New York Times: Marea Britanie ar putea transfera 30 de avioane Eurofighter Typhoon în Ucraina

Joi, 09 Februarie 2023, ora 19:00
5458 citiri
New York Times: Marea Britanie ar putea transfera 30 de avioane Eurofighter Typhoon în Ucraina
Avion de luptă Eurofighter Typhoon/ FOTO: BBC

În timpul vizitei sale neașteptate la Londra, președintele Volodimir Zelenski a cerut Marii Britanii să furnizeze țării sale avioane de luptă.

După ce și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul militar de încredere și rapid al britanicilor, președintele ucrainean a avertizat totuși că avioanele sunt acum necesare urgent pentru a suprima o nouă ofensivă a Rusiei, care a început deja să maseze trupe în estul Ucrainei.

Până acum, guvernul britanic a respins cererea ucraineană, la fel ca SUA și alte țări NATO, temându-se că avioanele de război ar putea duce la o escaladare a confruntării cu Rusia. Dar prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie va începe să învețe piloții ucraineni să piloteze avioane standard NATO, scrie New York Times. În același timp, a transmis un semnal de deschidere pentru transferul în continuare a avioanelor de luptă.

„Când vine vorba de avioane de luptă, desigur că fac parte din discuții. Nimic nu lipsește de la masa discuțiilor”, a spus Sunak în timpul unei conferințe de presă comună cu Zelenski la o bază militară din sudul Angliei.

„De asemenea, nu se știe dacă Marea Britanie are suficiente avioane pentru a face diferența. Țara are doar aproximativ 30 de avioane Typhoon de generație mai veche care ar putea deveni disponibile, potrivit publicației Janes. Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii au 146 de avioane Typhoon dintr-un total estimat la 580 la nivel mondial.

Typhoon este disponibil în număr mult mai mic decât F-16, iar implicarea Germaniei ca producător ar putea face ca exportul către Ucraina să fie complicat, având în vedere ezitarea Berlinului cu privire la tancuri.

The New York Times admite că până și rolul aeronavelor în război ar fi limitat, având în vedere utilizarea pe scară largă a rachetelor și dronelor, precum și eficacitatea sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei și Rusiei.

„În ciuda tuturor valorii simbolice, analiștii spun că avioanele de luptă ar avea un impact mai mic asupra câmpului de luptă decât tancurile”, scrie publicația.

„La un moment dat, va trebui să ne întrebăm unde le va folosi Ucraina. Nimeni nu vrea ca aeronavele avansate să stea pur și simplu pe pistele ucrainene unde rușii le pot lovi cu ușurință”, a declarat Malcolm Chalmers, director general adjunct al think tank-ului RUSI.

Cu toate acestea, semnalând o deschidere către transferul de avioane de luptă, Marea Britanie poate acționa ca un catalizator, așa cum a făcut cu tancurile. Luna trecută, decizia britanică de a transfera 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina, precum și sisteme de artilerie și muniție, a determinat Germania și Statele Unite reticente să trimită vehiculele de luptă.

Iermak: Problema armelor cu rază lungă de acțiune și avioanelor de luptă pentru Ucraina a fost rezolvată

Europa a fost de acord cu cererea Ucrainei de furnizare de arme cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă, a declarat Andri Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean.

„Problema armelor cu rază lungă de acțiune și avioanelor de luptă pentru Ucraina a fost rezolvată. Detalii mai târziu”, a scris el.

Mesajul a apărut într-un moment în care președintele Volodimir Zelenski se află la o întâlnire închisă a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene.

Ermak a mai adăugat că președintele Zelenski s-a concentrat în detaliu în timpul vizitei sale la Bruxelles pe sancțiunile împotriva corporației ruse „Rosatom”.

„Se pare că totul va fi bine. Majoritatea susține sancțiunile anti-ruse, precum și un tribunal pentru criminalii ruși”, a spus oficialul ucrainean.

Un alt punct de pe ordinea de zi este utilizarea bunurilor rusești înghețate în interesul Ucrainei.

În timpul întâlnirii de miercuri, 8 februarie, cu liderul francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ar fi reușit să-i convingă pe liderii Franței și Germaniei să furnizeze Ucrainei avioane de luptă și rachete cu rază lungă, scrie Bild.

„Cu cât primim mai devreme arme grele cu rază lungă de acțiune, iar piloții noștri obțin avioane moderne, cu atât agresiunea rusă se va termina mai repede”, a spus Zelenski.

Macron, la rândul său, a subliniat că Rusia nu ar trebui să câștige acest război. El a asigurat că Kievul va primi ajutor francez atât cât va fi nevoie.

Cât despre Sholz, el a spus că Ucraina aparține familiei europene. Potrivit acestuia, summitul UE ar trebui să trimită un semnal puternic de solidaritate cu Kiev.

"Suntem alături de Ucraina în apărarea ei. Adevărul rămâne: Rusia nu ar trebui să câștige acest război", a spus Scholz.

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că, pentru a-și proteja cerul, Ucraina are nevoie de aproximativ 200 de avioane de luptă - până la cinci brigăzi, fiecare dintre ele va avea trei escadrile. Avioanele americane F-16 rămân o prioritate pentru noi, deoarece au o gamă largă de mijloace de atac - pot fi îndreptate atât către ținte terestre, cât și către ținte aerodinamice, a spus acesta.

Avioanele occidentale ar creşte şansele Kievului de a-i alunga pe ruşi. În prezent, mica forţă aeriană a Ucrainei, care execută poate zece misiuni de luptă pe zi, trebuie să opereze cu reţinere, în parte din cauza ameninţării sistemelor de apărare aeriană ruseşti, dar şi din cauza razei mai mari de acţiune a rachetelor aer-aer ale inamicului.

Ucraina vrea aeronava F-16 în principal datorită disponibilităţii sale largi, există peste 3.000 de astfel de avioane în 25 de ţări, şi a menţionat Gripen, pentru că este o aeronavă capabilă, uşor de întreţinut şi este concepută pentru a opera împotriva avioanelor ruseşti.

Deşi forţa apărării aeriene a Rusiei nu ar face simplă bombardarea poziţiilor inamice, această acţiune ar spori opţiunile de atac ale Ucrainei, deja ajutată în mare măsură de furnizarea de artilerie occidentală şi artilerie cu rachete.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Marea Britanie, #avioane, #Eurofighter Typhoon , #Razboi Ucraina