The New York Times: SUA furnizează Ucrainei obuze din depozitele din Israel

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 22:54
2068 citiri
The New York Times: SUA furnizează Ucrainei obuze din depozitele din Israel
Obuze de 155 de mm/ FOTO: lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr

Aproape jumătate din obuzele de artilerie pe care SUA le furnizează Ucrainei provin din depozite din Israel și Coreea de Sud, a declarat un oficial american de rang înalt citat de The New York Times.

Un oficial israelian a confirmat informaţia pentru agenţia de presă britanică, afirmând că Yair Lapid a aprobat transferul, chiar dacă SUA nu au nevoie în mod oficial de acest consimţământ.

Deşi a condamnat invazia rusă în Ucraina, Israelul şi-a limitat asistenţa pentru Kiev la ajutor umanitar şi echipament de protecţie, excluzând posibilitatea unor livrări directe de arme.

Oficialul israelian citat nu a menţionat dacă asemenea transferuri americane dinspre Israel sunt de aşteptat şi în mandatul actualului premier Benjamin Netanyahu, care şi-a preluat funcţia în 29 decembrie şi care în precedentele sale mandate a cultivat o relaţie personală cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Forțele armate ucrainene folosesc aproximativ 90.000 de obuze în fiecare lună. Acesta este de aproximativ dublul volumului producției din State și din Europa. Așa că SUA au cerut Israelului să predea obuze din depozitele americane situate în țară.

Ierusalimul este îngrijorat de această poziție a SUA. În ciuda acestui fapt, au fost de acord să furnizeze Kievului aproximativ 300.000 de obuze de 155 mm. Motivul principal este că muniția este proprietatea SUA. Pentagonul a stocat în ultimii zeci de ani muniţii în Israel pentru a servi ca rezerve de urgenţă pentru SUA pe timp de război sau pentru a fi livrate altor aliaţi ai Statelor Unite.

Pentagonul a stocat în ultimii zeci de ani muniţii în Israel pentru a servi ca rezerve de urgenţă pentru SUA pe timp de război sau pentru a fi livrate altor aliaţi ai Statelor Unite.

Anul trecut, Statele Unite au cerut și Coreei de Sud furnizarea de muniție. Oficialii de rang înalt de acolo au fost mai deschisi decât cei israelieni. Dar din mai multe motive, au refuzat să trimită obuze direct în Ucraina.

Guvernul sud-coreean nu a dorit ca muniția marcată ROK (Republica Coreea) să apară pe linia de front ucraineană, deoarece aceasta încalcă reglementările sud-coreene de export de arme. Așa că părțile au decis că aceste obuze vor fi trimise pentru a umple stocurile americane în altă parte.

Citește și:
Nici măcar Coreea de Nord, unul dintre ultimii aliați ai lui Putin, nu mai ajută Rusia în războiul dezastruos cu Ucraina
Nici măcar Coreea de Nord, unul dintre ultimii aliați ai lui Putin, nu mai ajută Rusia în războiul dezastruos cu Ucraina
Coreea de Nord a amânat trimiterea de muncitori ieftini care pot ajuta Rusia să reconstruiască regiunile ocupate din estul Ucrainei, potrivit Daily NK, care dezvăluie că până și cei mai...
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Istoricul britanic Lawrence Freedman, specialist în relații internaționale, politică externă și strategie, consideră invazia Rusiei în Ucraina drept una dintre cele mai „inutile și...