Rusia și-au aruncat toate forțele în luptă pentru a încercui Bahmut. A lansat acțiuni ofensive puternice în direcția Liman

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 23:47
4984 citiri
Rusia și-au aruncat toate forțele în luptă pentru a încercui Bahmut. A lansat acțiuni ofensive puternice în direcția Liman
Tot mai multe trupe ruse se îndreaptă spre Bahmut/ FOTO: CNBC

Forțele de ocupație ruse și-au aruncat toate forțele de care dispune pentru încercuirea orașului strategic Bahmut, a declarat ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar.

"Săptămâna aceasta, Rusia și-a aruncat toate forțele de care dispune pentru a sparge apărarea noastră și încercuirea lui Bahmut, au lansat acțiuni ofensive puternice în direcția Liman. Dar, datorită rezistenței soldaților noștri, nu au reușit", a subliniat Maliar pe contul de Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhi Cerevati, a declarat că forțele ucrainene sunt încă capabile să furnizeze efectiv unități în Bahmut și a menționat că comandamentul militar ucrainean a elaborat mai multe planuri pentru apărarea orașului.

Comandantul Centrului de Informații al Forțelor de Apărare Estoniei, colonelul Margo Grosberg, a declarat că, după ce a câștigat timp pentru a pregăti noi linii de apărare și a provocat pierderi semnificative rușilor, Forțele de Apărare ucrainene vor părăsi probabil Bahmut în săptămânile următoare.

În orașul Bahmut din estul țării, lunile de necruțătoare atacuri rusești și de valuri de infanterie în stilul Primului Război Mondial își pun amprenta asupra forțelor ucrainene epuizate. La doar câțiva kilometri în nord, soldații ucraineni au fost forțați să se retragă spre vest și sud din orașul minelor de sare, Soledar, după săptămâni de bombardamente rusești.

Și mai la nord, efortul Ucrainei de a profita de o contraofensivă reușită în regiunea Harkov prin recucerirea mai multor teritorii din apropiere pare să se fi blocat pe ceea ce experții de pe câmpul de luptă au numit linia Svatove-Kreminna, trupele rusești intensificând atacurile în acea regiune.

Iar la aproximativ 150 de kilometri mai la sud, Ucraina trimite întăriri pentru a apăra Vuhledar și, potrivit unor relatări, pentru a respinge pozițiile rusești, care includ acum infanteriști marini din Flota rusă din Pacific.

Comandanții ucraineni și liderii politici, inclusiv însuși președintele Volodimir Zelenski, avertizează nu numai asupra condițiilor dificile în care luptă trupele ucrainene în mai multe zone din Donbas, ci, de asemenea, asupra unei noi ofensive ruse care pare iminentă și al cărei preludiu pare actuala intensificare a luptelor.

Fie că reprezintă preludiul unei noi ofensive, fie că este doar un început cu încetinitorul al uneia în curs de desfășurare, intensificarea luptelor din Donbas este cea mai recentă fază a invaziei rusești, aflată acum în cea de-a 12-a lună.

„Situația s-a schimbat dramatic în Bahmut”

Cunoscuți sub denumirea colocvială de „mobiki”, acești soldați mobilizați apar acum în Donbas și în alte părți în număr considerabil, au declarat experți militari și din domeniul informațiilor.

„Situația s-a schimbat dramatic în Bahmut”, a declarat un soldat ucrainean, identificat cu pseudonimul Agronomist, într-o postare publicată de Joint Force Task Force din Ucraina. „Când am venit aici, luptam cu militari ruși obișnuiți, nu cu profesioniști sau unități de forțe speciale”.

„Recent, luptătorii Wagner și GRU au apărut în sectorul nostru”, a spus soldatul, referindu-se la agenția de informații militare rusești. „Ei fac o treabă destul de bună și luptă nu de ieri de azi. Este destul de greu să le faci față”.

Într-adevăr, condițiile s-au înrăutățit în Bahmut pentru unitățile ucrainene, a declarat Konrad Muzika, analist pe probleme de apărare cu sediul în Polonia.

„Situația generală în zona Bahmut se deteriorează pentru ucraineni, în principal pentru că rușii controlează cu artileria principalele drumuri de aprovizionare care duc spre oraș”, a scris el într-o analiză din 31 ianuarie. „Toate liniile de comunicații terestre (cu excepția uneia) care duc la Bahmut se află sub controlul de foc al rușilor” - ceea ce înseamnă că sunt expuse tiruri de artilerie, rachete sau al tancurilor.

În evaluarea sa zilnică din 1 februarie, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că unități Wagner și GRU aduc mai multe trupe de elită pentru a se adăuga „valurilor umane atacatoare” din Bahmut.

„Aceste tehnici, care probabil ajută la revigorarea ofensivei rusești blocate în Bahmut și în jurul acestui oraș, nu sunt probabil potrivite pentru operațiuni ofensive de mai mari proporții”, a declarat institutul care are sediul în SUA.

În ciuda informațiilor că rutele de aprovizionare și de retragere ale ucrainenilor se restrâng la doar un drum spre nord-vest, colonelul Serhi Cerevati, а purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al Ucrainei, a declarat la 31 ianuarie că Bahmut este încă aprovizionat cu alimente, muniții și arme.

Cu toate acestea, alți ofițeri din linia întâi au repetat observațiile conform cărora luptele din jurul orașului sunt intense și au lăsat să se înțeleagă posibilitatea ca comandanții ucraineni să ordone retragerea. „Trebuie să înțelegeți că scenarii precum retragerea temporară de pe un anumit teritoriu ar trebui să fie întotdeauna luate în considerare”, a declarat pentru Current Time maiorul Maksim Jorîn, din Brigada a 3-a de asalt din Ucraina.

„Este posibil ca forțele rusești să încerce să folosească câștigurile obținute la nord de Soledar ca rampă de lansare pentru atacuri spre nord-est, spre Siversk”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Acest lucru ar „sprijini învăluirea poziției defensive ucrainene de pe partea de vest a râului Siverski Doneț”.

În Vuhledar, la aproximativ 150 de kilometri sud de Bahmut, trupele ucrainene resimt o creștere a ritmului atacurilor rusești, conduse de unități de infanterie marină din cadrul Flotei rusești din Pacific. Comandanții ucraineni au spus că pozițiile lor au fost întărite cu mai multe trupe și au afirmat că unitățile de infanteriști au suferit pierderi majore.

Comandanții ruși sunt nerăbdători să demonstreze Kremlinului că sunt încă capabili de victorie pe câmpul de luptă

„Kremlinul vrea ceva mai ofensiv, penetrări ale liniei frontului mai profunde, mai mult teritoriu. Avem acum dovezile care ar susține această teză: există rapoarte din ultimele două zile care arată că lucrurile se accelerează acum", a declarat Dara Massicot, cercetător militar la RAND Corporation. „Există zvonuri conform cărora toți rușii care erau antrenați în Belarus încep acum să își strângă efectele și să plece și este posibil că sunt trimiși în altă parte."

„Cred, așadar, că există un potențial din perspectiva Rusiei pe termen scurt - îi avantajează să încerce să facă progrese înainte de introducerea de noi capacități de luptă", a spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #incercuire, #bahmut, #atacuri, #liman, #Donbas , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
toate fortele rusesti sint in bakhmut
Poza marveIousxox
marveIousxox
rank 1