Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia va furniza Iranului 24 de avioane de luptă Su-35, cele mai moderne pe care le are

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 11:35
4626 citiri
Rusia va furniza Iranului 24 de avioane de luptă Su-35, cele mai moderne pe care le are
Avion de luptă rusesc SU-35/ FOTO: Defencenews

Moscova va furniza Iranului 24 de avioane de luptă Su-35, relatează publicația israeliană i24News, citând surse din serviciile de informații occidentale.

Potrivit surselor, avioanele de luptă erau destinate anterior Egiptului, ca parte a unui acord torpilat de Statele Unite. Rușii au căutat cumpărători pentru surplusul nevândut și se pare că Teheranul va primi aceste avioane în curând.

Su-35 reprezintă o ameninţare mare la adresa avioanelor vechi din generaţia 4G, una moderată pentru aparatele 4G++ şi foarte mică la adresa celor din 5G, fiind poate modern doar în Rusia, căci în afara acestei ţări nu are prea multe de arătat în lupte, ci doar acrobaţiile din cadrul show-urilor aeriene, spun specialiștii.

Forțele aeriene iraniene au nevoie de avioane de vânătoare de înaltă calitate. Acum se bazează pe avioanele americane produse în anii 1970, înainte de Revoluția Islamică din 1979.

i24News notează că Iranul a furnizat până acum Rusiei 1.700 de drone kamikaze pentru războiul din Ucraina și se așteaptă să furnizeze alte 300 în viitorul apropiat. În schimb, Teheranul ar trebui să primească sisteme de apărare antiaeriană de la Moscova, care vor fi puse în funcțiune în caz de posibil atac al Israelului.

Unii observatori spun că SUA ar putea începe să opereze pe pământul iranian atacând fabricile de drone. Aceasta confirmă informația șefului Mossad-ului, David Barnea, dată joia trecută, că Iranul intenționează să extindă furnizarea de arme moderne către Rusia.

De asemenea, șeful serviciului de informații naționale al Israelului a avertizat cu privire la intenția Iranului de a-și extinde programul de îmbogățire a uraniului, precum și de a-și consolida influența asupra țărilor musulmane prietene din regiune în diferite moduri.

Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice

Acuzaţiile occidentale potrivit cărora Rusia utilizează drone iraniene în Ucraina ar proba "eficienţa" acestor aparate, a susţinut duminică un înalt responsabil militar iranian, citat de AFP.

"Atmosfera creată de lumea aroganţei privind utilizarea dronelor iraniene în războiul din Ucraina face parte din războiul psihologic al inamicului", a declarat şeful Statului Major, generalul de divizie Mohammad Bagheri, citat de agenţia de presă Tasnim.

"Deşi numeroase acuzaţii pot fi false, ele arată de fapt eficienţa şi nivelul ridicat al Republicii islamice în domeniul dronelor", a adăugat el.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că utilizează drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri împotriva Ucrainei, provocând daune importante infrastructurilor civile şi energetice.

Drept ripostă, occidentalii au sancţionat mai multe întreprinderi şi generali iranieni, printre care se află şi generalul Bagheri.

Teheranul a dezminţit în mai multe rânduri că ar fi furnizat arme pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, dar la începutul lunii noiembrie a admis că ar fi trimis drone Rusiei înainte de începerea invaziei acesteia în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Iranul a început să fabrice drone şi vehicule aeriene fără pilot (UAV) în anii 1980 în cursul războiului său de opt ani cu Irakul.

SUA şi Israelul, inamici declaraţi ai Republicii islamice, acuză Teheranul că ar fi trimise flote de drone aliaţilor săi din Orientul Mijlociu, în special Hezbollahului libanez, regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelilor houthi din Yemen.

Iranul va continua să dezvolte drone:"Forţele armate ale ţării vor continua să sporească şi să dezvolte drone, noi vom coopera cu alte ţări în domeniul dronelor", a declarat generalul Bagheri, potrivit Tasnim.

"Sistemele noastre de drone ocupă un grad ridicat în lume ca precizie, durabilitate, continuitate, funcţionare şi executare a diverse misiuni", a adăugat el.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a spus luna aceasta că Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat la rândul său, pe 20 decembrie, că Rusia intenţionează să ofere Iranului componente militare avansate în schimbul a sute de drone.

„Iranul a devenit unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Rusiei”, a declarat Wallace parlamentului în cadrul unei declarații privind conflictul Rusia-Ucraina.

„În schimbul furnizării a peste 300 de drone kamikaze, Rusia intenționează acum să ofere Iranului componente militare avansate, subminând atât Orientul Mijlociu, cât și securitatea internațională”, a mai spus ministrul britanic al apărării.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Iran, #avioane, #su 35, #drone, #rachete , #Razboi Ucraina