Iarna - sezonul cel mai bun pentru lupta mecanizată. Cum va profita Ucraina de îngheț, până la coșmarul din primăvară

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 12:08
3191 citiri
Iarna - sezonul cel mai bun pentru lupta mecanizată. Cum va profita Ucraina de îngheț, până la coșmarul din primăvară
Înghețul readuce în luptă blindatele/ FOTO: Defence One

Condițiile meteorologice din iarna anului 2023 vor dicta probabil intervalul de timp în care Ucraina poate conduce războiul de manevre și poate continua o serie de succese operaționale cu pauze minime.

Acest lucru va crește riscurile ca Kievul să piardă inițiativa, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studiul Războilui din Washington.

Sezonul noroios de toamnă din noiembrie a împiedicat acest tip de război. Atât Rusia, cât și Ucraina au continuat totuși operațiuni ofensive și contraofensive agresive în această perioadă dificilă, în ciuda unor previziuni occidentale că terenul noroios din regiunile unde se duc lupte va opri operațiunile.

Odată cu apropierea înghețurilor severe de la sfârșitul lunii decembrie, forțele ucrainene vor putea din nou să folosească condițiile meteo. Iarna este de obicei cel mai bun sezon pentru operațiunile de luptă mecanizată din Ucraina, în timp ce primăvara este un sezon de coșmar, potrivit experților ISW.

Dezghețul umple râurile și pâraiele și transformă câmpurile în mări de noroi. Forțele ucrainene se pregătesc probabil să profite de terenul înghețat pentru a se deplasa mai ușor decât ar putea în lunile de toamnă nămoloase.

Seria de operațiuni succesive de contraofensive ucrainene în regiunile Harkov și Herson demonstrează remarcabila abilitate de planificare operațională a armatei ucrainene și cunoașterea punctelor forte ale artei operaționale sovietice.

Arta operațională sovietică subliniază faptul că armatele își pot obține obiectivele strategice doar prin succesul operațional cumulativ al unor operațiuni succesive desfășurate în mod ideal fără pauze operaționale între ele, subliniază ISW.

Declarațiile oficiale ucrainene recente arată clar că designul campaniei ucrainene este conceput pentru a permite ca o serie de operațiuni succesive să priveze Rusia de inițiativă, să învingă armata rusă și să elibereze mai mult teritoriu ucrainean.

Condițiile meteorologice din această iarnă vor dicta probabil un interval de timp în care Ucraina va putea să desfășoare un război de manevră și să își continue șirul de succese operaționale cu pauze minime, care ar crește riscurile ca Ucraina să piardă inițiativa.

Dar dacă aliații Kievului nu vor ajuta trupele ucrainene în această iarnă pentru a desfășura operațiuni decisive de contraofensivă, așa cum ar putea fi interpretate declarațiile directorului pentru Informații Naționale al SUA, Avril Haines, atunci capacitatea lor va fi limitată până, cel mai probabil, în martie 2023, ceea ce ar oferi forțelor rusești un impuls valoros, conchide ISW.

Militarii ucraineni profită de temperaturile scăzute și avansează cu vehiculele grele pe roți și șenile pe solul care a înghețat, spune purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhi Cerevati. Rușii recenți mobilizați și mercenarii recrutați din închisori de grupul Wagner nu sunt pregătiți pentru a lupta în timpul sezonului rece.

Forțele ucrainene intenționează să continue contraofensiva în lunile reci care vin, ministerul ucrainean al Apărării contrazicându-i pe cei care au spus că iarna va pune pauză ostilităților, precizând că aceștia „probabil că nu au făcut niciodată plajă în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei", sugerând că inițiativa lor contribuie la obiectivul de recucerire a Crimeei.

Declarațiile oficialilor ucraineni privind contraofensiva în curs de desfășurare în regiunea Herson sunt o dovadă în plus că forțele ucrainene vor să stăvilească trupele ruse, notează ISW.

Înalți oficiali guvernamentali americani identifică în mod eronat fereastra optimă de oportunitate pentru ca Ucraina să desfășoare mai multe contraofensive în primăvară și nu iarna, în ciuda declarațiilor oficialilor ucraineni care afirmă contrariul.

Șefa serviciilor secrete din SUA, Avril Haines, a apreciat sâmbătă că ritmul războiului din Ucraina va încetini în timpul iernii, astfel încât ambele armate să se regrupeze și să se reaprovizioneze, în ciuda dovezilor că pe teren există condiții care favorizează o nouă ofensivă și în ciuda tendinței demonstrate a forțelor ucrainene de a iniția noi eforturi de contraofensivă relativ repede.

Capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară și de a continua ritmul actualelor sale succese operaționale depinde de faptul că forțele Kievului vor continua să desfășoare operațiuni succesive în timpul iernii.

Citește și:
The Hill: Strategia SUA pentru Ucraina trebuie revizuită. Trei scenarii strategice de bază
The Hill: Strategia SUA pentru Ucraina trebuie revizuită. Trei scenarii strategice de bază
Un balon de spionaj chinez observat pe cerul deasupra Montanei a determinat Casa Albă să amâne vizita secretarului de stat Antony Blinken la Beijing, care ar fi fost prima călătorie a unui...
Moscova începe „să cerșească” negocieri prin intermediari: „Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere”. Kievul are patru condiții
Moscova începe „să cerșească” negocieri prin intermediari: „Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere”. Kievul are patru condiții
Prin intermediari, Rusia începe să „cerșească” negocieri. Ca răspuns, Ucraina a prezentat patru condiții simple, a declarat într-un interviu pentru Radio NV secretarul Consiliului...