Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 06:14
2711 citiri
Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate
Echipa Ucrainei și a României, la Davos/ FOTO: zn.ua

România a devenit a noua țară care a început astfel de negocieri cu Ucraina. Conform instrucțiunilor șefului statului, Volodimir Zelenski, Ucraina a început negocierile cu România privind un acord de securitate, transmite președintele.

La negocierile care au avut loc la Davos, Elveția, din partea ucraineană au participat: șeful administraței prezidențiale, Andri Ermak, adjunctul său Ihor Jovkva și ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei Mikola Tocițki, iar din partea română, statul secretar în mAE Iulian Fota.

Biroul notează că negocierile au început în cadrul Declarației comune G7 privind sprijinul pentru Ucraina. Acestea au marcat ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. Aceasta a fost o continuare logică a acordurilor bazate pe rezultatele convorbirii telefonice dintre președinții Ucrainei și României din 9 ianuarie 2024 și un pas către implementarea Declarației comune a liderilor ambelor state din 10 octombrie 2023, potrivit zn.ua.

România a devenit a noua țară care a început negocierile bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a confirmat încă o dată sprijinul pentru independența și integritatea teritorială a țării vecine, precum și traseul său european și euro-atlantic. Părțile au discutat principalele elemente ale viitorului acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților privind negocierile ulterioare.

Pe 12 ianuarie, Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord bilateral de securitate. Regatul Unit a devenit primul care a făcut acest lucru, promițând „sprijin continuu și cuprinzător” Kievului timp de un deceniu. În special, este vorba despre schimbul de informații, asistență în domeniul securității cibernetice, medicină, pregătire militară și cooperare în industria apărării. Vicepreședintele Administrației prezidențiale de la Kiev Ihor Jovkva a menționat că mai multe astfel de acorduri vor fi încheiate cu alte țări în 2024 .

Quarterly Report - Editia 4

E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Județele vizate
E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Județele vizate
Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) menționează că Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Astfel, dispozitivele montate de forțele armate ruse...
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #negocieri, #Securitate, #Romania , #Razboi Ucraina