Rusia aproape că a doborât un avion spion britanic deasupra Mării Negre, dezvăluie documente secrete americane

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 12:49
6498 citiri
Rusia aproape că a doborât un avion spion britanic deasupra Mării Negre, dezvăluie documente secrete americane
Aeronavă de supraveghere RAF RC-135 Rivet Joint/ FOTO: raf.mod.uk

Un avion de luptă rus aproape că a doborât anul trecut un avion de recunoaștere britanic deasupra Mării Negre, într-un incident care a adus Marea Britanie aproape de a intra în războiul din Ucraina, potrivit unor documente top secret ajunse pe rețelele sociale.

Pe 29 septembrie, o aeronavă de supraveghere RAF RC-135 Rivet Joint zbura în spațiul aerian internațional din apropierea peninsulei Crimeea ocupate de ruși, când a fost interceptat de o escadrilă de avioane de vânătoare Su-27 a Moscovei, scrie Daily Mail.

La acea vreme, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a recunoscut incidentul, spunând Parlamentului că avioanele rusești au ajuns „nechibzuit” la 15 metri de avionul britanic și unul „a tras o rachetă în apropiere”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a dat vina pe o defecţiune tehnică, iar Wallace, după ce a vorbit cu alţi oficiali ruşi ai apărării, a acceptat explicaţia şi a tras o linie sub incident.

Dar documentele militare americane scurse au dezvăluit acum că lansarea rachetei a fost aproape să lovească aeronava RAF într-un incident care a fost descris drept „aproape o doborâre a RJ (Rivet Joint) al Regatulului Unit”.

Washington Post a precizat că documentele scurse indică, de asemenea, că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ar fi ordonat piloților americani să nu zboare în apropierea Crimeei, după doborârea unei drone americane în Marea Neagră în luna martie.

Vineri, Departamentul de Justiție al SUA a lansat o anchetă privind scurgerile de documente clasificate.

„A fost lansată o cooperare între agenţii pentru a evalua impactul pe care scurgerea acestor documente fotografiate îl poate avea asupra securităţii naţionale şi asupra aliaţilor şi partenerilor noştri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Rusia le dă soldaților săi salarii-bonus dacă distrug tancuri NATO în Ucraina

Rusia oferă trupelor sale un salariu bonus ca să distrugă tancurile furnizate Ucrainei de țările NATO, potrivit unor documente americane, dezvăluite și analizate de The New York Times și preluate de Insider.

Documentele, care au fost etichetate ca fiind strict secrete, potrivit Times, susțin că imaginile video cu tancurile străine distruse vor fi apoi folosite pentru a spori încrederea soldaților ruși și pentru a șubrezi moralul Ucrainei și al Occidentului.

"Vor fi oferite stimulente financiare pentru capturarea și distrugerea tancurilor străine, iar videoclipurile cu tancurile distruse vor fi distribuite pe scară largă, pentru a reduce încrederea Ucrainei și a Occidentului, și pentru a reasigura trupele rusești cu privire la capacitatea lor de a depăși acest nou armament", se arată în document, potrivit Times.

Strategia Rusiei de acordare a bonusurilor nu reflectă doar scăderea moralului trupelor în mijlocul unui război costisitor, ci și lupta țării de a răspunde eficient la forța de tancuri a Ucrainei, în ciuda faptului că dispune de un număr mai mare de vehicule blindate.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice și Oryx, o platformă de analiză a informațiilor din surse deschise, Rusia a pierdut aproape jumătate din rezervele sale de tancuri, adică peste 1.500 de tancuri, de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

Documentul face parte dintr-un volum mai mare de informații, scurse pe rețelele de socializare în ultimele zile. Unele dintre acestea vizează activitățile militare ale Rusiei și Ucrainei, a relatat Times. Experții au remarcat, totuși, că unele dintre documente ar fi putut fi modificate în scopuri propagandistice.

Unele au arătat, de asemenea, că Ucraina și-ar putea epuiza apărarea antiaeriană până în luna mai, ceea ce ar încuraja Rusia să folosească avioane de bombardament împotriva forțelor ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #incident, #avion britanic, #Marea Neagra , #Razboi Ucraina