Dezbateri intense între experți militari privind strategia corectă pentru Bahmut. ”Rusia cade într-o capcană”

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 03:40
7456 citiri
Dezbateri intense între experți militari privind strategia corectă pentru Bahmut. ”Rusia cade într-o capcană”
Pierderi grele în luptele de la Bahmut FOTO / NBC

Ucraina a decis să continue să apere cu înverșunare orașul Bahmut din Donbas. Sunt dezbateri aprinse între experții militari dacă aceasta este strategia corectă.

Bătălia pentru Bahmut durează de luni de zile, iar mii de oameni au murit, majoritatea membri ai trupelor de mercenari Wagner. Cu toate acestea, experții militari nu sunt siguri dacă Ucraina face o greșeală în apărarea lui. Într-un interviu pentru ziarul italian „La Stampa”, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Zelenski, a explicat de ce Ucraina încă apără localitatea, în ciuda pierderilor uneori îngrozitoare: „Ne vom reorganiza în următoarele două luni. Îi vom epuiza pe ruși la Bahmut și apoi ne vom concentra pe alte zone.”

Într-un interviu pentru T-Online, Marcus Keupp, lector în economie militară la Academia Militară ETH Zurich, a spus că „în timp ce forțele armate ruse luptă prostește, ucrainenii o fac extrem de inteligent. Bătăliile pentru Bahmut fixează un număr mare de forțe rusești, soldați care, la rândul lor, sunt dislocați din alte părți.

În acest fel, Ucraina își poate conserva rezervele – și își poate construi forțe pentru ofensive în primăvară. Mai mult, cu cât Zelenski subliniază mai mult „importanța” Bahmut, cu atât mai urgent vrea Prigojin să-l cucerească. Rusia cade într-o capcană.”

În opinia sa, există și capcane militare pentru atacatori: „Tancurile mai mari ar rămâne rapid blocate pe străzi, a spus expertul militar, „și în curând vor cădea victime ale apărătorilor ucraineni. Există și tancuri mai mici, care sunt mai potrivite pentru luptă în zonele urbane. Dar armata rusă pur și simplu nu le are“. Bahmut este potrivit și pentru Ucraina dintr-un alt motiv, a explicat el: „Orașul se întinde pe o câmpie, pe dealurile din jur se află artilerie ucraineană”.

Alte voci critică clar acțiunile guvernului ucrainean de a păstra orașul. Expertul militar Rob Lee enumeră pe Twitter patru motive pentru care orașul devine o capcană de uzură pentru Ucraina:

1. Bahmut nu mai este un loc bun pentru a distruge trupele ruse.

2. Rata de uzură s-a înrăutățit după ce trupele ruse au capturat flancul nordic în februarie.

3. Rata de uzură în Bahmut este mai mică decât în ​​alte locuri.

4. Procentul victimelor rusești este mai mare în alte părți.

Keupp îl contrazice pe Lee. Potrivit lui Keupp, ucrainenii vor apăra Bahmut „atâta timp cât trupele ruse sunt dispuse să accepte uzura enormă a formațiunilor lor și a vehiculelor lor mecanizate”, a declarat Keupp pentru T-Online. „În acest moment, pierderile Rusiei sunt de aproximativ șase ori mai mari decât cele ale Ucrainei. Dacă această relație se schimbă în favoarea părții ruse, atunci trupele ucrainene se vor retrage,” susține expertul militar elvețian.

Strigătul de ajutor al lui Prigojin

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Prigojin notează în scrisoarea publicată luni de serviciul de presă al Concordia, firma sa de catering de la care vine porecla de „bucătarul lui Putin”, că un „atac pe scară largă” este plănuit de Kiev pentru sfârșitul lui martie sau începutul lunii aprilie.

„Vă cer să luați toate măsurile posibile pentru a împiedica ruperea companiei militare private Wagner de forțele principale ale armatei ruse, lucru care va duce la consecințe negative pentru operațiunea militară specială”, a scris Prigojin.

Aceasta este prima oară când el publică o astfel de scrisoare adresată ministerului rus al Apărării, deși a criticat frecvent comandamentul militar de la Moscova, sugerând inclusiv că Serghei Șoigu și Valerii Gherasimov, șeful Statului Major rus, ar putea fi vinovați de înaltă trădare.

Mutarea de luni a lui Prigojin ar putea avea două obiective: să semene confuzie în rândul comandanților ucraineni sau să încerce să arunce încă de acum vina asupra lui Șoigu și a generalilor de la Moscova în cazul în care așteptata ofensivă de primăvară a Kievului va avea succes.

Prigojin a mai spus că a furnizat Ministerului rus al Apărării detalii cu privire la planul Ucrainei și propria propunere de a contracara ofensiva ucraineană.

„Bucătarul lui Putin” nu a făcut publice și aceste documente și nici nu a oferit informații cu privire la modul în care ar fi aflat despre intențiile părții ucrainene.

El a afirmat în schimb că mercenarii săi controlează 70% din orașul Bahmut, pe care gruparea Wagner încearcă să îl cucerească de la începutul lunii august a anului trecut în cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului declanșat de Vladimir Putin.

Următoarea ofensivă a Kievului va arăta dacă Zelenski a avut dreptate sau nu

Michael Kofman, directorul departamentului pentru studii legate de Rusia din cadrul Centrului pentru Analize Navale din SUA, a relatat pentru Insider că a vizitat recent Bahmutul și că a fost martor la deteriorarea situației pentru trupele ucrainene și a șanselor Kievului de a păstra controlul asupra orașului.

„Cred că apărarea tenace a Bahmutului a obținut foarte multe, epuizând efectivele rusești și muniția acestora. Dar strategiile pot ajunge în puncte de randamente în scădere și, dat fiind faptul că [armata ucraineană] încearcă să strângă resurse pentru o ofensivă, [apărarea Bahmutului] ar putea afecta șansele de succes ale unei operațiuni mai importante”, afirmă Kofman.

Speranțele privind o ofensivă de succes a ucrainenilor primăvara aceasta se bazează aproape în întregime pe noile ajutoare militare promise de Occident și instruirea eficace a noilor soldați ucraineni, după ce majoritatea militarilor cu experiență au murit în primul an al războiului.

„Dacă Ucraina nu va putea lansa o contraofensivă primăvara sau vara aceasta și dacă motivul pentru care nu o va putea face este fiindcă nu a avut suficiente trupe, atunci Bahmutul se va dovedi o victorie strategică rusească”, spune și D'Anieri.

​Președintele ceh Petr Pavel, un fost comandant NATO, a lansat un avertisment asemănător în urmă cu o zi, afirmând că Ucraina ar putea avea o singură șansă pentru o ofensivă care să învingă armata rusă, înainte ca „oboseala” legată de război și susținerea Kievului să devină tot mai pregnantă în Occident.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #strategie, #experti, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina