Cofondatorul Revolut, al cincilea miliardar care renunță la cetățenia rusă

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 15:01
4809 citiri
Cofondatorul Revolut, al cincilea miliardar care renunță la cetățenia rusă
Nik Storonski, cofondatorul Revolut/ FOTO: Medium

Nik Storonski, cofondatorul și directorul executiv al băncii digitale britanice Revolut care s-a născut în Rusia, a devenit al cincilea miliardar care renunță la cetățenia rusă.

Storonski, în vârstă de 37 de ani, avea cetățenie dublă, rusă și britanică, până când a luat decizia de a renunța la cea rusă anul acesta, potrivit „The Moscow Times“. Storonski, care a condamnat acțiunile Moscovei în Ucraina, este fiul lui Nikolai Storonski, șeful institutului de cercetare al Gazprom, Promgaz.

Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Storonski senior pe 19 octombrie, interzicându-i astfel să intre în țara în care s-a născut și înghețându-i activele pe care le deține în acest stat. Nik Storonski le-a cerut în luna aprilie celor de la „Forbes“, care îi atribuie o avere de 7,1 miliarde de dolari, să nu îi mai spună „miliardar rus”.

„Poziția sa cu privire la război este informație publică: războiul este complet oribil și el a rămas consecvent în a cere o încetare imediată a luptelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Revolut.

Storonski junior a suspendat activitatea Revolut în Rusia și Belarus după declanșarea războiului. Compania sa a înființat un nou centru în Dubai, acolo unde s-au mutat angajații ucraineni și ruși și familiile lor.

Cofondatorul Revolut s-a născut la Dolgoprudni, în apropierea Moscovei, și este al cincilea despre care se cunoaște că a renunțat la cetățenia rusă de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Ceilalți patru miliardari care au luat aceeași decizie

Ceilalți patru miliardari care au luat aceeași decizie sunt Iuri Milner – investitor Facebook, Timur Turlov – fondatorul companiei de servicii bancare și investiții Freedom Holdings, Ruben Vardanian, investitor armean și Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un mare succes al tehnologiei financiare (FinTech) din ultimii ani. El a anunţat luni că a renunţat la cetăţenia Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, pe care l-a criticat într-un mod vehement, relatează AFP.

„Am luat decizia de a renunţa la cetăţenia rusă. Nu pot şi nu vreau să fiu asociat cu o ţară fascistă, care a declanşat un război împotriva vecinului său paşnic şi care ucide zilnic oameni nevinovaţi“, şi-a argumentat Tinkov decizia într-o postare pe Instagram.

„Sper ca alţi oameni de afaceri ruşi de prim-plan să-mi urmeze exemplul pentru a slăbi regimul lui (Vladimir) Putin şi economia sa şi a-l învinge în cele din urmă“, a adăugat el. Omul de afaceri şi-a însoţit mesajul cu fotografia unui certificat de la consulatul rus care confirmă încetarea cetăţeniei sale ruse.

„Detest Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toţi ruşii care sunt deschis împotriva acestui război nebunesc“, a subliniat Oleg Tinkov.

Un miliardar plin de culoare, Tinkov este fondatorul băncii Tinkoff, care a cunoscut o creştere rapidă, devenind în 2020 a treia cea mai mare bancă de retail din Rusia, devansată doar de giganţii Sberbank şi VTB, cu circa 20 de milioane de clienţi la ora actuală.

Bancherul rus criticase şi în aprilie în mod virulent ofensiva rusă „absurdă“ în Ucraina, cerând Occidentului să ajute la oprirea acestui „masacru“. A fost una din cele mai ferme luări de poziţie la acea vreme din partea unui om de afaceri rus.

Tinkov a fost arestat în 2020 la Londra la cererea SUA, care l-au acuzat de fraudă fiscală. A fost eliberat ulterior pe cauţiune, dar a rămas la Londra unde urmează un tratament pentru leucemie.

A părăsit postul de CEO al băncii Tinkoff în 2020, al cărei consiliu director s-a distanţat de declaraţiile sale împotriva războiului dus de Kremlin în Ucraina.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #miliardari rusi, #cofondator revolut, #nik storonski, #cetatenie rusa , #Razboi Ucraina