Rusia pare să renunțe la Bahmut și să se concentreze pe Avdiika

Vineri, 24 Martie 2023, ora 02:11
3850 citiri
Rusia pare să renunțe la Bahmut și să se concentreze pe Avdiika
Soldați ruși la Avdiika/ FOTO: ukrinform.net

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) vede semne că Rusia şi-a încetinit operaţiunile în Bahmut. Forţele Moscovei au obţinut „progrese marginale“ în unele zone, în timp ce în altele Ucraina a lansat contraatacuri.

Rusia nu încetează să încerce să pună mâna pe Donbas, cu toate că ritmul operațiunilor rusești în jurul lui Bahmut încetinește. Armata rusă își construiește forțe lângă Avdiivka, potrivit ISW. În ultimele zile, ocupanții ruși au făcut mai multe încercări ofensive minore în sudul orașului Bahmut. În același timp, trupele ucrainene au desfășurat contraatacuri la periferia de sud-vest și nord-vest a orașului.

Rusia încearcă în continuare să preia controlul deplin asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei „în ciuda pierderilor umane şi de echipamente“, dar atacurile sale pierd din viteză, iar armata ucraineană „va profita foarte curând de acest lucru“ pentru a-i alunga complet pe ruşi din zonă.

Acesta este tabloul situaţiei descris joi, pe canalul său de Telegram, de comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, care a explicat totodată că mercenarii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor ruseşti din Bahmut.

„Îşi pierd considerabil forţa şi oxigenul“, a spus Sirski, care a adăugat că trupele ucrainene „vor profita foarte curând de această oportunitate, aşa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk“, cu referire la teritoriile asediate şi ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de Ucraina. În mesajul său, militarul ucrainean a lăudat trupele care apără Bahmut, rămas sub controlul Kievului, pentru „rezistenţa, curajul şi bravura supraomeneşti de care dau dovadă sub focul continuu al artileriei şi aviaţiei inamice“.

Statul Major al Forțelor Ucrainene anunță că în ultima zi armata a reușit să respingă peste 80 de atacuri rusești. Trupele rusești pare că își concentrează eforturile ofensive în direcția localităților Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major ucrainean.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat 12 lovituri împotriva bazelor temporare rusești în ultimele 24 de ore, în timp ce forțele de rachete și artilerie ale Ucrainei au distrus un punct de control, trei baze pentru trupele și echipamentele rusești, un depozit de muniții și o stație de război electronic, mai anunță armata ucraineană.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #banhmut, #avdiika , #Razboi Ucraina
Comentarii
A
Amerlocu
rank 5
Altfel spus vai de piele șatrei lui Krăkănel 😂