Ambasadorul SUA la NATO: Alianța îi trimite din neatenție lui Putin un semnal să continue războiul din Ucraina

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 23:27
3309 citiri
Ambasadorul SUA la NATO: Alianța îi trimite din neatenție lui Putin un semnal să continue războiul din Ucraina
Kurt Volker, ambasadorul SUA la NATO: nypost.com

Întârzierea aderării Ucrainei la NATO trimite în mod neintenționat dictatorului rus Vladimir Putin un semnal că ostilitățile împotriva Ucrainei trebuie să continue, potrivit lui Kurt Volker, ambasadorul SUA la Alianță și fost reprezentant în Ucraina.

După cum relatează „Ukrinform”, el este sigur că a sosit momentul ca aliații să facă exact contrariul - să primească Ucraina în organizație, ceea ce va însemna că nu va exista nicio opțiune ca Kievul să piardă.

„Atunci, pentru Putin, continuarea acestui război va fi inutilă, iar pentru Rusia - distructivă”, a spus Volker.

În ceea ce privește preocupările că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la escaladare sau la război nuclear, acestea pot fi rezolvate. De exemplu, cu ajutorul aplicării articolului 5 din Tratatul de la Washington în cadrul Consiliului NATO-Ucraina. Acest punct al documentului, a continuat Volker, nu conține obligații specifice de a desfășura trupe, ci vorbește doar despre un răspuns colectiv.

„Avem un astfel de răspuns colectiv chiar și acum, pentru că NATO oferă deja Ucrainei instruire, echipamente, informații”, a explicat Volker.

În general, el este convins că NATO ar fi putut face mai mult pentru Ucraina, în special în chestiuni de deminare, inclusiv apărarea maritimă și aeriană și întărirea apărării antiaeriene.

Adjunctul lui Serghei Lavrov nu exclude un război între Rusia şi NATO

Dacă se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înşală, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov în remarci publicate miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters.

Circumstanţele actuale nu sunt „favorabile” unor discuţii cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a declarat într-un interviu pentru semioficiosul Izvestia, Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în Ministerul de Externe rus.

„Dacă SUA se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmării, repetând într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan... atunci americanii se înşală”, a declarat Riabkov.

„Nu vom ceda provocărilor, dar putem garanta că ne vom asigura securitatea”, a declarat acesta.

Relaţiile Rusiei cu multe ţări occidentale s-au deteriorat după invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Moscova afirmând acum că luptă împotriva a ceea ce ea numeşte „Occidentul colectiv” în Ucraina.

În interviul pentru Izvestia, Riabkov a reiterat poziţia Moscovei potrivit căreia Rusia nu ameninţă cu un conflict militar cu NATO, dar a afirmat că o eventuală escaladare depinde de acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

„Răspunderea revine integral NATO”, a declarat oficialul rus. „Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO. Suntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, a afirmat Serghei Riabkov, citat de Izvestia.

Relaţiile Moscovei cu Washingtonul sunt într-atât de proaste încât este posibilă o „ruptură”, dar Rusia „nu va iniţia niciodată un astfel de pas”, a adăugat el.

„Situaţia nu este favorabilă unor semnale chiar şi în astfel de probleme-cheie” (precum controlul armelor), a afirmat Riabkov.

Restabilirea relațiilor cu NATO

Referitor la restabilirea raporturilor cu Alianţa Nord-Atlantică, ministrul adjunct de Externe rus este pesimist.

„Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili într-o formă sau alta în viitorul apropiat. Aceasta este exclus atât din motive de principiu, cât şi din motive practice. Dacă cineva în Occident crede că noi avem nevoie de aceste relaţii şi că la un moment dat vom veni şi vom cere restabilirea lor se află în cea mai gravă eroare”, a declarat Serghei Riabkov.

Înainte, a spus el, Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”, iar, în prezent, „pe fondul a ceea ce se întâmplă, nici nu îmi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil”, a adăugat Serghei Riabkov, care înainte de invazia rusă în Ucraina, declarase, denunţând extinderea Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei, că NATO ar trebui „să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #sua ambasador, #kurt volker , #Razboi Ucraina