Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vladimir Putin nu poate risca să-și supere aliații ultranaționaliști, care-l simpatizează pe Prigojin. Liderul de la Kremlin îi ține în lesă

Duminica, 14 Mai 2023, ora 13:56
4123 citiri
Vladimir Putin nu poate risca să-și supere aliații ultranaționaliști, care-l simpatizează pe Prigojin. Liderul de la Kremlin îi ține în lesă
Evgheni Prigojin, finanțatoul mercenarilor Wagner/ FOTO: Moscow Times

Atacurile lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, care a devenit una dintre cele mai proeminente voci ale Rusiei în conflict, scot în evidență din ce în ce mai multe rupturi în efortul de război al Rusiei și subminează autoritatea președintele rus Vladimir Putin.

Putin a părut recent că-l lasă din brațe pe Prigojin în favoarea ministerului Apărării, care supraveghează marea majoritate a trupelor ruse, dar a fost criticat dur pentru operațiunile greșite.

Această schimbare pare să alimenteze furia lui Prigojin. Deși lovește cel mai puternic în Ministerul Apărării, se pare că și-a îndreptat frustrările și asupra liderului de la Kremlin.

Potrivit Katerinei Stepanenko, expert în armata rusă la Institutul pentru Studierea Războiului, aceste tensiuni interne sunt create de Putin, dar poate că nu are de ales decât să le lase să se desfășoare.

„El creează un mediu foarte toxic în care permite doar unei singure facțiuni să-i capteze atenția la un moment dat”, a spus Stepanenko despre Putin. „El comută între echipe și asta obligă cele două facțiuni să concureze una împotriva celeilalte.

”Furia nesfârșită a lui Prigojin“

Forțele Wagner au jucat un rol crucial în operațiunile rusești în Ucraina, ceea ce i-a permis lui Prigojin să extindă grupul în detrimentul resurselor militare ruse și să-i raporteze direct lui Putin, ocolind adesea Ministerul Apărării. Dar de luni de zile forțele mercenare, inclusiv armata de deținuți ai Wagner, sunt blocate în bătălia pentru Bahmut, unde se duce o luptă îngrozitoare cu victime numeroase.

În timpul luptei intense de la Bahmut, unde mercenarii au suferit pierderi uriașe, tensiunile dintre ministerul rus al apărării și șeful Wagner au dat în clocot.

Prigojin a postat videoclipuri care arată grămezi de cadavre ale mercenarilor Wagner în timp ce atacă conducerea militară rusă, în special pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gherasimov, comandantul operațiunii militare ruse din Ucraina. Sub această conducere, sprijinul pentru Wagner a scăzut drastic, înfuriindu-l pe Prigojin.

Situația s-a înrăutățit atât de mult pentru Wagner la un moment dat, încât experții au speculat că armata rusă decima intenționat grupul.

Mai recent, pe măsură ce problemele persistau pentru Wagner, Prigojin a amenințat că își va retrage forțele din Bakhmut, o amenințare îndrăzneață pe care ulterior a retractat-o după ce se presupune că a primit promisiuni de la ministerul rus al apărării că va primi muniția necesară.

Dincolo de a pune în pericol operațiunile din jurul Bahmut, Institutul pentru Studierea Războiului a scris într-o actualizare recentă despre războiul din Ucraina că „problemele lanțului de comandă” cauzate de comandanți ai armatelor private precum Prigojin pare să „aibă un impact semnificativ asupra capacității armatei ruse” să desfășoare operațiuni coerente la nivelul întregului teatru de luptă”.

Prigojin a spus că a fost amenințat cu trădarea din cauza afirmațiilor sale că forțele Wagner se vor retrage din Bahmut. Totuși, această amenințare nu i-au închis gura.

Când forțele sale nu au primit proviziile și munițiile promise, Prigojin a postat un videoclip în care amenința că va dezvălui detalii despre eșecurile militare ale Rusiei. El a batjocorit, de asemenea, parada de Ziua Victoriei și pe Putin, deși nu i-a dat numele.

Putin își lasă comandanții să se lupte pentru influență.

Nu este clar dacă problemele cu muniția, pe care Stepanenko suspectează că Putin le știe și le-a permis probabil, a fost rezolvată, dar se pare că liderul rus ar putea să-și lase comandanții să se lupte pentru influență.

„Cu siguranță pune aceste două facțiuni una împotriva celeilalte”, a spus Stepanenko despre manipularea de către Putin a șefului Wagner și a Ministerului Apărării, adăugând că Putin „probabil a permis Ministerului rus al Apărării să nu mai furnizeze mercenarilor obuze în Bahmut”.

Putin „este cu siguranță mintea care îi jonglează pe cei doi”, susține Stepanenko, citată de Business Insider.

Dar, chiar dacă Prigojin ar putea avea merite, rămâne o întrebare: Cum poate el să spună toate acestea fără a suporta consecințe? Și nu este singurul în această situație. Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin este un alt naționalist liber la gură, care se află acum undeva în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Este evident o întrebare de lungă durată”, a spus Stepanenko. „De ce li se permite această libertate când Rusia este atât de represivă și este capabilă să suprime orice proteste, să aresteze atât de mulți dintre liderii opoziției și așa mai departe?”

Putin nu poate risca să-și supere aliații ultranaționaliști

„Acești ultranaționaliști, precum Prigojin, servesc drept sursă de recrutare pentru eforturile de generare a forței pentru Putin”, care dorește cu disperare să evite o altă mobilizare, care anterior a dus la o nemulțumire substanțială în societatea rusă, a explicat ea.

Prigojin este o figură de frunte în rețeaua ultranaționalistă rusă, care este o sursă de recruți și are o stăpânire fermă asupra părților cheie ale spațiului informațional online din Rusia. În calitate de șef al Grupului Wagner, el și-a promovat cultura violenței extreme. „Putin nu vrea să supere comunitatea ultranaționalistă”, a spus Stepanenko.

„El nu poate pur și simplu să-l omoare pe Prigojin și să se aștepte ca asta să nu declanșeze un fel de reacție”, a spus ea.

Rusia a creat un spațiu informațional strâns controlat, gestionând îndeaproape televiziunea, presa și radioul și limitând platformele de social media din țară, dar în restul spațiilor de social media, care sunt mai puțin restrânse, ultranaționaliștii au găsit un loc pentru a împărtăși atât informații, cât și dezinformare asupra acestui război.

„Imaginați-vă, dacă Putin decide să-l omoare pe Prigojin și să spună că a fost un accident, acel segment al spațiului informațional va exploda”, a spus Stepanenko. Prigojin știe cum să armeze informațiile, iar natura acestor spații a fost creată cu atenție pentru un scop.

„Prigojin încă mai deține o oarecare valoare dacă este capabil să acționeze”, a spus Stepanenko. „Nu știu cât timp va continua, dacă va putea să-și păstreze acea autoritate după ce forțele sale sunt complet epuizate sau dacă ratele de recrutare scad și Wagner nu mai este o companie militară privată atrăgătoare”.

În acel moment, Putin ar putea opta pentru înlocuirea lui Prigojin. Rusia a deschis deja ușa noilor companii militare private, care ar putea face parte dintr-un scenariu de înlocuire a Wagner.

În mod remarcabil însă, Putin, așa cum a observat ISW într-o analiză recentă a schimbărilor de comandă, nu concediază cu adevărat pe nimeni.

„În schimb, îi cam rotește și apoi îi trimite în Siria” sau în altă parte „în ciuda eșecurilor militare majore pe câmpul de luptă”, a spus Stepanenko. „Simt că genul ăsta de abordare pe care Putin o adoptă se aplică și modului în care îl vede pe Prigojin”.

„Cred că modul de conducere al lui Putin este că nu vrea niciodată ca cineva să-l urască pe deplin”, a spus ea. "Abordarea lui Putin este diferită în sensul că dă speranță. El dă speranță că într-o zi poți reveni la putere, într-o zi poți fi auzit sau într-o zi poți impresiona suficient pentru a-ți recâștiga poziția."

Dar chiar dacă Putin nu-l poate pedepsi chiar acum pe Prigojin, o parte importantă a motivului pentru care conducerea rusă poate tolera izbucnirile ultranaționaliștilor precum Prigojin este că Kremlinul simte că acești lideri nu sunt independenți de el și că au nevoie de sprijin pentru a funcționa, oferindu-le pârghie.

Interviurile recente cu oficiali din presa independentă rusă indică faptul că „motivul pentru care lui Prigojin și altor ultranaționaliști li se permite să activeze este pentru că Kremlinul crede cu adevărat că poate să-i controleze”, a spus Stepanenko.

Și a existat ceva mișcare în acel spațiu. Pe măsură ce Prigojin face o mișcare, Kremlinul face o alta, cum ar fi raționalizării munițiilor sau tăierea accesului acestuia la recrutarea de deținuți din închisori.

Kremlinul „se gândește că poate tolera acest lucru, deoarece aceste figuri ultranaționaliste, precum Prigojin, Ghirkin și așa mai departe, se bazează pe un fel de provizii, provizii militare din partea guvernului”, a spus ea. „Cred că Kremlinul joacă așa cum trebuie acum.” Deocamdată, însă, cearta și luptele continuă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Kremlin, #Vladimir Putin, #ultranationalisti, #evgheni prigojin , #Ucraina