Henry Kissinger vine cu altă idee: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO. ”Ar fi potrivită pentru rolul de tampon între Rusia și Occident“

Duminica, 14 August 2022, ora 15:04
7715 citiri
Henry Kissinger vine cu altă idee: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO. ”Ar fi potrivită pentru rolul de tampon între Rusia și Occident“
Fostul secretar de stat Henry Kissinger/ FOTO: Tass

NATO a făcut greșeala de a semnala Ucrainei că în cele din urmă s-ar putea alătura Alianței, dar după invazia rusă, situația s-a schimbat, susține într-un interviu pentru The Wall Street Journal fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, în vârstă de 99 de ani, care a descris anterior trei scenarii probabile pentru încheierea războiului din Ucraina.

Potrivit acestuia, de dragul stabilității în regiune, Ucraina ar fi potrivită pentru rolul de tampon între Rusia și Occident.

„Eram în favoarea independenței complete a Ucrainei, dar am crezut că cel mai bun rol al acesteia ar fi ceva asemănător Finlandei”, a spus Kissinger.

Cu toate acestea, în opinia sa, zarurile au fost aruncate. După comportamentul Rusiei în Ucraina, „acum cred că, într-un fel sau altul, formal sau nu, Ucraina ar trebui tratată ca membru al NATO după război”.

Totuși, el își imaginează un acord care să păstreze câștigurile Rusiei după invazia sa inițială din 2014, când a pus mâna pe Crimeea și o parte din Donbas, deși nu are niciun răspuns la întrebarea cum ar posibilă o astfel de reglementare din moment ce acordul de soluționare a conflictului din urmă cu opt ani a eșuat.

Comentând interviul lui Kisinger, fostul șef al diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin, a remarcat că nu vor mai fi zone gri. "Marele maestru al geopoliticii crede că pariurile sunt făcute. Și eu. Nu vor mai fi zone gri", notează Klimkin pe Twitter.

Kissinger nu spune niciodată ceva degeaba. Cuvintele lui că „s-au aruncat la zarurile” și că Ucraina ar trebui percepută formal sau informal ca parte a NATO valorează foarte mult. Marele maestru al geopoliticii crede că pariurile sunt făcute.

„Suntem la marginea războiului cu Rusia și China

Fostul șef al diplomației americane vede lumea de azi ca fiind aproape de un dezechilibru periculos. „Suntem la marginea războiului cu Rusia și China în problemele pe care le-am creat parțial, fără nicio idee despre cum se va termina acest lucru sau la ce ar trebui să conducă”, spune el. Ar putea SUA să gestioneze cei doi adversari triunghiulând între ei, ca în anii Nixon? El nu oferă o rețetă simplă. "Nu poți spune doar acum că îi vom despărți și îi vom întoarce unul împotriva celuilalt. Tot ce poți face este să nu accelerezi tensiunile și să creezi opțiuni, iar pentru asta trebuie să ai un scop".

Trei scenarii pentru Ucraina

La începutul lunii iulie, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a ieşit cu 3 scenarii posibile în care s-ar putea încheia războiul din Ucraina:

1. Ucraina pierde 20% din teritoriu

”Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, Ucraina pierde 20% din teritoriu și cea mai mare parte a Donbasului, în principala zona industrială și agricolă, și o fâșie de pământ de-a lungul Mării Negre”, spune Kissinger.

3. Recucerirea tuturor teritoriilor ucrainene

„O încercare de a alunga Rusia din teritoriul pe care l-a dobândit înainte de acest război, inclusiv Crimeea, iar atunci problema unui război cu Rusia însăși va apărea dacă războiul continuă”, a mai zis Kissinger.

3. Revenirea la linia frontului din 24 februarie

”Ucraina va reveni la teritoriile pe care le avea când a început războiul: linia de luptă post-2014. Va fi reînarmată și strâns legată de NATO, chiar dacă nu va face parte din alianță”, consideră Kissinger.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #SUA, #China, #Henry Kissinger , #Razboi Ucraina