Rușii mobilizați trimiși în Ucraina se bazează pe pachetele cu alimente trimise de familii. Au ajuns să mănânce porumb de pe câmp

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 21:50
7000 citiri
Rușii mobilizați trimiși în Ucraina se bazează pe pachetele cu alimente trimise de familii. Au ajuns să mănânce porumb de pe câmp
Armata rusă nu reușește să-și echipeze și să-și hrănească noii mobilizați/ FOTO: interaffairs.ru

Bărbații mobilizați de Vladimir Putin și trimiși pe frontul din Ucraina au ajuns să mănânce porumb cules din câmpurile nerecoltate de localnici. Rudelor acestora le trimit pachete la fiecare două săptămâni pentru a compensa lipsa de provizii din partea armatei. Cu toate acestea, bărbaților le lipsește și îmbrăcămintea rezistentă la intemperii și muniția pentru arme, scriesibreal.org.

Ekaterina din Tiumen, Siberia, spune că în unitatea soțului ei, „se mânca o dată pe zi, soldații sunt nevoiți să doarmă pe pământul gol în aer liber și au un sac de dormit pentru cinci persoane! În același timp, unele dintre lucrurile pe care le-au cumpărat familiile au fost luate“.

O altă soție din Tiumen spune că bărbații au fost pur și simplu „abandonați și lăsați de izbeliște! Au rămas fără hrană și bucătăria de campanie este goală – acum gătesc porumb pe care l-au găsit pe câmp! Au mâncat ceea ce au putut găsi“.

În ceea ce privește echipamentul, o haină de ploaie la cinci oameni! Soțiile din Tomsk spun că soții lor primesc o masă de hrană uscată pe zi și 1,5 litri de apă pentru două zile, dacă au noroc. „Lucrurile sunt foarte proaste, lipsesc de toate. Nu există mâncare, apă, echipament, uniforme, medicamente, muniție, mitraliere, nimic. Sunt într-o zonă de război și literalmente nu au arme“.

Rudele organizează propriile livrări de ajutoare cu ajutorul voluntarilor. „De aceea organizăm aici, în Tomsk, puncte de colectare pentru mâncare, bani, cumpărăm corturi, copertine, plase de camuflaj, walkie-talkie”. Din cauza condițiile dure, proviziile se epuizează rapid.

"Băieții cer cizme de pâslă, pulovere de lână, mănuși și fulare. Totul se deteriorează foarte repede. Și uneori, în timpul retragerilor, totul este aruncat. Foarte multe ard în timpul bombardamentelor".

Rudele încearcă să evite să canalizeze ajutorul prin intermediul superiorilor, pe care îi bănuiesc că-l deturnează. Familiile spun că este mai ușor să ajuți bărbații care servesc lângă granița cu Rusia, decât pe cei din prima linie. Acolo este mai dificil să livrezi ajutor umanitar, situația este mai gravă. „Nici noi nu suntem atotputernici, nu putem ajunge singuri în prima linie și nu fiecare voluntar este de acord să meargă într-un loc în care te împușcă. Încercăm, desigur, dar nu totul merge“, spune o altă soție.

Echipamentul și moralul, decisive pe timp de iarnă

Iarna a sosit. Temperaturile din orașul ucrainean Bahmut, aflat sub atacul rușilor, au scăzut la -11°C în acest weekend și în niciun moment nu au depășit punctul de îngheț. Treptat, noroiul și ploaia de la sfârșitul toamnei vor face loc zăpezii și frigului de -20C sau mai rău. Cu toate acestea, ambele părți au motivele lor pentru a continua lupta. Vremea este o parte neutră a războiului de aproape 10 luni, dar iarna acționează inevitabil ca o constrângere. Operațiunile simple durează mult mai mult pentru a fi efectuate în frig, acoperirea cu frunziș este redusă sau eliminată, camuflajul alb este necesar la fel și mai multe rații pentru că soldații consumă mai multe calorii.

Adăpostul și căldura sunt vitale

Adăpostul și căldura sunt vitale, mai ales pentru că armatele trebuie să se asigure că soldații se pot usca odată ce se udă, altfel vor risca hipotermie sau degerături.

„Pregătirea, moralul și conducerea devin critice”, spune Ben Barry, un fost comandant de tancuri din armata britanică care a servit în Bosnia cu forța de stabilizare postbelică a NATO în timpul iernii reci din 1995-96. „Este ușor să te demoralizezi în frig. În Bosnia, am văzut soldați locali tremurând, care nu erau înclinați să facă altceva decât să se întoarcă la buncărele lor și să bea”.

Un element cheie al luptei de iarnă va fi cine are cel mai bun echipament, iar donațiile au venit din partea aliaților occidentali. Canada a declarat în octombrie că va trimite 500.000 de articole de îmbrăcăminte de iarnă, Germania 100.000 de jachete călduroase, Marea Britanie 25.000 de seturi complete, cu contribuția și țările nordice. Pentru ucraineni, provocarea va fi să se asigure că echipamentele ajung în prima linie.

Rusia are unele forțe de elită pregătite pentru vreme rece, deși Brigada 80 arctică de infanterie motorizată luptă în Ucraina din iulie, așa că inevitabil are efectivul afectat și este obosită. Presa independentă rusă și bloggerii militari sunt pline de povești despre recrutați nou mobilizați, desfășurați în mod obișnuit în prima linie, care trebuie să-și cumpere propriile echipamente termice și saci de dormit și care cer disperați sobe pentru încălzire.

Cu toate acestea, în ultima săptămână au existat rapoarte conform cărora aeronavele de transport rusești AN-124 au făcut nouă curse în China, la sfârșitul lunii noiembrie. Sunt informații că avioanele ar fi transportat îmbrăcăminte de iarnă pentru trupe pentru a ajuta Rusia să compenseze deficiențele interne.

Poveștile simpliste despre victoriile rusești din iarna anului 1812 și în urma invaziei germane din 1941 pot constitui o bună propagandă a Kremlinului, dar în acest război rușii sunt invadatorii. Liniile de aprovizionare rusești, mai ales feroviare, care se întind pe teritoriul ucrainean, rămân vulnerabile la rachetele Himars, iar performanța generală suboptimă a Moscovei în război sugerează că soldații săi vor fi de departe cei mai vulnerabili.

Cu toate acestea, în ultima săptămână au existat rapoarte conform cărora aeronavele de transport rusești An-124 au făcut nouă curse în China la sfârșitul lunii noiembrie. Sunt informații că avioanele ar fi transportat îmbrăcăminte de iarnă pentru trupe pentru a ajuta Rusia să compenseze deficiențele interne.

Poveștile simpliste despre victoriile rusești din 1812 și în urma invaziei germane din 1941 pot constitui o bună propagandă a Kremlinului, dar în acest război rușii sunt invadatorii. Liniile de aprovizionare rusești, mai ales feroviare care se întind pe teritoriul ucrainean, rămân vulnerabile la rachetele Himars, iar performanța generală suboptimă a Moscovei în război sugerează că soldații săi vor fi de departe cei mai vulnerabili.

Între timp, situația de pe câmpul de luptă nu este diferită de cea din mai și iunie. În Donbas, luptele aveu loc atunci la Sievierodonețk și acum se desfășoară în apropiere, la Bahmut, unde până la 20.000 de soldați ruși relocați din Herson abandonat, întăresc efortul reînnoit de a lua orașul într-o ofensivă condusă de artilerie. Aici, invadatorii par să facă în sfârșit progrese treptate spre estul și sudul orașului.

Bahmut nu are valoare strategică, dar unii din cercurile ucrainene cred că comandantul rus, generalul Serghei Surovikin, i-a promis lui Vladimir Putin că va captura restul Donbasului dacă i permite să renunțe la Herson, vulnerabil strategic. Este plauzibil, dar chiar dacă Bahmut cade, orașele țintă finale Kramatorsk și Sloviansk sunt la 32-40 km distanță și progresul a fost lent.

Apărarea Bahmut va fi costisitoare, dar comandanții Ucrainei vor fi, probabil, fericiți să încerce să-i lase pe ruși să se epuizeze în luptă, în timp ce, așa cum s-a întâmplat în septembrie, cercetează pe lungimea frontului zonele mai vulnerabile. Rapoartele provizorii ale retragerilor din Zaporojie, remarcate de Institutul pentru Studiul Războiului, „ar putea sugera că forțele ruse nu pot apăra zonele critice în mijlocul atacurilor ucrainene în creștere”.

Ucraina va dori să atace pentru a arăta că încă mai are un impuls după succesul de la Herson, dar are nevoie de vreme mai rece. Mobilitatea este aproape imposibilă pe sol noroios. Vehiculele sunt forțate să circule pe drumuri – și pot reperate și lovite cu ușurință, așa cum au constatat rușii pe pielea lor în tentativa eșuată de a cuceri Kievul în primăvară.

Dar oportunități apar pentru apărătorii ucraineni atunci când solul îngheață, permițând vehiculelor cu roți să se miște cu rapiditate pentru a nu fi descoperite.

Kievul va trebui să facă acest lucru pe fondul situației umanitare care se înrăutățește, în care atacurile continue și crude împotriva rețelei electrice a Ucrainei au lăsat mari părți ale țării cu energie intermitentă și aproximativ jumătate din rețeaua sa de electricitate avariată. Dar acest lucru, deși excepțional de grav, este probabil să aibă un impact mai mic asupra frontului, unde există o utilizare intensă a generatoarelor pe combustibili fosili pentru a menține trupele la cald.

Ambele părți știu, de asemenea, că primăvara, nu iarna, ar putea fi decisivă, adică va fi mai important să treci bine iarna, decât să obții o victorie imediată, notează The Guardian.

Citește și:
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Soldații care luptă în cea mai sângeroasă bătălie a Ucrainei au o speranță de viață de doar patru ore, în timp ce se luptă cu rușii „drogați”. Trupele ucrainene în bătălia...
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susţine că forțele de apărare ale Ucrainei au nevoie de sute de mii de vehicule aeriene fără pilot. Oficialul a subliniat că s-a...