Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina și-a pierdut suflul după doar o lună, spun serviciile secrete occidentale

Duminica, 19 Martie 2023, ora 16:08
5720 citiri
Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina și-a pierdut suflul după doar o lună, spun serviciile secrete occidentale
Lupte grele la Bahmut/ FOTO: military.com/

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina, care a început luna trecută, se pare că și-a pierdut suflul, susțin serviciile secrete din Regatul Unit.

În ultimele zile, trupele ruse și forțele Grupului Wagner „au obținut puncte de sprijin la vest de râul Bahmuța, în centrul orașului contestat din Donbas, Bahmut”, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Dar evaluarea serviciilor de informații a adăugat că „în sens mai larg, pe linia frontului, Rusia desfășoară unele dintre cele mai scăzute rate de acțiuni ofensive locale care au fost observate cel puțin din ianuarie 2023”.

Ministerul britanic al Apărării a spus că acest lucru se datorează probabil faptului că forțele ruse și-au epuizat „puterea de luptă” într-o asemenea măsură încât „chiar și acțiunile ofensive locale nu sunt sustenabile în prezent”.

Rusia a plătit un preț uriaș în soldați, mercenari și deținuți eliberați în bătălia pentru Bahmut, care a durat luni de zile în ciuda semnificației strategice îndoielnice a orașului.

"În acest moment, există lupte intense în și în jurul Bahmut, iar rușii fac mici avansuri tactice, dar cu costuri mari. În altă parte, linia frontului rămâne relativ statică, cu schimburi semnificative de focuri de artilerie, dar fără câștiguri semnificative în manevre de nicio parte".

Institutul pentru Studierea Războiului, care a urmărit îndeaproape luptele din Ucraina, în cea mai recentă evaluare a notat că ritmul oarecum mai lent al atacurilor rusești la Bahmut sugerează că ofensiva Grupului Wagner în zonă „se apropie probabil de apogeu”.

Rusia a făcut presiuni asupra apărătorilor ucraineni cu așa-zise atacuri cu valuri umane menite să spargă tranșeele și, deși s-au soldat cu pierderi grele de ambele părți, nu a fost suficient pentru a forța o retragere completă. Mai mult, Rusia nu a reușit să-și folosească forța aeriană superioară pentru a lovi rețeaua defensivă în tranșee, temându-se că operațiunile apropiate ar costa-o și mai multe avioane.

A existat o dezbatere între Kiev și partenerii săi occidentali cu privire la insistența Ucrainei de a continua să apere Bahmut, despre care analiştii au sugerat că ar putea reveni forţelor ruse în zilele următoare. Ucraina a susținut că dacă va consolida poziția sa în Bakhmut va forța Rusia să-și epuizeze oameni și muniții valoroase în ceea ce a devenit cea mai sângeroasă bătălie dintr-un război brutal de uzură pentru ambele părți.

Forţele ucrainene livrează muniţii şi alte provizii apărătorilor de lângă Bahmut

Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri. Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei.

Oraşul a fost în mare parte distrus în luptele care durează de luni de zile, timp în care Rusia a lansat asalturi repetate.

"Reuşim să livrăm muniţiile, hrana, echipamentele şi medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reuşim să scoatem răniţii noştri din oraş", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cerevatîi la postul de televiziune ICTV.

Forțele Kievului au doborât două drone

Potrivit lui Cerevatîi, trupele de recunoaştere şi contra-artileria armatei ucrainene ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş. Alături de pagubele grele provocate inamicului, forţele Kievului au doborât două drone şi au distrus cinci depozite de muniţii ale acestuia, vineri, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, precizează Reuters.

Duminica trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că trupele ruse au înregistrat mai mult de 1.100 de morţi în mai puţin de o săptămână de lupte în şi lângă oraşul Bahmut.

Două brigăzi ale armatei ucrainene, care apără flancul sudic al orașului, au oferit jurnaliștilor BBC acces la pozițiile lor, săptămâna trecută, în timp ce luptele aprige au continuat inclusiv în împrejurimi ale orașului Bahmut.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #ofensiva , #Razboi Ucraina