Războiul din Ucraina a divizat mafia. Rakeții ucraineni nu mai lucrează cu cei ruși. „Una e să fie considerat criminal, alta trădător”

Duminica, 07 Mai 2023, ora 22:14
5151 citiri
Războiul din Ucraina a divizat mafia. Rakeții ucraineni nu mai lucrează cu cei ruși. „Una e să fie considerat criminal, alta trădător”

Invazia Rusiei a lovit această lume interlopă cu forța unui cutremur. Marea majoritate a mafioților ucraineni au încetat să mai colaboreze cu colegii lor ruși: „Suntem hoți, suntem împotriva oricărui stat, dar am decis că suntem pentru Ucraina”, spune unul. Rutele de contrabandă cu heroină sunt revizuite, afectând prețurile și profiturile sindicatelor criminale aflate la mii de kilometri distanță. Dacă perturbarea se dovedește de durată, ar putea modifica fața criminalității globale. Și, de asemenea, va schimba Ucraina, scrie The Economist.

Înainte de 2022, lumea subterană din sferele guvernamentale ale Ucrainei era în mod intermitent și violent disputată între diferite grupuri. Nu în ultimul rând, avea trei fațete care legau Ucraina de piețele criminale globale. În primul rând, o „super-autostradă” de contrabandă, care leagă Rusia și Ucraina, trecând prin părțile din estul Ucrainei care au fost ocupate de Rusia în 2014. În al doilea rând, centrele globale de contrabandă din Odesa și celelalte porturi de la Marea Neagră. Și, în sfârșit, fabrici din Ucraina pentru producția de mărfuri ilicite pentru export.

Această infrastructură a susținut diferite modele de afaceri pentru diferite produse. Ucraina a fost o rută de tranzit „spin-off” în creștere pentru heroina din Afganistan, sporind rutele prin Balcani și Caucaz. Înainte de război, figura pe locul patru în Europa, după mărimea capturilor de heroină. Cocaina din America Latină curgea prin Marea Neagră. În cealaltă direcție, mafioții exportau arme în Asia și Africa, în special din portul Mikolaiv. În 2020, Ucraina a depășit China, pentru a deveni cea mai mare sursă de tutun ilegal din Europa. Producția locală de amfetamine era în creștere: 67 de laboratoare ilegale au fost desființate în 2020, cea mai mare cifră raportată în vreo țară.

Războiul a schimbat totul prin crearea „un mediu de risc inacceptabil pentru traficul internațional ilicit”, spune un nou raport al guvernului american. Porturile de la Marea Neagră au fost închise transportului sau l-au restricționat. Granița dintre Ucraina condusă de guvern și teritoriile ocupate de Rusia este acum o serie fortificată de câmpuri de ucidere, rupând autostrada. Înrolarea din Ucraina a privat lumea interlopă de forță de muncă, în timp ce legea marțială a oprit o gamă largă de activități criminale. Starea de asediu îngreunează deplasarea pe timpul nopții.

Rakeții ucraineni se feresc și de omologii lor ruși: „Un lucru este să fii considerat criminal; cu totul altceva care să fie considerat trădător”, spune Mark Galeotti, autorul cărții „The Vory: Russia’s Super Mafia”. Loialitatea față de Ucraina se referă la controlul riscurilor, precum și la patriotism. „Dacă am fi anexați Rusia, mulți dintre tipii aflați în închisoare ar putea fi transferați la o distanță mare”, explică un gangster. „Gardienii ruși sunt nemiloși. Nici unul dintre noi nu are nevoie de asta. Așa că vom face treaba murdară pentru Ucraina”.

Cine profită?

Efectele secundare sunt resimțite la nivel global, deoarece rețelele de contrabandă sunt reconfigurate pentru a ocoli Ucraina. Oficialii vamali turci spun că peste granița cu Iranul curge mai multă heroină și metamfetamină. Vameșii lituanieni au înregistrat o creștere de patru ori, an la an, a volumelor de tutun ilicit în primul trimestru al anului 2022. Oficialii estonieni care lucrează cu Europol, agenția de poliție a UE, au capturat anul trecut 3,5 tone de cocaină din America Latină, în portul Muuga, în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro. Blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră și controalele sporite în Europa de Vest ar putea explica, de asemenea, capturile mari recente din Rusia. Pe 10 aprilie, autoritățile au confiscat aproape 700 de kilograme de cocaină la Moscova. Șmecherii ruși de lângă granița cu Belarus, cândva marginali, profită de pe urma introducerii ilegale de bunuri de lux în Rusia, în special de genți de designer.

Războiul a însemnat și noi oportunități de termen scurt pentru gangsterii din Ucraina. Unul este traficul de persoane. ONU estimează că aproximativ 5 milioane de refugiați ucraineni se află în „protecție temporară” în Europa, iar modelarea sa statistică a tendințelor istorice sugerează că probabil 100.000 ar putea deveni victime ale traficului de persoane. Există, de asemenea, o piață de scoatere ilegală de conscriși din Ucraina.

Mafioții ruși lucrează pentru Kremlin

Impactul pe termen lung al războiului asupra criminalității din Rusia este probabil să fie malign. Statul a intensificat legăturile cu organizațiile criminale care erau doar ocazional exploatați, potrivit domnului Galeotti. Mafioții ruși care operează în afara țării au fost obligați să-și depună o parte din profituri în așa-numitele „conturi negre” care pot fi accesate de spionii Rusiei pentru a-și acoperi costurile operaționale. Membrii criminalității organizate au fost recrutați pentru a acționa ca agenți de informații ai Kremlinului, în special pentru a ajuta la obținerea de semiconductori aflați sub embargo, atât de necesari pentru efortul de război. Sechestrarea de către Kremlin sau împuterniciții lui a firmelor deținute de Occident în Rusia va alimenta o nouă eră a clientelismului, în timp ce imperativul de a masca tranzacțiile transfrontaliere sau de a ocoli sistemul financiar occidental va reduce și mai mult transparența și responsabilitatea.

Banii de reconstrucție din Ucraina ar putea intra în vizorul mafiei

Pentru Ucraina, cel mai mare risc dintre toate decurge din procesul de reconstrucție. Luna trecută, Banca Mondială a estimat costul reconstrucției Ucrainei la 411 miliarde de dolari, inclusiv 92 de miliarde de dolari pentru transport și 69 de miliarde de dolari pentru locuințe. Astfel de proiecte la scară largă ar putea fi ușor atacate de mafie, care manipulează sistemele de achiziții publice și sistemele de licitație pentru a avea acces la terenuri, subvenții și licențe.

Se spune că războiul și dislocarea socială generează oportunități pentru gangsteri și colaboratorii lor cu gulere albe. Cu toate acestea, există elemente neobișnuite ale experienței Ucrainei care ar putea permite un rezultat diferit. Războiul a rupt arterele fizice și sociale vechi de zeci de ani dintre țară și rețelele criminale ale Rusiei, posibil pentru anii următori. Acesta a oferit statului ucrainean o legitimitate publică suplimentară pentru a combate oligarhia și ar putea crește participarea occidentală la economie și controlul asupra acesteia. Nimeni cu capul pe umeri nu crede că contrabanda din Odesa va dispărea. Dar există o șansă ca, în sfârșit, Ucraina să nu mai fie paradisul rakeților.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #mafie, #raketi, #gangsteri , #Razboi Ucraina