Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bloomberg: Kremlinul a renunțat la planurile pentru o nouă ofensivă și mizează pe războiul lung

Sambata, 25 Martie 2023, ora 15:36
2696 citiri
Bloomberg: Kremlinul a renunțat la planurile pentru o nouă ofensivă și mizează pe războiul lung
Moscova a început o nouă campanie de mobilizare/ FOTO:ISNews

Kremlinul nu a reușit să obțină un succes semnificativ în estul Ucrainei, așa că a abandonat planurile pentru o nouă ofensivă și se va concentra pe limitarea contraofensivei Kievului, care este de așteptat să înceapă în curând, scrie Bloomberg.

Potrivit surselor publicației, pregătindu-se pentru o lungă luptă anul acesta, Kremlinul caută să atragă 400.000 de soldați contractuali în armata sa.

O campanie largă de recrutare va permite Kremlinului să evite o altă mobilizare forțată a recruților în ajunul campaniei electorale pentru realegerea președintelui Vladimir Putin. Proiectul din toamna trecută a zdruncinat încrederea publicului și a făcut ca un milion de ruși să fugă din țară.

În ciuda poziției sale pe câmpul de luptă și a provocărilor politice, Putin a spus clar că Rusia este pregătită pentru un război obositor și prelungit, în speranța că, dacă Ucraina nu reușește să obțină rezultate majore în timpul ofensivei de primăvară, sprijinul occidental pentru Kiev va slăbi.

În timp ce mulți din guvernul rus și din elitele de la Kremlin se îndoiesc că Rusia poate câștiga, aripa reprezentată de serviciile de informații, insistă pentru continuarea războiului, pe care îl consideră existențial, și face lobby pe lângă Putin pentru asta.

Zilele acestea, Putin a câștigat un sprijin public puternic din partea președintelui chinez Xi Jinping, care în timpul vizitei la Moscova a promis că va consolida relațiile dintre ele două țări. În privat, oficialii de la Kremlin au fost optimişti în privinţa vizitei, în ciuda lipsei încheierii unor acorduri pe care mizau. În opinia lor, sprijinul public al lui Xi Jinping este un semn important, chiar dacă China nu s-a angajat oficial să ofere ajutor letal Moscovei.

Potrivit oficialilor ucraineni și occidentali, aproape toți cei 300.000 de ruși mobilizați în toamnă sunt acum pe câmpul de luptă, dar Rusia nu a reușit să cucerească un singur oraș important în ultimele luni.

Între timp, Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă majoră în următoarele luni, cu participarea trupelor care tocmai au fost antrenate în Europa și Statele Unite, folosind tancuri, vehicule blindate și alte arme nou livrate. Potrivit oficialilor americani, Kievul ar putea încerca să treacă să elibereze partea de uscat care leagă în prezent Crimeea de Rusia continentală.

Rusia a început deja o nouă campanie de recrutare

Pentru a-și reînnoi și extinde rândurile, Rusia a început deja o campanie de recrutare pentru militari contractuali. Oficialii regionali au primit cote de recrutare și emit somații potențialilor voluntari pentru a se prezenta în fața comisiilor de recrutare.

În primul rând, autoritățile se concentrează asupra veteranilor și locuitorilor din mediul rural.

Dar unii oficiali cred că obiectivul de a recruta 400.000 de soldaţi contractuali în acest an este nerealist . Acesta este aproximativ egal cu numărul total de trupe profesioniste pe care le avea Rusia înainte de începerea invaziei pe 24 februarie 2022.

„În circumstanțele actuale, nu cred că vor atrage oameni care să se alăture armatei, cu excepția, poate, a patrioților înfocați sau a persoanelor lipsite de oportunități economice. Nu văd în aceștia un potențialul pentru o altă invazie majoră a Ucrainei până când nu vor trece la o economie de război și la legea marțială ”, a declarat Dara Massicot, cercetător la RAND Corp. și fost analist al potențialului militar rus la Departamentul de Apărare al SUA.

Potrivit surselor Bloomberg, Kremlinul nu este încă pregătit pentru acest lucru, mai ales în ajunul alegerilor, care vor avea loc în primăvara anului viitor și la care Putin este așteptat să candideze pentru al cincilea mandat. În timp ce Kremlinul stăpânește ferm sistemul politic, oficialii se tem că mișcări precum mobilizarea le-ar putea împiedica o victorie răsunătoare în alegeri.

Numărul voluntarilor din acest an este în urma nivelului anilor precedenți, potrivit lui Pavel Luzin, analist militar rus independent.

În decembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că până la sfârșitul anului 2023, Rusia va crește numărul de militari contractuali la 521.000 față de 405.000 înainte de invazie. Contractul este de obicei pe trei ani și menținerea numărului de militari necesită un flux constant de recruți.

La sfârșitul anului trecut, Putin a aprobat un plan de creștere a dimensiunii armatei ruse la 1,5 milioane de oameni, față de 1,15 milioane în prezent. Acest lucru este de așteptat să se întâmple până în 2026.

În septembrie anul trecut, Șoigu a declarat că Rusia are la dispoziție 25 de milioane de rezerviști, deși inițial a chemat puțin peste 1% dintre aceștia.

„Au rămas fără vehicule blindate, dar cred că au o rezervă uriașă de personal ”, spune Massicot.

Oficialii ucraineni, la rândul lor, văd limitări în capacitatea Rusiei de a continua lupta, deoarece stocul său de arme se micșorează, iar sancțiunile limitează oportunitățile de a-l reface.

„Ei pot duce acest război pe tot parcursul acestui an – până la sfârșitul anului 2024 cel mult”, a declarat adjunctul șefului serviciilor de Informațiilor militare al Ucrainei, Vadim Skibițki.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #mobilizare, #recruti, #ofensiva, #Kremlin , #Razboi Ucraina