Ucrainenii sunt sub tirul intens al artileriei ruse la Bahmut. Parașutiștii îi ajută pe mercenarii Wagner prin atacuri de pe flancurile orașului

Vineri, 14 Aprilie 2023, ora 12:54
3755 citiri
Ucrainenii sunt sub tirul intens al artileriei ruse la Bahmut. Parașutiștii îi ajută pe mercenarii Wagner prin atacuri de pe flancurile orașului
Lupte grele la Bahmut/ FOTO: DW

Rusia a reluat cu mai multă energie" atacul asupra orașului Bahmut, afirmă și Ministerul britanic al Apărării în buletinul de informare din 14 aprilie, adăugând că forțele militare ruse și mercenarii Wagner „și-au îmbunătățit cooperarea”.

„Rusia și-a revigorat asaltul asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk în măsura în care forțele Ministerului rus al Apărării și ale Grupului Wagner și-au îmbunătățit cooperarea", a precizat acesta cu referire la cea mai importantă forță de mercenari care luptă alături de armata rusă.

„Forțele ucrainene se confruntă cu probleme considerabile în privința reaprovizionării, dar s-au retras ordonat din pozițiile pe care au fost forțate să le cedeze", a precizat armata britanică raportul său de zilnic de evaluare a situației de pe câmpul de luptă.

„Apărarea ucraineană deține încă controlul asupra districtelor vestice ale orașului, dar a fost supusă unor tiruri de artilerie rusești deosebit de intense în ultimele 48 de ore", se arată în raport.

Analiștii britanici au precizat că unitățile Wagner se concentrează în prezent să asupra înaintării spre centrul orașului Bahmut, în timp ce parașutiștii ruși îi sprijină atacând pe flancurile orașului.

Comparația hărților din 13 februarie, respectiv 10 aprilie indică progresele făcute de forțele rusești care au încercuit orașul pe trei laturi și au avansat până în centru.

Bombardamente masive ale artileriei rusești

Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din unele zone ale orașului Bahmut, aflat în prima linie a frontului, în timp ce Rusia a reluat asaltul în această zonă cu focuri intense de artilerie în ultimele două zile, scrie Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de vineri dimineață, transmite Reuters.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că unitățile Wagner se concentrează acum asupra avansării în centrul Bakmut, în timp ce parașutiștii ruși îi ajută prin atacurile de pe flancurile orașului.

Bakhmut, în care locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, a fost principala țintă a Rusiei într-o ofensivă masivă de iarnă care a produs până acum câștiguri slabe, în ciuda luptelor terestre de infanterie de o intensitate nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Capturarea orașului ar fi prima victorie substanțială a Rusiei în ultimele opt luni. Moscova spune că ar deschide o cale pentru a captura mai multe teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei, un obiectiv major de război.

La 13 aprilie, Moscova a afirmat că a izolat trupele ucrainene din Bahmut, dar șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că este „prea devreme" să afirme că orașul a fost încercuit.

Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al Corpului de armată din estul Ucrainei, a declarat pentru agenția de știri AFP că armata ucraineană încă mai comunică cu trupele din Bahmut și că a putut să le realimenteze cu muniție.

„Aceste afirmații nu corespund realității”, a spus Cerevati ca răspuns la afirmațiile rusești că ar fi cucerit orașul.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au respins 49 de atacuri ale forțelor rusești invadatoare în ultimele 24 de ore în estul țării, în timp ce luptele intense au continuat în orașul asediat Bahmut și în jurul acestuia.

„Inamicul nu renunță la planurile sale de a ne ocupa teritoriul, în ciuda pierderilor semnificative”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său informativ din 14 aprilie. „Cele mai aprige bătălii continuă să fie cele pentru Bahmut și Mariinka", se mai spune în comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #artilerie, #mercenari wagner, #parasutisti , #Razboi Ucraina