Lista cu armele de care Ucraina are nevoie pentru a respinge invazia rusă din est

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 13:30
5738 citiri
Lista cu armele de care Ucraina are nevoie pentru a respinge invazia rusă din est
Soldați ucraineni/ FOTO: Twitter

Kievul duce o viață pe jumătate normală acum. Tancurile rusești arse au fost scoase de pe drumurile care duc în oraș, semafoarele funcționează, metroul circulă, portocalele sunt disponibile pentru cumpărare în magazine.

Dar normalitatea este înșelătoare. Deși rușii nu au putut să pună mâna pe capitală, ei continuă să bombardeze orașul și acum se grupează în estul țării pentru un nou atac asupra Ucrainei. Președinte Volodimir Zelenski trebuie să-și pregătească țara și lumea pentru bătălii care ar putea fi mai mortale decât orice s-a văzut până acum. Generalul responsabil cu apărarea Kievului, Aleksander Gruzevici, a relatat jurnaliștilor de la The Atlantic în timpul unui tur al suburbiilor devastate din nord-vest, că se așteaptă ca rușii să încerce să se întoarcă în capitală folosind tactici intensificate de „pământ ars”: lovid de la sol și din aer și apoi să trmită trupe.

Optimismul este nejustificat

Președintele Zelenski le-a spus același lucru: optimismul pe care îl exprimă în prezent mulți americani și europeni – și chiar unii ucraineni – este nejustificat. Dacă rușii nu sunt expulzați din provinciile estice ale Ucrainei, a spus Zelenski, „se pot întoarce în centrul Ucrainei și chiar la Kiev. Este posibil. Acum nu este încă timpul sărbătoririi victoriei.”

Ucraina poate câștiga – și prin „câștig”, el înțelege să continue să existe ca stat suveran, doar dacă aliații săi din Washington și din întreaga Europă se mișcă cu promptitudine pentru a înarma suficient țara. „Avem o fereastră foarte mică de oportunitate”, a spus el.

Președintele este frustrat, de exemplu, de solicitările repetate pentru lista de sisteme de arme pe care o dorește. „Când unii lideri mă întreabă de ce arme am nevoie, am nevoie de un moment să mă calmez, pentru că le-am spus deja cu o săptămână înainte. Este ca în Ziua Marmotei. Mă simt ca Bill Murray”, le-a mărturisit Zelenski jurnaliștilor.

El spune că nu are de ales decât să încerce în continuare. „Vin și spun că am nevoie de această armă specială. O ai; știm unde este depozitată. Poți să ne-o dai? Putem chiar să zburăm cu propriile noastre avioane de marfă și să le ridicăm; putem trimite chiar și trei avioane pe zi. Avem nevoie de vehicule blindate, de exemplu. Și nu unul pe zi. Avem nevoie de 200 până la 300 pe zi. Acestea nu sunt taxiuri personale, doar pentru mine; soldații noștri au nevoie de transport. Zborurile sunt disponibile, totul poate fi organizat, noi putem asigura toată logistica.”

Listă arme

Unul dintre consilierii lui Zelenski a transmis o listă cu ceea ce are nevoie Ucraina pentru a respinge invazia dinspre est:

  • Artilerie, 155 milimetri;
  • Obuze de artilerie, cât mai multe de 152 de milimetri;
  • Sisteme de lansare de rachete multiple („Grad”, „Smerch”, „Tornado” sau M142 HIMARS);
  • Vehicule blindate (vehicule blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie, altele);
  • Tancuri (tancuri T-72 sau tancuri similare din SUA sau Germania);
  • Sisteme de apărare aeriană (S-300, „BUK” sau echivalente vestice);
  • Avioane militare - pentru a ne debloca orașele și a salva milioane de ucraineni, precum și milioane de europeni.

Relația cu rușii s-a încheiat în 2014

Președintele a mai povestit că relația sa productivă cu Rusia și rușii s-a încheiat în 2014, când oamenii pe care îi cunoștea de ani de zile au încetat să-i vorbească: „Nu mă așteptam ca oameni, mulți parteneri, cunoștințe – care credeam că-mi sunt prieteni - nu au mai răspuns la telefon. De atunci, mulți oameni pe care îi cunosc s-au schimbat, au devenit mai brutali”.

Pe măsură ce Rusia a închis alternativele la mass-media de stat – închiderea ziarelor independente, a canalelor de televiziune și posturilor de radio – Zelenski a constatat că vechii lui cunoscuți s-au retras și mai mult. „Chiar și acea mică parte a oamenilor inteligenți a început să trăiască în această bulă informațională”, și îi este foarte greu să străpungă. „Este virusul nord-coreean. Oamenii primesc mesaje integrate absolut verticale. Oamenii nu au altă cale; trăiesc în ea.”

„Putin a invitat oameni în acest buncăr de informații, ca să spunem așa, fără știrea lor, și ei locuiesc acolo. Este, așa cum cântă Beatles, un submarin galben,” explică liderul de la Kiev.

Dacă Ucraina vrea să aibă un viitor sigur, spune el, bariera informațională rusă va trebui să fie spartă. Rușii nu au nevoie doar de acces la fapte; au nevoie de ajutor pentru a-și înțelege propria istorie, ceea ce le-au făcut vecinilor. În acest moment, spune Zelenski, „le este frică să recunoască vinovăția”. El îi compară cu „alcoolicii care nu admit că sunt alcoolici”. Dacă vor să-și revină, „trebuie să învețe să accepte adevărul”. Rușii au nevoie de lideri pe care îi aleg, de lideri în care au încredere, „lideri care pot veni apoi să spună: „Da, am făcut asta”. Așa a funcționat în Germania”, spune președintele ucrainean.

O persoană normală nu poate supraviețui fără umor

Pe parcursul conversației cu jurnaliștii de la The Atlantic, Zelenski și-a arătat talentul actoricesc, spontaneitatea, ironia și sarcasmul. Nu a spus glume, dar a spus că nu se poate despărți cu totul de umor. „Cred că orice persoană normală nu poate supraviețui fără umor. Fără simțul umorului, așa cum spun chirurgii, ei nu ar fi capabili să efectueze intervenții chirurgicale - pentru a salva vieți și, de asemenea, pentru a pierde oameni. Pur și simplu și-ar pierde mințile fără umor.”

Același lucru este valabil și acum pentru ucraineni: „Putem vedea ce tragedie avem și este greu să trăim cu ea. Dar trebuie să trăiești cu asta... Nu poți fi serios în ceea ce spun politicienii ruși și Lukașenko în fiecare zi. Dacă o iei în serios, ai putea la fel de bine să mergi și să te spânzuri.”

Umorul în Ucraina este acum cel mai întunecat gen. În anumite momente, Zelenski părea uluit de cruzimea tuturor. El a încercat să explice de ce nu poate simți – de ce majoritatea ucrainenilor nu pot simți – satisfacție în victoriile lor pe câmpul de luptă. Da, au alungat puternica armată rusă din partea de nord a țării. Da, au ucis, potrivit ucrainenilor, peste 19.000 de soldați ruși. Da, susțin că au capturat, distrus sau avariat peste 600 de tancuri. Da, ei spun că au scufundat nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră. Da, au schimbat imaginea țării lor și înțelegerea lor despre ei înșiși. Dar prețul a fost colosal.

„Cum vor putea acești oameni să se bucure de victorie?”

Prea mulți ucraineni, a declarat Zelenski, au murit nu în luptă, ci „de tortură”. Copiii s-au ascuns în beciuri; femeile au fost violate; oameni în vârstă au murit de foame; pietonii au fost uciși în stradă. „Cum vor putea acești oameni să se bucure de victorie?” a întrebat el. „Nu vor putea face soldaților ruși ceea ce rușii le-au făcut copiilor sau fiicelor lor… așa că nu simt această victorie.” Adevărata victorie, a spus el, va veni doar atunci când vinovații vor fi judecați și condamnați.

Dar când va fi asta? „Cât mai trebuie să așteptăm? Este un proces lung, aceste curți, tribunale, tribunale internaționale.”

„Îți dai seama că vrei să fii membru al unei societăți civilizate, dar trebuie să te calmezi, pentru că legea decide totul.”

Dar simte, visceral, ceea ce simt atâția ucraineni. „Nu va exista o victorie completă pentru oamenii care și-au pierdut copiii, rudele, soții, soțiile, părinții. A asta vreau să spun. Nu vor simți victoria, chiar și atunci când teritoriile noastre vor fi eliberate”, subliniază Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lista, #arme, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina