Ucraina vizează lansatoarele de rachete ale Rusiei pentru a le întrerupe atacurile. Kievul duce un război asimetric de manual

Vineri, 12 Mai 2023, ora 00:12
4673 citiri
Ucraina vizează lansatoarele de rachete ale Rusiei pentru a le întrerupe atacurile. Kievul duce un război asimetric de manual
Mai multe obiective din Crimeea, atacate de ucraineni/ FOTO: ABC News

Pe măsură ce rachetele rusești continuă să lovească orașele ucrainene, ucrainenii folosesc drone pentru a viza lansatoarele de rachete rusești.

Ucraina a lovit baze aeriene din interiorul Rusiei care deservesc bombardiere ce lansează rachete. De asemenea, a lovit baze din Peninsula Crimeea care sprijină flota Mării Negre și navele sale de război echipate cu rachete.

Strategia Ucrainei este stimulată de disperare. Deși apărarea sa antiaerienă a avut succes, nu poate distruge fiecare rachetă de croazieră și rachetă balistică trase de Moscova, cu atât mai puțin armele hipersonice de mare viteză. Nici măcar lăudatul Dom de Fier al Israelului, pe care Kievul l-a cerut, nu poate distruge mai mult de o fracțiune din rachetele lansate de Rusia supra Ucrainei.

Problema agravează faptul că Ucraina ar putea rămâne fără rachete și obuze pentru sistemul antiaerian.

Fie că este vorba de rachete de croazieră sau de rachete balistice intercontinentale (ICBM), este mult mai ușor să distrugi rachetele, lansatoarele și depozitele lor de aprovizionare la sol decât să le interceptezi în zbor.

Atacarea acestor lansatoare „este o modalitate mai eficientă” de a rezolva problema, a declarat Dara Massicot, expert în armata rusă la think-tank-ul RAND Corporation, pentru Business Insider.

Ucraina poartă un război asimetric de manual

Ucraina lovește baze și noduri care pot perturba capacitatea Rusiei de a lansa rachete, fie că este vorba de bombardiere care zboară de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina sau de navele Flotei Ruse de la Marea Neagră, care continuă să lanseze rachete de croazieră Kalibr către ținte din Ucraina.

Flota Mării Negre a fost întărită de nave din Flotila Caspică a Rusiei, care au ajuns printr-un canal care leagă mările.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, navele sale de război din alte părți, cum ar fi Flota de Nord, nu au putut intra în Marea Neagră din cauza invocării de către Turcia a Convenției de la Montreux, care interzice navelor de război să tranziteze strâmtorile turcești între Marea Mediterană și Marea Neagră.

„Flota Mării Negre este un punct de sufocare major”, a spus Massicot, iar dacă navele rusești de acolo „sunt dezactivate sau neutralizate într-un fel în care nu mai pot lansa Kalibr, Rusia nu poate aduce resurse navale suplimentare”.

Deși flota Mării Negre a reușit să blocheze porturile ucrainene, Ucraina a obținut victorii semnificative împotriva acesteia. Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei, a fost scufundată de rachetele antinave terestre ucrainene în aprilie 2022. Ucraina a lovit și instalațiile portuare care susțin flota Mării Negre. În aprilie, dronele ucrainene au incendiat un important depozit de combustibil la marea bază navală din Crimeea din Sevastopol.

După scufundarea Moscovei, fregata Amiral Makarov a devenit nava amiral a flotei. În octombrie, a fost avariată de bărci kamikaze ucrainene fără pilot - o formă nouă de atac care a cauzat daune limitate, dar totuși obligat Rusia să răspundă unei noi amenințări.

Au fost atacate și baze aeriene din interiorul Rusiei. În decembrie, dronele ucrainene au atacat două baze aeriene la est de Moscova – la sute de kilometri de granița cu Ucraina. Loviturile, deși limitate, au fost deosebit de semnificative deoarece bazele găzduiau avioane Tu-160 și Tu-95, bombardierele nucleare cu rază lungă de ale Rusiei.

Ucraina a folosit, de asemenea, o varietate de arme – de la drone din epoca sovietică până la rachete ghidate HIMARS fabricate în SUA – în loviturile asupra proviziilor rusești de muniție. „Au existat atacuri pe diferite rute pe unde se livra muniții în prima linie”, a spus Massicot.

Ucraina poartă un război asimetric de manual. Deși mai slabă decât Rusia ca număr de forțe, folosește tehnici inovatoare, cum ar fi dronele civile, pentru echilibru.

Dar Rusia se adaptează. Depozitele de muniție amplasate odată neglijent aproape de liniile frontului au fost mutate în afara razei de acțiune a artileriei ucrainene. Avioanele au fost, de asemenea, mutate. „Au o mulțime de baze aeriene și retrag unele dintre aceste active”, a spus Massicot.

Prețul acestor contramăsuri este ineficiența în livrarea muniției și echipamentelor în linia întâi. Forțând Rusia să facă această schimbare, strategia Ucrainei poate fi considerată un succes, dar aceste beneficii nu vor dura pentru totdeauna.

„Rușii învață din acele experiențe”, a adăugat Massicot. „Poate cam încet, dar în cele din urmă învață”.

Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev
Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev
Volodimir Zelenski a făcut planul de pace, în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia. Liderul de la Kiev susține că negocierile cu Vladimir Putin vor începe abia după ce vor fi...
Rusia va folosi în Ucraina "distrugătoarele de orașe", lansatoare de rachete produse în Coreea de Nord
Rusia va folosi în Ucraina "distrugătoarele de orașe", lansatoare de rachete produse în Coreea de Nord
Cel mai mare atu militar al Coreei de Nord va fi utilizat de Rusia în războiul din Ucraina. Lansatoarele de rachete balistice M 1991, denumite "distrugătoarele de orașe", ajung în Europa,...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lansatoare rachete, #drone , #Razboi Ucraina
  1. Ministrul britanic pentru veterani avertizează că armata Regatului Unit nu ar rezista mai mult de un an într-un război ca cel din Ucraina
  2. Artiști atacați cu pietre, pentru că nu au dat cadouri copiilor, după ce au susținut un spectacol. S-a întâmplat într-un oraș din România
  3. Comisia Europeană taie un miliard de euro din finanțările acordate Ungariei, din cauza modificărilor legislative antidemocratice ale lui Viktor Orban
  4. O angajată de la Târgul de Crăciun din Craiova, pusă să lucreze într-o toaletă ecologică. Tonetele nu au ajuns la timp
  5. Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. De ce este considerat ocrotitorul copiilor, al celor săraci și al celor acuzaţi pe nedrept
  6. Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizat de o anchetă pentru „rebeliune”. „Cazul este în curs de desfăşurare”
  7. Trump a ales la conducerea NASA un miliardar care e şi astronaut privat. Legătura dintre Jared Isaacman și Elon Musk FOTO/VIDEO
  8. Amnesty International acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza. "Îi expune la o moarte lentă, calculată"
  9. Invenția care revoluționează lumea: Prima baterie din istorie care durează mii de ani VIDEO
  10. Tragedia lui Merkel, dezvăluită. Eșecul său neștiut în fața lui Putin iese la suprafață