Cum încearcă ucrainenii să spargă blocada navală. Vasul de război din Marea Neagră care devine noua vedetă a flotei ruse

Luni, 23 Mai 2022, ora 12:26
12204 citiri
Cum încearcă ucrainenii să spargă blocada navală. Vasul de război din Marea Neagră care devine noua vedetă a flotei ruse

Nu există schimbări semnificative în tactica de a conduce operațiuni militare de către trupele ruse pe linia confruntării în regiunile Nikolaev și Herson. Private de posibilitatea de a avansa, forțele ruse își întăresc pozițiile și încearcă să efectueze recunoașteri aeriene.

Toate incursiunile și ciocnirile au dus la mari pierderi pentru ruși în ultimele zile. Cu toate acestea, pericolul dinspre mare a crescut, informează Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene.

În regiunea Odesa, conform Comandamentului Operațional „Sud”, situația este stabilă și controlată. Dar una dintre cele mai noi nave rusești ale Flotei Mării Negre, „Amiralul Makarov”, a avansat de la Sevastopol până la gruparea din Marea Neagră formată din șapte nave mari de debarcare și două nave de rachete. În consecință, armata ucraineană avertizează că probabilitatea loviturilor cu rachete a crescut.

Fregata „Amiral Makarov” ar putea deveni nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră după scufundarea crucișatorului „Moskva”, anunță TASS. Informația a fost furnizată agenției de știri de către unele ”structuri de putere din Crimeea”.

Nava face parte dintr-o o serie de fregate multifuncționale (nave de patrulare), concepute pentru a distruge nave și nave de suprafață, submarine și ținte terestre inamice, poate patrula și proteja căile maritime.

Cântărește aproximativ 4.000 de tone, are o viteză de 30 de noduri și o autonomie de navigație de 30 de zile.

Fregata este înarmată cu rachete de croazieră Kaliber-NK, sistem de rachete de autoapărare Știl-1, suport de tun A-190 de 100 mm, artilerie antiaeriană, un lansator de rachete și torpile și poate transporta și elicoptere de transport.

În ultimele 24 de ore, 11 atacuri inamice au fost respinse pe linia frontului Donețk și Luhansk, şase tancuri, zece vehicule blindate și şase vehicule ale inamicului au fost distruse de către forţele ucrainene.

Unitățile de apărare aeriană din Ucraina au doborât o dronă Orlan-10 și o aeronavă Su-25 inamică în direcțiile indicate mai sus. Unitățile de aviație și de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene au distrus patru rachete de croazieră inamice. Amintim că numărul invadatorilor ruși este în creștere în regiunea Zaporijie. Numărul lor este deja mai mare decât al localnicilor în orașul Vasilevka. Rușii reconstruiesc calea ferată în Kupiansk. Ei vor să accelereze transferul de trupe.

Odesa a fost doar atinsă de război, dar portul său - cel mai important din Marea Neagră - a fost blocat de ruși încă de la începutul operațiunii militare „speciale” a lui Vladimir Putin: navele oprite în porturi împiedică exporturile de cereale și alte produse agricole. Produsele sufocă economia ucraineană, dar mai ales riscă să provoace o criză alimentară globală care afectează în special cele mai sărace țări.

Ucrainenii încearcă să spargă blocada din Marea Neagră

De la începutul războiului, 8 nave comerciale au fost lovite, una - Helt - s-a scufundat în largul Odesei după ce probabil a lovită o mină. Conform Organizației Maritime Internaționale, la 20 aprilie, în porturile ucrainene erau blocate 84 de nave și 500 de membri ai echipajului, în timp ce primele de asigurare pentru cei care plănuiesc să navigheze în zonă sunt prohibitive.

Bătălia navală se duce, așadar, și pe rutele comerciale și, pe măsură ce a doua fază a războiului se apropie de sfârșit, marile puteri maritime ar putea decide să spargă blocada impusă de ruși, spune profesorul britanic Lawrence Freedman. Dacă pe teren armata și-a mutat obiectivul spre Donbas, pe mare situația este mai complexă și se schimbă.

Flota rusă de la Marea Neagră a obținut inițial un succes rapid, luând Insula Șerpilor din apropiarea Odessei pe 25 februarie și scufundând nava Sloviansk la începutul lunii martie, scrie Corriere della Sera.

Ucrainenii au ripostat scufundând crucișătorul Moskva, lovit de două rachete Neptune la mijlocul lunii aprilie, un eșec colosal care a cimentat încrederea rezistenței și a insuflat prudență adversarilor. De atunci, Kievul a încercat prin mai multe raiduri să recucerească Insula Șerpilor, avanpostul stâncos aflat la 35 de kilometri de coasta Ucrainei, care are o mare valoare strategică: conform legii maritime, cine controlează acea insuliță controlează și cele 12 mile marine care o înconjoară, un coridor care ar permite reactivarea rutelor comerciale pe care rușii le-au blocat.

Un asalt amfibiu asupra Odesei de care s-a temut ucrainenii în prima parte a războiului nu s-a întâmplat, asta și pentru că între timp ucrainenii instalaseră mine plutitoare de-a lungul coastei. Între timp, fregatele și submarinele rușilor au continuat să țintească orașele ucrainene cu rachete de croazieră, pentru a distruge ținte militare, dar și pentru a teroriza civilii.

Cu toate acestea, Rusia nu a reușit să-și consolideze pozițiile pe Insula Șerpilor, asta și pentru că Turcia - făcând apel la Convenția de la Montreux din 1936, care îi permite să-și închidă strâmtorile pentru navele țărilor aflate în război - a împiedicat trecerea navelor Federației Ruse staționate în porturile siriene și a împiedicat rotația mijloacelor navale. Rusia reușește însă să eludeze această interdicție cu ajutorul navelor civile.

Citeste si:
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Retragerea armatei ucrainene de la Severodonețk este o mișcare tactică profesionistă care le va permite să ocupe poziții mai bune și să fie întărite cu noi arme. În special, su sistemele...
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Ca parte a blocadei impuse de Rusia exporturilor de cereale din Ucraina, marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta în râul Nipru,...