Rusia încearcă să valorifice dorința occidentală de negocieri pentru a crea o dinamică în care oficialii occidentali să se simtă presați. Avertismentul ISW și al Marii Britanii

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 15:18
4099 citiri
Rusia încearcă să valorifice dorința occidentală de negocieri pentru a crea o dinamică în care oficialii occidentali să se simtă presați. Avertismentul ISW și al Marii Britanii
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: Sky News

Putin a purtat o conversație telefonică de o oră cu cancelarul german Olaf Scholz pe 2 decembrie în care a afirmat în mod fals că ajutorul financiar și militar occidental acordat Ucrainei creează o situație în care guvernul ucrainean respinge definitiv opțiunea discuțiilor între Moscova și Kiev, se arată în ultimul raport al Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Putin i-a cerut lui Scholz să reconsidere abordarea Germaniei cu privire la evoluțiile din Ucraina, la care Scholz a declarat că orice soluție diplomatică a conflictului din Ucraina trebuie să includă retragerea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Convorbirea Putin-Scholz a fost în linia deschiderii diplomatice arătate de președintele american la 1 decembrie. Joe Biden a declarat că este pregătit să vorbească cu Putin dacă președintele rus caută într-adevăr o modalitate de a pune capăt războiului, dar că realitatea arată că Putin nu arată nicio intenție în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns comentariilor lui Biden pe 2 decembrie, afirmând că Biden pare să ceară îndepărtarea forțelor ruse din Ucraina ca o condiție prealabilă pentru negocieri și a spus că „operațiunea militară specială” va continua.

Peskov a adăugat că reticența Americii de a recunoaște anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ucrainene complică semnificativ căutarea unui punct comun în eventualele negocieri.

Declarațiile lui Putin și Peskov urmează comentariilor ministrului rus de externe Serghei Lavrov în contextul unei reuniuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, în care repetă aceeași cerere pe care Kremlinul a făcut-o SUA și NATO înainte de invazia din 24 februarie.

Institutul pentru Studiul Războiului a statuat până cum în mod repetat că retorica lui Vladimir Putin indică faptul că nu este interesat să negocieze serios cu Ucraina și că păstrează obiective maximaliste pentru război.

Este mai probabil ca Putin, Lavrov și Peskov să fi făcut aceste declarații cu privire la negocieri pentru a crea o percepție în rândul oficialilor occidentali că Rusia trebuie ademenită să negocieze.

Probabil că Kremlinul intenționează să creeze o dinamică în care oficialii occidentali să ofere Rusiei concesii preventive în speranța de a o convinge să vină la negocieri fără a cere Rusiei, în schimb, concesii preliminare semnificative.

Declarațiile lui Putin, Lavrov și Peskov lasă de înțeles care ar putea fi acele concesii preventive dorite: scăderea ajutorului occidental acordat Ucrainei, recunoașterea anexării ilegale de către Rusia a teritoriului ucrainean și limitarea acțiunilor militare occidentale și ale NATO în Europa.

De asemenea, Kremlinul a păstrat un ton vag despre subiectul negocierilor, de natură să convingă oficialii occidentali să înceapă procesele de negociere fără însă a defini clar dacă negocierile urmăresc încetarea focului, un proces de lungă durată pentru obținerea păcii sau un acord de pace final.

Rusia ar beneficia de un acord temporar cu Ucraina și țările occidentale, care ar crea o pauză a ostilităților de natură să permită Rusiei să-și consolideze forțele armate pentru viitoare operațiuni militare în urmărirea obiectivelor maximaliste în Ucraina.

Putin s-a arătat puțin interesat pentru o încetare a focului, iar Kremlinul continuă să facă cereri care echivalează cu capitularea totală a Occidentului, lăsând de înțeles astfel că Putin rămâne concentrat pe urmărirea victoriei militare.

Liderii occidentali au respins eforturile Kremlinului și și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Biden și președintele francez Macron și-au reiterat angajamentul de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, într-o conferință de presă comună din 1 decembrie.

Manifestarea comună de sprijin a lui Biden și Macron pentru Ucraina și insistența lui Scholz privind retragerea completă a forțelor ruse din Ucraina indică faptul că Franța, Germania și SUA nu sunt pregătite să ofere Rusiei concesii preventive semnificative în acest moment.

Biden a adăugat că „ideea că Putin va învinge vreodată Ucraina este dincolo de puterea mea înțelegere”.

Cu toate acestea, Rusia ar putea încerca să folosească campania de bombardare a infrastructurii energetice din Ucraina și criza umanitară asociată pentru a pune presiune asupra oficialilor occidentali care să-i ofere concesii preventive.

Șeful diplomației britanice: Putin ar putea folosi discuțiile de pace pentru a-și aproviziona armata înainte de a lansa o nouă ofensivă

Președintele Vladimir Putin ar putea folosi discuțiile de pace pentru a-și aproviziona armata înainte de a lansa o nouă ofensivă. a declarat ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, James Cleverley.

Potrivit lui Cleverley, există riscul ca „încetarea focului să poată fi de fapt folosită de Putin pentru a pregăti mai multe trupe și mai multe muniții și pentru a-și reînnoi și rearma forțele armate deteriorate”.

Avertismentul lui Cleverley a venit după ce președintele american Joe Biden a spus că ar fi dispus să vorbească cu Putin dacă se angajează cu adevărat să pună capăt războiului, lucru care nu s-a întâmplat încă.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va continua să discute cu liderul de la Kremlin pentru a încerca să prevină orice escaladare ulterioară și să obțină „rezultate foarte concrete”, cum ar fi siguranța centralelor nucleare.

Cu toate acestea, Cleverley, care a participat la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO la București săptămâna aceasta, a pus îndoială faptul că Putin va negocia într-adevăr „cu bune intenții”.

„Ideea este că trebuie să fim foarte, foarte atenți dacă discuțiile „pașnice” – iar eu folosesc cuvântul „pașnic” între ghilimele – sunt inițiate de Vladimir Putin”, a spus el.

Potrivit șefului diplomației britanice, dacă rușii folosesc orice pauză în ostilități pur și simplu ca acoperire pentru reînarmare, atunci pot exista probleme și mai mari în viitor.

„Atunci, ceea ce se va întâmpla este că vom vedea exact aceleași scene din nou, dar poate în, nu știu, șase, 12, 18 luni”, a adăugat Cleverley.

„Soluția la această problemă trebuie să fie durabilă, trebuie să aibă sens, trebuie să fie reală. Trebuie să fim atenți la pauza pe care Rusia o folosește pentru a ne asigura că următoarea sa fază de agresiune nu va fi mai eficientă decât faza actuală. Și Vladimir Putin a câștigat deja experiență în această chestiune. Invadarea Georgiei trebuia să fie un eveniment unic, nu? Crimeea, trebuia să fie un eveniment unic, nu? Estul Ucrainei. Și, de fapt, am văzut că erau pregătiri pentru acest ultim val de agresiune”, a menționat ministrul britanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #negocieri, #oferta, #Vladimir Putin, #Occident, #SUA, #Joe Biden , #Razboi Ucraina