Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 06:19
3439 citiri
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner FOTO / ABC News

Președintele Vladimir Putin al Rusiei, se pare, că a observat în sfârșit că războiul din Ucraina a creat un concurent periculos pentru puterea sa: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private, grupul Wagner, ale cărui trupe luptă alături de armata rusă, scrie Mihail Zigar, jurnalist rus și autor al lucrării „Toți oamenii Kremlinului. La Curtea lui Vladimir Putin” în New York Times.

Prigojin ar putea fi considerat fie persoana anului, fie răufăcătorul anului, depinde pe cine întrebi. Putin este, potrivit multor surse din Moscova, încrezător că îl poate slăbi pe Prigojin, care a intrat în conflict cu statul major al armatei. Totuși, efectul ar putea fi opus, mai mulți oameni văzându-l pe șeful mercenarilor Wagner drept cel mai probabil favorit pentru a-i succeda liderului de la Kremlin.

Încă de la începutul războiului împotriva Ucrainei, Putin s-a asigurat că potențiali atentatori la scaunul său nu pot apărea și s-a străduit să se asigure că războiul nu va crea un lider militar popular care ar putea reprezenta o amenințare. Și a mers. În vara lui 2022, de exemplu, ambițiosul general Aleksander Lapin a fost destinatarul unei mici campanii de relații publice online care îl glorifica. Acest lucru l-a costat imediat postul – și un scurt, dar puternic război media împotriva lui a fost lansat de către Prigojin, care controlează o serie de fabrici de troli.

Potrivit surselor jurnalistului rus apropiate administrației ruse, Putin l-a perceput atunci pe Prigojin doar ca pe o contrapondere a generalilor. Președintele rus l-a văzut pe Prigojin drept omul său de încredere, un instrument ascultător și ușor de folosit.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Prigojin a făcut o carieră foarte neașteptată. La început, a fost cunoscut drept bucătarul lui Putin, după ce a reușit să-și asigure contracte cu statul pentru a livra prânzul pentru elevii ruși din toată țara. Apoi a creat fabrica de troli, Agenția de Cercetare pe Internet, și a figurat în investigația lui Robert Mueller privind interferența în alegerile din 2016. În cele din urmă, Prigojin a devenit faimos ca fondator al grupului Wagner, ai cărui mercenari au luptat în Africa, Siria și acum Ucraina.

Prigojin le-a luat fața multor apropiați ai lui Putin

Numai acele realizări i-au garantat lui Prigojin responsabilitatea pentru cele mai delicate misiuni ale lui Putin. Anul acesta, Prigojin a promovat într-o altă ligă, depășindu-i pe toți ceilalți prieteni ai lui Putin la capitolul putere și influență. Printre aceștia se numără ministrul Apărării Serghei Şoigu; secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev; directorul general al gigantului rus al apărării deținut de stat, Rostec, Serghei Cemezov; și cel mai apropiat prieten al lui Putin, Iuri Kovalciuk. Prigojin i-a ocolit pe toți și pare a fi cel mai important jucător din Rusia. Este atât cel mai popular operator politic, cât și cel de care se tem înalții oficiali și oamenii de afaceri ruși.

Ascensiunea politică meteorică a lui Prigojin a început în această vară, când a vizitat închisorile rusești și să recruteze prizonieri pentru armata sa privată Wagner, oferind grațiere celor care luptă în prima linie în Ucraina: șase luni de serviciu și apoi libertate.

Pentru a face acest lucru, Prigojin a trebuit să preia simultan mai multe agenții cheie de securitate ruse: Serviciul Federal al Penitenciarelor, un stat în stat în Rusia, apoi FSB, Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Comisia de Investigații. Toate aceste grupuri au un statut special, raportează doar președintelui Putin și nimeni nu îndrăznește să le certe. Dar apoi situația s-a schimbat - a apărut un joker, care poate învinge toți așii în același timp. Dacă Prigojin poate elibera orice prizonier, puterile sale sunt nelimitate.

Următorul semn al noului statut al lui Prigojin a fost confruntarea lui deschisă cu Ministerul Apărării și cu statul major al armatei.

Acest conflict a fost un fenomen nou pentru sistemul politic rus. În trecut, unii subalterni ai lui Putin de obicei nu și-au permis să atace public subordonații. Dar, în 2022, asta s-a schimbat. De când a început invazia, Putin este obsedat de război. Este singurul lui interes, susțin sursele. Doar acei oameni care se află în prima linie au acces direct la Putin și foștii membri ai cercului interior care au ajuns în spate au devenit mai puțin importanți.

Prigojin a reușit să-și creeze imaginea celui mai eficient războinic. Nu este subordonat Ministerului Apărării, nu este inclus în sistemul birocrației militare și își stabilește singur sarcinile, scopurile și intervalele de timp. Potrivit surselor jurnalistului rus, Putin a tolerat acest lucru. Și i-a permis lui Prigojin să critice grosolan și public alți generali. Putin are o părere proastă despre ei, așa că nu l-a certat pe fondatorul Wagner.

„Barosul“ lui Prigojin se vinde ca suvenir

Toamna trecută, Evgheni Nujin, un fost prizonier rus care a dezertat în Ucraina după ce a fost recrutat de grupul Wagner și a ajuns înapoi în Rusia după un schimb de prizonieri, a fost ucis cu un baros. Un videoclip cu acest masacru a apărut în noiembrie și a fost cel mai probabil un avertisment pentru toți viitorii dezertori.

În mod surprinzător, această barbarie are o mulțime de fani. Magazinele din Rusia au început să vândă „Baros Wagner”, precum și suveniruri și autocolante cu simboluri Wagner. Prigojin, care a făcut o declarație prin care susținea uciderea lui Nujin, a devenit oarecum un erou popular.

Kadîrov îi raportează lui Prigojin acum

Cei mai radicali politicieni și oameni de afaceri au fost atrași de Prigojin. „Cei cu care vorbesc îmi spun că liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care anterior avea o linie directă cu Putin, îi raportează acum lui Prigojin. Pe Prigojin l-au lăudat și omul de afaceri Konstantin Malofeev, proprietarul canalului ultraconservator Țargrad TV, care a susținut atacul Rusiei asupra Donbasului în 2014, precum și ideologul fascismului rus modern, filozoful Aleksandr Dughin. În plus, grupul său de influență include liderii așa-numitelor republici Donețk și Lugansk. În general, acesta este cel mai influent clan din Rusia modernă, deoarece cei care se află pe front sunt cei care au cea mai mare greutate în ochii lui Putin. Prigojin a devenit, de asemenea, eroul pentru reporterii militari „patriotici” (cei care lucrează pentru mass-media propagandistă și își exprimă în mod deschis opinii fasciste)“, scrie Mihail Zigar.

Dar Prigojin pare deja un jucător politic complet independent. A început să lupte împotriva guvernatorului Sankt-Petersburgului, Aleksander Beglov, un asociat de multă vreme al lui Putin. „Oameni precum Beglov vor fi zdrobiți de societatea noastră ca niște insecte, mai devreme sau mai târziu”, a scris Prigojin recent.

Până la sfârșitul anului 2022, mulți oameni de afaceri și oficiali din Moscova credeau cu tărie că Prigojin era o amenințare reală. „Barosul este un mesaj pentru noi toți”, a spus un oligarh. Timp de câteva luni, anul trecut, și-au pus întrebări despre motivul pentru care Putin nu l-a pus pe Prigojin în locul său, așa cum a făcut-o cu atâția alții.

Pe 10 ianuarie, Prigojin a raportat pe canalul Telegram al companiei sale că militanții Wagner au cucerit orașul ucrainean Soledar. Aceasta a fost cea mai puternică victorie propagandistică a sa și dovada convingătoare că Wagner este una dintre cele mai pregătite unități rusești de pe front. Sursele jurnalistului din Moscova spun că unii oficiali de rang înalt au început să discute – mai în glumă mai în serios – dacă este momentul potrivit pentru a-i jura credință lui Prigojin înainte de a fi prea târziu.

Probabil că în acest moment Putin și-a dat seama că Prigojin ar putea fi puțin prea popular. Așa că i-a ridicat pe principalii dușmani ai lui Prigojin, generalii Lapin și Valeri Gherasimov, și l-a numit pe generalul Gherasimov comandant al operațiunii din Ucraina. Acesta este jocul birocratic tipic al lui Putin, care a fost eficient până acum, dar este posibil să nu mai funcționeze de data aceasta.

Mulți ruși, zombi de propagandă, sunt frustrați că armata nu câștigă. Kievul nu a fost cucerit în câteva zile, așa cum sa promis. Prin numirea generalului Gherasimov comandant suprem, Putin își asumă responsabilitatea pentru toate înfrângerile ulterioare. Și nu îl slăbește pe Prigojin, care nu a criticat această numire.

Aceasta înseamnă că, în viitorul apropiat, Prigojin s-ar putea să-l conteste pe președinte, iar Putin s-ar putea să nu se mai poată opune fostului său bucătar, este de părere Mihail Zigar.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și în același timp foarte fragil de putere unică în Cecenia. Starea de sănătate a lui...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Kremlin, #Vladimir, #putin, #succesor, #evgheni, #prigojin , #Rusia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Progojin este ciocanelul lui Putin :))))