Șapte mituri care stau în calea victoriei Ucrainei

Duminica, 19 Martie 2023, ora 18:05
8160 citiri
Șapte mituri care stau în calea victoriei Ucrainei
Soldații ucraineni au nevoie de sprijinul occidentului pentru a învinge Rusia/ FOTO: Twitter

În ciuda cruzimii și urii pe care le aduce putinismul, Ucraina continuă să reziste și este gata să lupte pentru victorie.

Iar unii dintre cei care în urmă cu un an au presupus că Kievul va cădea în câteva zile s-a dovedit că au greșit, dar acum trasează „planuri de pace”, împingând Ucraina să facă concesii asupra suveranității și integrității sale teritoriale în schimbul acordului Rusiei de a pune capăt războiului, scrie Politico.

Aceste „planuri de pace” se bazează pe mituri comune pe care trebuie să le confruntăm înainte ca acestea să devină realitate.

Primul mit: Ucraina nu-și poate elibera teritoriile

Ucraina a negat deja această afirmație, eliberându-și teritoriul de sub controlul rusesc - de la periferia Kievului până la Harkov și Herson. Ucrainenii au voința de a lupta și o strategie eficientă pentru a recâștiga tot ce le aparține. În schimb, viteza occidentală de asistență le împiedică capacitatea de a acționa mai rapid și în cele din urmă crește numărul deceselor, scrie Politico.

Mai multe arme, mai multe muniții, mai mult antrenament este o modalitate sigură de a restabili pe deplin teritoriul Ucrainei. Și pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o strategie pe termen lung care să permită Ucrainei să alunge complet Rusia pănă la granițele recunoscute internațional.

Al doilea mit: Rusia este invincibilă

În ciuda disprețului Rusiei față de viața umană și a dorinței nesăbuite de a folosi soldații drept carne de tun, bilanțul său nesăbuit încă nu poate reduce decalajul de capacități. Trupele ucrainene au moral ridicat, comandanți competenți și acces la o tehnologie mult mai bună.

De asemenea, trebuie să ne confruntăm cu realitatea că Occidentul — cu producția industrială de apărare încă la niveluri de pace — nici măcar nu a început să demonstreze putere militară deplină. PIB-ul nominal combinat al țărilor nordice și baltice este mai mare decât cel al Rusiei și aceste fapte reale ar trebui să determine strategia Occidentului, nu narațiunea Moscovei că este un analog al NATO. Inteligența, determinarea și voința politică sunt cheia.

Al treilea mit: Rusia va fi epuizată și va dori să se oprească

Putin nu este pregătit să fie de acord cu o pace sinceră și durabilă. La fel ca în 2008 (în războiul din Georgia) și 2014, acest ultim război alimentează revanșismul rusesc, iar când partenerii occidentali vorbesc despre o posibilă reglementare sau înghețare a conflictului, Moscova îl percepe nu ca pe un eșec, ci ca pe un semn al oboselii occidentale.

În loc să aducă pacea mai aproape, discuțiile continue despre un sfârșit negociat al războiului nu fac decât să mărească costul războiului pentru Ucraina - și pentru aliații occidentali. Prin urmare, acest război va trebui „rezolvat” pe câmpul de luptă, deoarece orice acord care oferă Rusiei beneficii reale sau percepute va fi doar un răgaz înainte de următoarea fază a acestui război.

Al patrulea mit: Crimeea este o linie roșie pentru Putin

Lui Putin îi place să deseneze linii în nisip. El știe că Occidentul îl va lua în serios, precum și „ai lui”. Și în timpul acestui război, Putin a tras în mod constant noi linii roșii.

Cu toate acestea, liniile limitează viteza de luare a deciziilor. Granițele convenite la nivel internațional pot fi singura linie roșie, iar Crimeea este Ucraina. Împiedicarea Ucrainei să se întoarcă în Crimeea nu-l va împiedica niciodată pe Putin să-și dorească mai mult.

Al cincilea mit: Rusia lui Putin după război

Putin și unii din Occident încă se bazează pe ideea că „Rusia va fi în continuare acolo” după război și plănuiesc astfel să revină la afaceri ca de obicei. Acest lucru se datorează temerii predominante că succesorul lui Putin va fi și mai nemilos și răzbunător.

Cu toate acestea, ar trebui să percepem înfrângerea Rusiei nu ca pe o amenințare, ci ca pe o oportunitate de a construi o țară diferită, transformată, care să nu-și mai amenințe vecinii. În loc să ne temem de transformarea Rusiei, ar trebui să recunoaștem că, deși au trecut 30 de ani, prăbușirea Uniunii Sovietice nu s-a încheiat încă – și nu va fi încheiată până când gândirea de la Moscova nu se va schimba.

Al șaselea mit: toate războaiele se termină cu negocieri

Aceasta este o narațiune care nu rezistă testului istoriei. După Al Doilea Război Mondial, țările europene nu și-au eliberat teritoriile după contacte diplomatice cu regimul nazist. Imaginați-vă că stăteau la masă, la negocieri, cu Adolf Hitler la sfârșitul anului 1942, când era blocat la Stalingrad și jumătate din Europa era încă ocupată.

Mai mult, vreun acord de încetare a focului cu Rusia a produs vreodată o pace cu adevărat durabilă? Dacă da, de ce mai merg georgienii la culcare, temându-se că următorul atac le va lua din teritoriu? Acordurile de la Minsk au oprit războiul sau, mai degrabă, au dat Rusiei timp să se pregătească pentru o ofensivă totală?

Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a oferit Ucrainei garanții de securitate în schimbul renunțării la stocul său nuclear, s-a dovedit și el promisiuni goale. Deci, Rusia trebuie să sufere acum o înfrângere militară, mai degrabă decât să primească vreo invitație la o conferință de pace. Și Ucraina ar trebui să fie invitată în NATO de îndată ce condițiile o permit, pentru că numai NATO poate oferi garanții reale de securitate.

Al șaptelea mit: țările baltice și Polonia vor doar răzbunare împotriva Rusiei

Războiul împotriva Ucrainei este alimentat de nemulțumirea Rusiei față de prăbușirea Uniunii Sovietice. Iar planul imperialist răzbunător al Rusiei este o provocare existențială nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toate statele de frontieră.

Dar fiecare decizie pe care a luat-o Vestul în ultimele trei decenii a vizat menținerea oamenilor în siguranță. Când Polonia și statele baltice au avertizat despre pericolul Rusiei, au fost percepute ca alarmiste, dar s-a dovedit că au avut dreptate. Și continuă să-și exprime îngrijorarea pentru că știu că regimul Putin nu s-a terminat și că lumea nu va fi în siguranță până când acesta nu va dispărea. La fel ca Ucraina, aceste state vor o pace justă și de durată. Dar dacă Ucraina este forțată să se oprească, acest lucru nu va aduce dreptate sau pace.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #mituri, #victorie, #kiev, #Occident , #Razboi Ucraina