Coloana vertebrală a NATO se deplasează spre est. Țările din care ar putea să provină următorul secretar general ANALIZĂ

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 13:15
5625 citiri
Coloana vertebrală a NATO se deplasează spre est. Țările din care ar putea să provină următorul secretar general ANALIZĂ
Soldați NATO în cadrul unui exercițiu comun

Alianța Nord-Atlantică este mai relevantă decât oricând, dar amenințările cu care se confruntă sunt destul de diferite față de momentul înființării.

Cele mai puternice și de succes alianțe sunt însă cele care se pot adapta schimbărilor și, după mai bine de 14 luni de sprijinire a Ucrainei în războiul său împotriva invaziei brutale a Rusiei, este clar că o realiniere majoră este în curs, arată o analiză publicată de Foreign Policy.

Coloana vertebrală a NATO, odată centrată în Paris și Berlin, se deplasează spre est și se întinde acum de la Helsinki până la Marea Neagră. Națiunile est-europene – și anume, Polonia, România, Finlanda și statele baltice – înțeleg mai acut decât vecinii lor occidentali amenințarea pe care o reprezintă Rusia și imperativul rezolvării colective în fața ei scrie Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanților a SUA, în Foreign Policy.

De exemplu, poate că nicio țară europeană nu s-a angajat și a sacrificat mai mult pentru a face față provocării impuse de Rusia decât Polonia – o națiune de doar 37 de milioane de locuitori, aproape jumătate din populația Germaniei. În ciuda dimensiunii Poloniei, există planuri de a dubla dimensiunea armatei poloneze, aducând-o la 300.000 de militari, ceea ce o va face, de departe, cea mai mare din Europa.

Deși cifrele nu reprezintă totul, Polonia și țările baltice se numără doar printre câteva state NATO care și-au îndeplinit în mod constant angajamentul luat în 2006 de toți membrii alianței de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare și de a investi 20% din bugetele lor de apărare în echipamente majore pentru a asigura pregătirea militară a NATO, scrie congresmanul american.

Depășind aceste angajamente, în martie 2022, guvernul polonez a adoptat o legislație care obligă țara să cheltuiască 3% din PIB-ul său pentru apărare începând cu acest an, urmată recent de planuri de a angaja mai mult de 4% din PIB-ul său pentru apărare. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a explicat această strategie: „Atacul criminal comis de Federația Rusă, care vizează Ucraina și caracterul imprevizibil al președintele rus Vladimir Putin înseamnă că trebuie să accelerăm și mai mult modernizarea echipamentelor”.

Modernizare sistemele antirachetă Aegis Ashore din Polonia și România

„Din poziția mea în Comitetul pentru Servicii Armate a Camerei, am lucrat pentru a accelera eforturile aliatului nostru de a întări flancul estic al NATO, inclusiv făcând presiuni asupra administrației Biden să accelereze transferul tancurilor M1A2 Abrams, pe care Polonia le-a cerut pentru a ajuta la descurajarea și, dacă este necesar, respinge o invazie rusă. Coproducția industrială SUA-Polonia de rachete antitanc și alte sisteme precum HIMARS ar trebui, de asemenea, stimulată și accelerată acolo unde este posibil.

Această coproducție va contribui la atenuarea problemelor actuale ale lanțului de aprovizionare și a deficitelor de muncitori și va contribui la completarea mai rapidă a stocurilor europene de muniții. Există, de asemenea, un impuls chiar acum, pe care îl susțin pe deplin, de a moderniza sistemele noastre antirachetă Aegis Ashore din Polonia și România pentru a permite urmărirea rachetelor rusești de croazieră, balistice și hipersonice care amenință NATO“, notează Rogers.

Când anumite țări vor face față amenințării, așa cum a făcut Polonia, Statele Unite ar trebui să ia notă și să își reorienteze parteneriatele în cadrul alianței către cei ale căror comportamente sunt cel mai aliniate cu obiectivele sale strategice. De aceea am fost mulțumit când s-a anunțat că va fi înființat un cartier general permanent al Corpului V al Armatei SUA în Polonia. Acesta, împreună cu instalațiile de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia și România, este un exemplu al angajamentului durabil al Statelor Unite de a-și proteja aliații din Europa de Est. Aceste mișcări vor face NATO mai sigură pe termen scurt și vor împiedica Rusia de la alte agresiuni pe termen lung, susține congresmanul.

Mutarea forțelor americane din „Vechea Europă” și în „Noua Europă”

Cu toate acestea, trebuie făcut mai mult pentru a stimula poziția de apărare a alianței noastre și pentru a descuraja amenințările comune cu care ne confruntăm. În primul rând, a sosit momentul să transferăm actualele forțe americane din Europa către țările care investesc cel mai mult în propria lor securitate. Este în est, cu țările care înțeleg cu adevărat amenințarea rusă, unde trupele noastre vor fi cele mai utile și vor avea cel mai mare impact asupra descurajării. De aceea am inclus Secțiunea 1075 în Actul de Autorizare a Apărării Naționale din acest an fiscal – pentru a forța Pentagonul să examineze mutarea forțelor americane din „Vechea Europă” și în „Noua Europă”.

În continuare, liderii de la Washington trebuie să recunoască faptul că Actul fondator NATO-Rusia a fost efectiv ucis de războiul în curs de desfășurare al Rusiei. Semnat în 1997, acest acord a urmărit să construiască încredere și cooperare între cele două părți, dar având în vedere că Putin a lansat cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, angajamentul politic al acestui acord nu ar trebui să mai constrângă mișcările trupelor americane. Alianța ar trebui să acționeze împreună și să declare desființarea Actului la următorul summit NATO ce va avea loc în capitala Lituaniei.

Următorul secretar general al NATO să vină din Polonia, România, Marea Britanie sau o națiune baltică

Pentru a menține solvabilitatea alianței, liderii trebuie să fie orientați spre viitor și să se pregătească să contracareze nu numai amenințarea actuală a Rusiei, ci și pe cea a Chinei, pe care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a definit-o drept o provocare pe termen lung. Având în vedere acest lucru, Statele Unite ar trebui să afirme public că următorul secretar general al NATO trebuie să provină dintr-o țară care își îndeplinește obligația de 2% și este dispusă să facă față Partidului Comunist Chinez, așa cum a făcut-o secretarul general Jens Stoltenberg. Ca următorul secretar general al NATO să vină din Polonia, România, Marea Britanie sau o națiune baltică ar fi o alegere înțeleaptă și bine meritată, subliniază Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanților a SUA, în Foreign Policy.

Pe măsură ce ne uităm la alte amenințări cu care se confruntă NATO, recenta vizită a președintelui francez Emmanuel Macron în China și primirea de către președintele chinez Xi Jinping – un dictator în chinurile unui genocid – ar trebui să privească întreaga alianță. Păcatele dependenței energetice de Rusia ar trebui să servească drept avertisment pentru oricine dorește să se apropie de China.

Din fericire, opinia lui Macron este o voce singuratică în Europa și există păreri contrare puternice la viziunea lui pentru viitorul continentului. Un astfel de exemplu vine din nou din Polonia. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a respins imediat și clar comentariile lui Macron, spunând: „În loc să construiesc autonomie strategică față de Statele Unite, propun un parteneriat strategic cu Statele Unite”.

Este clar că centrul de greutate al alianței s-a deplasat spre est: Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO, iar Statele Unite ar trebui să își ajusteze politicile și postura în consecință, concluzionează Rogers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Președintele Poloniei, apel către statele NATO: ”Întreaga Europa trebuie să-şi unească forţele cu SUA pentru a produce mai multă muniţie”
Președintele Poloniei, apel către statele NATO: ”Întreaga Europa trebuie să-şi unească forţele cu SUA pentru a produce mai multă muniţie”
Preşedintele polonez Andrzej Duda a făcut apel către alte state din NATO să-şi crească producţia de muniţie pentru a descuraja potenţiale atacuri din partea Rusiei, relatează dpa....
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #SUA, #forte, #Romania, #Polonia, #statele baltice , #Razboi Ucraina