NATO are în vedere garanții de securitate pentru Ucraina după „modelul Israel”

Marti, 23 Mai 2023, ora 23:43
2541 citiri
NATO are în vedere garanții de securitate pentru Ucraina după „modelul Israel”

Statele membre NATO iau în considerare posibilitatea de a oferi Ucrainei garanții de securitate similare cu cele în vigoare pentru Israel înainte ca Kievul să adere la Alianță, scrie The Wall Street Journal care citează oficiali occidentali anonimi și comentariul președintelui polonez Andrzej Duda. Este vorba despre prioritatea în transferul de arme și tehnologii, dar nu de implicarea directă a trupelor străine pentru protejarea teritoriilor.

Duda a spus că partenerii Ucrainei pregătesc un acord bazat pe „modelul israelian”, discuții active fiind în prezent în desfășurare. După cum au clarificat alte surse, sprijinul pentru concept este în creștere, dar detaliile acestuia nu sunt încă disponibile.

Potrivit publicației, garanțiile de securitate se bazează pe recomandări privind Tratatul de Securitate de la Kiev, pregătite în 2022 de un grup de experți condus de șeful biroului președintelui Ucrainei Andri Iermak și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. Documentul poate fi aprobat după summit-ul din iulie al Alianței de la Vilnius, unde se așteaptă să fie discutat și „modelul israelian”.

Acordul nu va exclude pe viitor ca Ucraina să adere la blocul nord-atlantic și va ajuta NATO să nu devină parte la războiul cu Rusia. Principalul garant al securității va fi probabil Statele Unite ale Americii. Li se pot alătura, în special, Germania și Franța, care sunt în general de acord cu planul de a oferi „o serie de garanții bilaterale în cadrul unui acord multilateral”.

Wall Street Journal scrie, citând un purtător de cuvânt al Casei Albe, că aliații occidentali încearcă să elaboreze o formulă de interacțiune cu Ucraina care să le permită să-i ofere sprijin de securitate pe termen lung, pe baza tezei că, cel mai probabil, Ucraina nu va deveni membru NATO în următorii ani. Un astfel de acord ar trebui să elimine speranța Kremlinului că un război prelungit este în interesul său, că sprijinul occidental pentru Ucraina va scădea în timp. „Rusia trebuie să înțeleagă astăzi că Ucraina a primit garanții de securitate și aceste garanții nu se vor încheia odată cu trecerea timpului”, spune Andrzej Duda într-un interviu acordat ziarului.

Consiliul NATO-Ucraina este de așteptat să fie anunțat la summitul NATO de la Vilnius din iulie anul acesta. Kievul va avea dreptul de a convoca reuniuni ale consiliului și de a solicita asistență țărilor membre NATO.

În ciuda apelurilor persistente ale Ucrainei de a începe procesul de admitere în NATO, capitalele occidentale nu ascund faptul că acest lucru nu este posibil în viitorul apropiat. Așa cum a subliniat președintele Poloniei într-un interviu pentru Wall Street Journal, admiterea Ucrainei în NATO este imposibilă în timp ce există un război pe teritoriul său, dar invazia Rusiei a deschis calea pentru aderarea Kievului la NATO.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #rusia invazie, #NATO, #garantii de securitate, #Israel , #Razboi Ucraina