Putin a trimis o delegație condusă de Dmitri Medvedev în regiunea ocupată Lugansk. Misiunea oficialilor ruși de rang înalt

Vineri, 12 August 2022, ora 09:27
4578 citiri
Putin a trimis o delegație condusă de Dmitri Medvedev în regiunea ocupată Lugansk. Misiunea oficialilor ruși de rang înalt
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, în Luhansk/ FOTO: Pravda.com,ua

Partea ocupată temporar a regiunii ucrainene Lugansk a fost vizitată joi, 11 august, de un contingent de oficiali ruși de rang înalt condus de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev, relatează mass-media rusă.

Medvedev a ținut o „întâlnire în numele președintelui” cu liderii militanților separatiști. Procurorul general al Federației Ruse, Igor Krasnov, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kirienko, ministrul de Interne, Volodimir Kolokolțev, ministrul Construcțiilor, Irek Faizullin, șeful servicilor de securitate ruse, FSB, Aleksandr Bortnikov și șeful Comitetului de investigație, Aleksandr Bastrikin. au mai făcut parte din delegație.

În estul Ucrainei, delegaţia a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu liderul separatist din Lugansk, Leonid Pasecinik şi cu cel al regiunii învecinate Doneţk, Denis Puşilin.

Șeful comisiei de investigație spune că „a informat despre progresul cercetării infracțiunilor comise de naționaliștii ucraineni și culegerea de probe în cadrul dosarelor penale deschise”.

Şeful administraţiei separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) a declarat miercuri, 10 august, că un proces al combatanţilor capturaţi din regimentul ucrainean Azov va avea loc până la sfârşitul verii, cel mai probabil în Mariupol, oraş-port la Marea Azov.

Chiar dacă prizonierii de la Azov nu au fost oficial inculpaţi la 2 august, Curtea Supremă a Rusiei a decis că regimentul este o organizaţie teroristă, deschizând calea punerii sub acuzare a combatanţilor capturaţi.

Ucraina, care ea însăşi a judecat şi condamnat o serie de soldaţi ruşi pentru crime de război comise împotriva civililor săi, susţine că cei de la Azov sunt prizonieri de război, meritând protecţia Convenţiilor de la Geneva.

"Primul proces va avea loc probabil la Mariupol şi va fi organizat înainte de sfârşitul verii", a declarat jurnaliştilor Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, în timpul unei vizite organizate de Ministerul rus al Apărării.

Aceasta este una din cele mai mari delegaţii ruse care au vizitat estul Ucrainei de la începutul ofensivei Moscovei pe 24 februarie.

Într-o declaraţie publicată pe Telegram, Medvedev a afirmat că "a purtat discuţii cu privire la măsurile prioritare ce trebuie luate pentru asigurarea securităţii republicilor din Donbas, conform instrucţiunilor preşedintelui" rus Vladimir Putin.

"A fost acordată o atenţie deosebită armonizării legislaţiei" regiunilor separatiste cu cea a Rusiei, precum şi reparării infrastructurii şi pregătirii şcolilor pentru începerea noului an şcolar, a adăugat el.

Vizita lui Dmitri Medvedev survine într-un moment în care Moscova este suspectată că plănuieşte anexarea unor zone mari din Ucraina. Autorităţile separatiste pledează în mod deschis pentru anexarea la Rusia, iar administraţiile pro-ruse de ocupaţie din sud se pregătesc să organizeze referendumuri de anexare, dintre care unele ar putea avea loc chiar luna viitoare.

Săptămâna trecută, Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin” și cel care deține compania de mercenari Wagner, a venit în regiunea ocupată Luhansk - compania sa furnizează alimente pentru gestionarea afacerilor dictatorului.

Ruși își accelerează pregătirile pentru pseudo-referendumuri în zonele ocupate

Este posibil ca oficialii de ocupație ruși să își accelereze pregătirile pentru pseudo-referendumurile ilegitime privind anexarea de către Moscova a teritoriului ucrainean ocupat, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Primarul ucrainean din Melitopol, regiunea Zapororojie, Ivan Fedorov, a declarat pe 7 august că rezistența în rândul locuitorilor ucraineni a forțat autoritățile ruse să își schimbe „în mod constant" planurile pentru un referendum.

Fedorov a afirmat că autoritățile de ocupație planificaseră o singură zi de vot, dar acum iau în considerare șapte zile de „vot de acasă", în care militari ruși înarmați vor merge din casă în casă și vor „intervieva" rezidenții din Melitopol.

Fedorov a afirmat că doar aproximativ 10% dintre civilii rămași în Melitopol susțin ocupația rusă și a avertizat că soldații ruși vor amenința că vor împușca rezidenții care nu votează pentru anexare.

Data referendumului din Herson rămâne 11 septembrie

Consilierul administrației ucrainene din Herson, Serghei Hlan, a precizat că autoritățile de ocupație nu au stabilit încă pe deplin condițiile pentru un referendum, dar își accelerează eforturile după o pauză de trei săptămâni în pregătiri, pe care Khlan a atribuit-o atacurilor ucrainene cu HIMARS asupra logisticii rusești de ocupație.

Autoritățile de ocupație ar putea, de asemenea, să modifice calendarul referendumurilor lor de fațadă ca răspuns la schimbarea realităților de pe teren, inclusiv la o contraofensivă ucraineană.

Hlan a raportat că data preliminară a referendumului rămâne 11 septembrie.

Votul la domiciliu, un mijloc de intimidare directă a civililor ucraineni

Prin eliminarea opțiunilor de vot în persoană și trecerea la sondaje din casă în casă, autoritățile de ocupație rusești își sporesc oportunitățile de a intimida direct civilii ucraineni.

Acest efort este nenecesar pentru fraudarea votului în sensul rezultatului dorit de Kremlin, dar face aproape imposibilă orice supraveghere independentă a votului. De asemenea, autoritățile de ocupație pot transforma aceste „sondaje" în operațiuni de colectare de informații pentru a elimina opoziția ucraineană din zonele ocupate.

Eliminarea secțiilor de votare în persoană elimină multe dintre problemele pentru birocrații care trebuie să asigure personal în aceste locații. Forțele rusești au avut dificultăți în a recruta persoane pentru aceste posturi din populațiile ocupate.

Votul la domiciliu limitează, de asemenea, oportunitățile de atacuri ale partizanilor asupra acestor locații. Kremlinul poate ordona diferite tipuri de vot în diferite locații ocupate, în funcție de sprijinul local perceput, de riscul perceput de atacuri partizane și de capacitatea birocratică.

De exemplu, șeful ucrainean al administrației civile-militare din regiunea Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat la 7 august că autoritățile de ocupație rusești din regiune au identificat locații în care să organizeze în persoană așa-zisul referendum de anexare.

Gaidai a afirmat că autoritățile de ocupație rusești fac campanie activă pentru anexare prin distribuirea de ziare propagandistice și legând furnizarea de ajutor umanitar, inclusiv alimente, apă și materiale de construcție, de participarea la pseudo-referendum.

Gaidai a declarat că această practică echivalează cu un șantaj: „noi [rușii] vă vom ajuta [pe voi, civilii ucraineni] să vă satisfaceți nevoile de bază, în timp ce voi mergeți la 'referendum'. În caz contrar, muriți, iar noi vom falsifica rezultatul fără voi".

Rusia a ocupat părți din regiunea Lugansk încă din 2014 și probabil că are o capacitate mai mare de a mobiliza colaboratori pentru a administra secțiile de votare decât în zonele recent ocupate.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lugansk, #desant rusesc, #Dmitri Medvedev, #referendumuri , #Razboi Ucraina