Războiul din umbră: Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în slujba Moscovei

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 23:51
7463 citiri
Războiul din umbră: Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în slujba Moscovei
Orașul Odesa, pe picior de război/ FOTO: newsrnd.com

Serviciile de securitate din Ucraina combat mafiile rusești implantate în Odesa, oraș-port cosmopolit și răscruce a traficurilor de tot soiul. Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în plata Moscovei, ca un soi de o a cincea coloană susceptibilă să lovească din spate, scrie Le Monde.

Foarte devreme, Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) s-au temut că puternica mafie georgiană locală, de fapt caucaziană, reputată pro-rusă și condusă de așa-numiți ”hoții în lege” poate servi drept releu local pentru Rusia. Alungați din Georgia de guvernul lui Miheil Saakașvili, între 2005 și 2011, mulți au fugit în special spre Odesa, oraș-port cosmopolit, refugiu al lumii interlope dintotdeauna.

Publicația franceză prezintă cazul lui Oleg B., un armean care încearcă să arate bunăvoință față de autorități în timp ce de-abia așteaptă să obțină autorizația de funcționare pentru restaurantul pe care l-a amenajat în centrul orașului. Potrivit corespondentului „Le Monde”, Oleg B. își petrece timpul de unul singur în restaurant, la lumina a trei telefoane mobile din cauza întreruperilor dese de electricitate. Afară, unul dintre acoliții stă de pază lângă un Mercedes de culoare neagră. „Nu reușesc să deschid” restaurantul, deoarece „mi-au luat permisul de ședere”, se plânge Oleg B. „Sunt armean și mă necăjesc din cauza amicilor mei”, adaugă el.

Pentru autoritățile ucrainene, Oleg B. nu este doar un simplu proprietar de restaurant. Bărbatul este considerat un asociat al lui Armen Sarkisian, liderul „Clanului Donețk”, o grupare infracțională cu sediul în orașul Gorlivka. Această legătură stârnește suspiciuni asupra loialității lui Oleg B. față de Ucraina.

„Hoț în lege“

Arestat în noiembrie 2021, Oleg B. a fost eliberat între timp și plasat sub supraveghere judiciară. Acum, la aproape zece luni de la declanșarea invaziei, se teme că ar putea fi deportat din Ucraina, așa cum s-a întâmplat cu mai mulți grei ai crimei organizate de origine străină. Însă Oleg B. spune că nu înțelege de ce există suspiciuni asupra lui, mai ales că „mulți infractori s-au dus să lupte în prima linie”.

Pentru a-și dovedi buna-credință, el susține că a refuzat să fie „încoronat” pentru a deveni „hoț în lege”. De altfel, Oleg B. nu este singurul suspect de apartenență la o grupare infracțională care a încercat să transmit semnale de fidelitate față de autoritățile ucrainene.

Mark Gordienko, șeful unui comitet de patrioți care ajută încă din 2014 autoritățile să contracareze planurile rusești în regiune, estimează că „peste o sută de infractori cunoscuți patrulează împreună cu poliția din ziua de 24 februarie, când Moscova a amenințat cu debarcarea pe plajele din Odesa”. „Unii aveau arme automate, alții grenade și chiar mortiere”, afirmă el.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Odesa, #mafie, #servicii secrete , #Razboi Ucraina