Cum surprinde armata Ucrainei prin folosirea obuzierelor din Germania și Țările de Jos

Marti, 19 Iulie 2022, ora 19:16
10283 citiri
Cum surprinde armata Ucrainei prin folosirea obuzierelor din Germania și Țările de Jos
Obuziere Pzh2000/ FOTO:mil.in.ua

Forțele Armate ale Ucrainei au dezvoltat un software pentru 12 obuziere primite din Germania și Țările de Jos care permite ca aceste arme să fie folosite mai eficient decât au crezut posibil armatele ambelor țări din Europa de Vest, scrie revista olandeză Elsevier Weekblad, citându-l pe Secretarul General Adjunct al NATO pentru Noile Provocări de Securitate, David van Wiel.

Tunarii ucraineni au nevoie de mai puțin de un minut pentru a se pregăti pentru o lovitură precisă. Colegii lor olandezi și germani o fac în 20 de minute. Potrivit lui Van Wiel, programul ucrainean este atât de modern și inteligent încât NATO îl numește „Uber de artilerie”.

Publicația explică că este vorba despre instalațiile moderne de artilerie autopropulsate Pzh2000, care sunt capabile să lovească o țintă la o distanță de până la 50 de kilometri. De obicei, astfel de tunuri autopropulsate funcționează în grupuri. Pentru a lua inamicul prin surprindere, țintele sunt trase din diferite poziții. După ce a tras o lovitură, Pzh2000 poate părăsi rapid poziția de tragere și se poate muta în alta, pentru a nu deveni victima unui contraatac inamic. Cu toate acestea, acest contraatac face posibilă detectarea poziției de tragere a artileriei inamice, la care obuzierele pot trage dintr-un loc nou, neașteptat.

Utilizarea unei astfel de artilerii grele necesită viteză, schimbare constantă a locației și schimb adecvat de date. Utilizarea Pzh2000 este cea mai eficientă dacă munca lor este combinată cu colectarea de date folosind drone.

Potrivit lui Van Wiel, abordarea ucraineană face posibilă îndeplinirea sarcinilor mult mai rapid decât o fac tunarii din Germania și Țările de Jos.

„Ofițerii de recunoaștere marchează în sistemul digital locurile în care ar trebui să se efectueze o lovitură de artilerie. Programul calculează care dintre obuziere este în cea mai bună poziție pentru a îndeplini această sarcină. În jumătate de minut, sosește o comandă digitală și lovitura este trasă. Este extrem de rapid. 12 tunuri autopropulsate, transferate de Germania și Țările de Jos, sunt acum conectate prin acest program. Acest lucru le face mult mai eficiente în lupta împotriva Rusiei ”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Elsevier Weekblad scrie că armata olandeză avea 54 de obuziere Pzh2000 în serviciu. Dar unele dintre ele au fost transferate în „rezerva strategică” din cauza reducerilor bugetare din ultimii ani. Guvernul olandez a promis că va trimite 8 obuziere din cele care au rămas în serviciu în Ucraina. Serviciul de presă al armatei olandeze a explicat că Kievul a primit o versiune modernă a Pzh2000, dar fără un sistem digital de control al focului. De fapt, armata olandeză a plănuit să instaleze astfel de sisteme pe Pzh2000 abia în următorii ani.

„Am auzit că ucrainenii folosesc un software special. Este ca sistemul digital de control al focului pe care îl folosim. Dacă reușesc să accelereze procesul cu această aplicație, vom spune doar „Bravo!” Dar această metodă, foarte posibil, funcționează prin rețeaua GSM și, dacă da, atunci este mai puțin sigură decât sistemul nostru ”, a spus un reprezentant al Armatei Regale Olandeze.

Militari ucraineni sunt pregătiți de armata germană pe a putea opera sistemele Gepard

Potrivit ziarului german Lübecker Nachrichten, cel puțin 100 de militari ucraineni sunt instruiți în prezent de armata germană (Bundeswehr) pentru a putea opera sistemele de apărare antiaeriană de tip Gepard.

Analiștii militari ucraineni ai publicației DefenseExpress au analizat informațiile publicate de ziarul german, precizând că cei aproximativ 100 de militari ucrainei care se află acum în Germania ar fi suficienți pentru a putea opera 30 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard.

Publicația Army Recognition amintește că ziarul german Die Welt a precizat, pe 20 mai 2022, că este de așteptat ca Ucraina să primească din Germania primele 15 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard, aflate în prezent inventarul militar al armatei germane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
#Ucraina, #razboi, #rusia invazie, #obuziere, #artilerie, #software, #Germania, #Tarile de Jos , #Razboi Ucraina