The Washington Post: Cinci moduri în care Ucraina a ripostat și și-a salvat capitala de invadatorii ruși

Miercuri, 24 August 2022, ora 23:08
3649 citiri
The Washington Post: Cinci moduri în care Ucraina a ripostat și și-a salvat capitala de invadatorii ruși
Ucrainenii au aparat eroic capitala Kiev/ FOTO: Twitter

Apărarea Ucrainei a depășit așteptările Washingtonului, iar Casa Albă nu era pregătită să furnizeze arme grele, sisteme de artilerie și muniție la începutul războiului.

Ancheta de luni de zile a publicației Washington Post privind apărarea de succes a Kievului de către armata ucraineană se bazează pe interviuri ample cu peste 100 de persoane, inclusiv mulți dintre cei mai importanți lideri politici și militari ai țării. The Washington Post oferă câteva constatări cheie:

1. În ajunul războiului, politicienii ucraineni au minimalizat posibilitatea unei invazii rusești pe scară largă, dar armata ucraineană a făcut pregătiri importante.

Armata ucraineană a început pregătirile cu săptămâni înainte, deplasând echipamentele și personalul de la baze pe câmpuri, un pas critic care a permis forțelor armate să supraviețuiască barajului inițial al atacurilor aeriene rusești.

Cu toate acestea, unii înalți oficiali militari ucraineni, inclusiv comandantul responsabil de apărarea Kievului, s-au îndoit că Rusia va lansa o invazie la scară largă, inclusiv un asalt asupra capitalei și au considerat că luptele se vor limita probabil la estul Ucrainei.

2. Rusia în mod direct și prin intermediari a încercat să obțină capitularea guvernului ucrainean în primele ore de război.

Potrivit lui Ermak, la scurt timp după începutul invaziei, șeful adjunct al administrației Kremlinului, Dmitri Kozak, l-a sunat pe șeful administrației lui Zelenski, Andri Ermak, și a cerut capitularea Ucrainei. Ermak l-a înjurat și a închis.

Ministrul apărării din Belarus l-a sunat pe colegul său ucrainean Oleksi Reznikov și s-a prezentat drept emisarul ministrului apărării al Rusiei, Serghei Șoigu. Potrivit lui Reznikov, oficialul belarus s-a oferit să negocieze o capitulare în fața Rusiei. Reznikov i-a spus că singura capitulare pe care o va conduce va fi capitularea Moscovei.

3. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a fost împotriva demisiei sau părăsirii Kievului dacă acest lucru ar pune capăt războiului.

În primele ore ale războiului, când oficialii occidentali l-au îndemnat să plece, Zelensk le-a spus că va demisiona cu plăcere dacă asta va pune capăt războiului. El a spus că nu este îngrijorat să-și piardă postul, ci pur și simplu crede că plecarea sa îi va ajuta pe ruși să-și atingă obiectivul și să înrăutățească soarta ucrainenilor.

„Nu încerc să țin de putere”, a spus Zelenski, explicând acest lucru oficialilor occidentali. „Dacă voi pleca și se va opri vărsarea de sânge, atunci sunt de acord. Voi merge chiar acum. Nu pentru asta am intrat în politică - și voi merge când se oprește războiul."

Deși credea că unii oficiali occidentali erau cu adevărat îngrijorați de siguranța lui personală, Zelenski bănuia și că unii dintre interlocutorii săi străini doreau pur și simplu ca conflictul să se încheie cât mai repede posibil și ca administrația sa să se predea efectiv Rusiei.

4. Ermak, șeful Administrației Președintelui Ucrainei, a folosit fotografii groaznice ale războiului pentru a-și convinge partenerii.

Ermak a spus că a trimis fotografii cu civili uciși și clădiri distruse pe telefoanele mobile ale oficialilor de rang înalt din întreaga lume, inclusiv Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, și Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice.

„Recunosc, acestea au fost fotografii groaznice care m-au ținut treaz noaptea”, a spus Eermak. „Nouăzeci la sută dintre persoanele care le-au primit au răspuns, au sunat înapoi și au început să facă mai mult”.

5. În câteva zile de la jumătatea lunii martie, forțele ucrainene care apărau Kievul au rămas aproape complet fără muniție de artilerie.

Pe măsură ce au respins atacul inițial rusesc asupra Kievului, forțele ucrainene au început să-și epuizeze obuzele de artilerie din epoca sovietică, ajungând la un moment critic la mijlocul lunii martie.

Deoarece Washingtonul a presupus că Rusia va prelua rapid Ucraina, oficialii americani au pregătit un sistem de livrare pentru arme portabile, cum ar fi Stingers și Javelins, care ar putea fi folosite de rezistența subterană și nu s-au concentrat pe furnizarea de echipamente și muniție de artilerie mari. Aceasta a declanșat o „luptă” după ce apărarea ucraineană a depășit așteptările Washingtonului, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA.

Citește și:
Rusia încearcă să valorifice dorința occidentală de negocieri pentru a crea o dinamică în care oficialii occidentali să se simtă presați. Avertismentul ISW și al Marii Britanii
Rusia încearcă să valorifice dorința occidentală de negocieri pentru a crea o dinamică în care oficialii occidentali să se simtă presați. Avertismentul ISW și al Marii Britanii
Putin a purtat o conversație telefonică de o oră cu cancelarul german Olaf Scholz pe 2 decembrie în care a afirmat în mod fals că ajutorul financiar și militar occidental acordat Ucrainei...
Premierul Albaniei: Ucraina este „instrumentul” lui Putin pentru a pune Europa în genunchi
Premierul Albaniei: Ucraina este „instrumentul” lui Putin pentru a pune Europa în genunchi
Premierul Albaniei, Edi Rama, spune că pariul de război al lui Vladimir Putin face ca Europa să sufere și nu crede că negocierile pentru încetarea războiului vor avea loc prea curând. O...