod disproporționat forțelor ruse prost echipate din Ucraina”, arată analiza ISW. Ministerul rus al Apărării a făcut publice eforturile de a-și antrena și echipa mai bine trupele, cel mai probabil o mișcare pe care ISW o interpretează ca un efort „de a potoli nemulțumirea publicului” din Rusia față de condițiile pe care se așteaptă să le îndure soldații ruși. Recent, cei din Rostov au postat un videoclip pe Telegram plângându-se de lipsa unei pregătiri adecvate, a echipamentelor și a alimentelor. „Ne plătim mâncarea din buzunar”, au spus ei.

Printre altele, se pare că forțele ruse au început să primească jachete și căști de protecție de fabricație iraniană. Dar este puțin probabil ca acestea să se potrivească cu calitatea îmbrăcămintei și a echipamentului trimise de aliații occidentali Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării a raportat recent că a trimis 195.000 de truse de iarnă, iar altele urmează să vină; alți parteneri occidentali, de asemenea, furnizează uniforme, generatoare mobile și corturi pentru 200.000 de soldați - inclusiv Lituania, Germania, Danemarca, SUA, Suedia și Finlanda. Canada oferă Ucrainei o jumătate de milion de uniforme de iarnă.

Înapoi la elementele de bază

Pe frontul civil, ucrainenii se străduiesc să-l învingă pe ”generalul Iarnă”, încercând să reînnoiască stocurile de piese de schimb pentru a repara rețeaua electrică deteriorată și caută mii și mii de generatoare diesel. Ei cer, de asemenea, mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a preveni daunele provocate de ruși.

Liderii naționali ucraineni, guvernatorii regionali și primarii orașelor fac tot posibilul pentru ca populația să treacă cu bine iarna. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, își pregătește orașul să îndure o iarnă rece și întunecată, sperând să evite orice evacuare în masă. El îi îndeamnă pe cei peste 3 milioane de locuitori din Kiev să depoziteze suficientă apă, alimente și provizii pentru iarnă. Iar administrația sa pregătește în jur de 1.000 de centre unde locuitorii pot merge să se încălzească și să se hrănească.

Energicul primar al Liovului, Andri Sadovi, este alarmat de bombardarea de către ruși a unei stații de transport de energie din apropierea centralei nucleare Rivne, la 200 de kilometri nord-est de Liov, care ar putea provoca alte potențiale orori.

Sadovi face tot posibilul ca întregul oraș din vestul Ucrainei să aibă căldură pe tot parcursul sezonului de iarnă - și speră să aibă în funcțiune aproximativ 6.000 de adăposturi de urgență; multe vor avea sobe pe lemne, altele generatoare portabile diesel. „Depozităm mult lemn de foc și am cumpărat rezerve uriașe de păcură și motorină. Trebuie să ne pregătim pentru când orașul rămâne fără electricitate”, a spus el.

În biroul său are două sobe mari pe lemne, restaurate și în stare de funcționare. Nu mai fuseseră folosite de aproximativ 100 de ani. Acum în ele ard bușteni.

Infrastructura electrică a Ucrainei este călcâiul lui Ahile. Marile centrale electrice ale Ucrainei sunt ținte ușoare. Îi este imposibil să le apere pe toate. Și adesea, marile transformatoare sunt deteriorate și trebuie înlocuite. Acum, chiar și în vremuri normale, ar putea dura un an sau mai mult pentru a comanda unul dintr-o țară europeană sau asiatică, la specificațiile necesare în Ucraina.

"Prăbușirea completă la începutul iernii ar trebui, conform planurilor rusești, să creeze un val masiv de emigrare către Europa, să distrugă moralul populației și să rupă unitatea dintre conducerea politică, armată și populație. Cu toate acestea, niciun precedent istoric nu ilustrează eficacitatea acestui plan".

Moscova recunoaște că scopul atacurilor sale cu rachete este de a slăbi capacitatea Ucrainei de a lupta și de a o împinge să negocieze.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #iarna, #lupte , #Razboi Ucraina