The Washington Post: Kremlinul încearcă să construiască o coaliție împotriva războiului în Germania

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 03:45
6799 citiri
The Washington Post: Kremlinul încearcă să construiască o coaliție împotriva războiului în Germania
Proteste anti-război în Germania/ FOTO: SIPA

Kremlinul a încercat să influențeze politicienii germani să formeze o coaliție anti-război, ca parte a unei strategii mai ample de a slăbi sprijinul european pentru Ucraina, a scrie The Washington Post, citând documente secrete americane ce au ajuns pe rețelele de socializare.

Citând documente datate între iulie și noiembrie anul trecut, care au fost obținute de un serviciu de informații european neidentificat, publicația a spus că adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, le-a ordonat strategilor politici ruși la o întâlnire din 13 iulie să se „concentreze” asupra Germaniei.

Un document din 9 septembrie a precizat planurile pentru acțiuni comune ale liderului deputaților de extremă stânga al Germaniei, Sahra Wagenknecht, și a partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), sub un steag comun împotriva războiului, scrie WP.

Noua coaliție urma să câștige „o majoritate în alegeri la orice nivel”, potrivit documentelor.

Serghei Kirienko le-a cerut strategilor să mărească ponderea pro-rusă a populației germane cu 10% în decurs de trei luni.

„Acest lucru va fi complicat”, a spus, la întâlnirea din iulie, un strateg rus nenumit, citat de WP.

Cu toate acestea, aceștia au informat ulterior Kremlinul despre progresul lor în influențarea utilizatorilor pe rețelele de socializare, documentele din august arătându-i că încearcă să deturneze protestele împotriva războiului din Germania, introducând sloganuri pro-ruse.

Materialele citate de WP nu conțineau nicio înregistrare de comunicare între strategii ruși și aliații din Germania.

Dar fostul soț al lui Wagenknecht, Ralph Niemeyer, a continuat să viziteze Rusia după invazia Ucrainei din februarie 2022, potrivit WP.

Niemeyer le-a spus jurnaliştilor că a primit un telefon criptat în timpul uneia dintre aceste călătorii, pentru a putea comunica în siguranţă cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a susținut că Peskov era „interesat” de o alianță Wagenknecht-AfD.

„Peskov nu vorbește deschis despre asta”, a spus Niemeyer. „Dar știu că din discuțiile private cu acești oameni sunt conștienți de potențialul pe care l-ar avea acest lucru.”

Peskov a negat afirmațiile privind interferența Rusiei în afacerile germane și încercările de a submina unitatea occidentală asupra Ucrainei atunci când a fost contactat de WP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Kremlin, #coalitie anti razboi, #Germania , #Razboi Ucraina