Războiul lui Putin din Ucraina: o armată feudală într-o cruciadă în care prinții comandă singuri, iar generalii abia își coordonează acțiunile

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 23:16
4200 citiri
Războiul lui Putin din Ucraina: o armată feudală într-o cruciadă în care prinții comandă singuri, iar generalii abia își coordonează acțiunile
Sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov/ FOTO: thekashmirmonitor.net

În timp ce se pregătește să sărbătorească, vineri 7 septembrie, cea de-a 70-a aniversare, Vladimir Putin ar trebui să înceapă să-și facă griji pentru continuarea domniei sale scrie Leonid Bershidskyi, editorialist la Bloomberg.

După o serie de eșecuri anterioare, extrema dreaptă a Rusiei a criticat deja conducerea militară, în special pe ministrul Apărării Serghei Şoigu, care nu este rus din punct de vedere etnic și, prin urmare, o țintă ușoară pentru ultranaționaliști. Dar săptămâna trecută, când Rusia a pierdut importantul oraș Liman din regiunea Donețk, precum și o altă parte a Ucrainei ocupate, pe care o recunoștea deja ca parte a teritoriului lor, acuzațiile au atins un nou nivel.

"Prinții războiului"

Ramzan Kadîrov, autoproclamatul dictator al Ceceniei și „soldat al Putin”, a publicat o postare amară pe Telegram în care îl critică pe generalul colonel Alekander Lapin pentru înfrângerea de la Liman și pe șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, pentru că a ignorat plângerile sale anterioare.

„Incompetența lui Lapin nu este cel mai rău lucru. Cel mai groaznic lucru este că este acoperit de conducerea Statului Major. Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda pe Lapin la gradul de soldat, i-aș scoate medaliile și l-aș trimite în prima linie pentru a-și spăla rușinea cu sânge ”, a scris Kadîrov.

Atacul lui Kadîrov a atras simpatia lui Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner Group, care joacă un rol semnificativ în război.

„Bravo, Ramzan, ești bărbat! Toți acești idioți ar trebui trimiși în primele linii cu mitraliere, desculți ”, scrie Prigojin.

Cu toate acestea, în comentariile ulterioare, cel numit „bucătarul lui Putin“, cu viclenia sa sarcastică obișnuită, a negat că spusele sale se refereau la generali.

General locotenentul în rezervă Andri Guruliov, acum deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită, și-a adăugat vocea în corul criticilor . Potrivit acestuia, armata rusă a intrat în probleme pentru că „toată lumea minte, raportând că situația este bună”.

Țările aflate în război încearcă, de obicei, să mascheze cel puțin orice divergențe la vârful puteri și al armatei și să dea dovadă de coeziune. Ucraina, în vară, a acționat ca un front unit fără diviziuni vizibile.

Nu veți auzi pe Kadîrov, Prigojin sau Guruliov criticându-l pe însuși „comandantul șef”. La suprafață, se așteaptă un conflict între militarii obișnuiți și „independenții” de orice tip: voluntari ceceni, mercenari Wagner, naționaliști și foști militari, de la colonelul Igor Ghirkin (Strelkov) până la mai moderat Guruliov. Toți îi sunt loiali lui Putin, cu excepția utilizatorului vedetă Telegram Strelkov, care a promis să nu-l critice pe președinte cât timp războiul va continua. Cu toate acestea, dacă înfrângerile militare continuă, furia se va revărsa, în mod destul de logic, și asupra lui Putin.

Lanț de comandă defectos

Dacă lanțul de comandă este defectuos și informațiile adevărate nu ajung la comandantul șef, chiar dacă o raportează zeci de canale Telegram pro-război și „independenți”, cine, în afară de Putin, este responsabil în ultimă instanță de evaluarea acestor rapoarte și susține că totul se presupune că merge conform planului? Cine poartă responsabilitatea finală pentru neimplementarea schimbărilor de personal în Ministerul Apărării și în Statul Major? Aceste întrebări trebuie să apară dacă Rusia continuă să piardă teritoriul pe care tocmai l-a revendicat ca fiind al său.

Întrebările nu vor fi puse de liberalii învinși, exilați, care fug din Rusia, și nici de cetățenii moderați, ci de militanții și comandanții militari care sunt convinși că le este furată victoria.

O lovitură militară, puțin probabilă

Leonid Bershidskyi nu prevede o lovitură de stat militară. Nu au avut niciodată succes în Rusia - de pe vremea țarismului, când revolta decembristă din 1825 a distrus o întreagă cohortă de ofițeri tineri.

Mihailo Tuhacevski ar fi putut sau nu să fi plănuit o conspirație împotriva lui Iosif Stalin în anii 1930, dar epurările nemiloase de către Stalin a conducerii militare de vârf au făcut imposibil să-și dea seama. Succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, l-a neutralizat rapid pe unul dintre cei mai mari eroi ai Rusiei din al Doilea Război Mondial, mareșalul Gheorghi Jukov, când a devenit o potențială amenințare – și chiar, se pare, înainte de a fi pusw la cale un complot real. Armata a fost forța motrice din spatele loviturii de stat din 1991 împotriva lui Mihail Gorbaciov – și a suferit un eșec total, unii generali de rang înalt s-au sinucis, iar alții au fost închiși.

În vremurile post-sovietice, generalul Lev Rohlin, eroul primului război cecen, nu și-a ascuns planurile de a-l răsturna pe Boris Elțin – fiica lui a confirmat mai târziu că a murit rapid. Vladislav Acialov, un fost comandant de parașutiști care a luat parte la revolta naționalistă împotriva lui Elțin în 1993, care a fost aproape de a se înțelege cu Rohlin și se zvonește că ar fi plănuit o lovitură de stat împotriva reformelor militare efectuate sub președinția lui Dmitri Medvedev, a murit brusc în 2011. la vârsta de 65 de ani.

Dar, în ciuda faptului că liderii politici ruși și poliția secretă au reușit întotdeauna să țină armata rusă sub control, situația de astăzi este neobișnuită din multe puncte de vedere.

Comanda operațiunii din Ucraina nu este deloc centralizată - mai degrabă, arată ca o armată feudală într-o cruciadă, când prinții comandă singuri, iar generalii abia își coordonează acțiunile. Acesta este războiul lui Putin, dar diferiți oameni au idei diferite despre cum să lupte pentru el - și, desigur, pentru ei înșiși. Acest lucru conduce cu greu la o acțiune victorioasă și subminează controlul lui Putin nu numai asupra evenimentelor de pe câmpul de luptă, ci și asupra spațiului de propagandă pe care îl deține de ani de zile și de care a avut mare grijă, curățându-l cu grijă chiar înainte de invazie și în timpul acesteia.

Quarterly Report - Editia 4

Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, arată limitele...
Amenințarea nucleară a Rusiei este doar un „tigru pe hârtie”. Analiza unui expert britanic
Amenințarea nucleară a Rusiei este doar un „tigru pe hârtie”. Analiza unui expert britanic
Rusia a început exerciții nucleare care implică utilizarea sistemelor de rachete Iskander, care sunt capabile să lovească atât cu rachete nucleare, cât și convenționale. Kremlinul a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #infrangeri, #armata rusa, #Vladimir Putin, #critici, #Ramzan Kadirov, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina