Războiul din umbră: Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în slujba Moscovei

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 23:51
7225 citiri
Războiul din umbră: Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în slujba Moscovei
Orașul Odesa, pe picior de război/ FOTO: newsrnd.com

Serviciile de securitate din Ucraina combat mafiile rusești implantate în Odesa, oraș-port cosmopolit și răscruce a traficurilor de tot soiul. Kievul a pus sub supraveghere lumea interlopă din Odesa, suspectată că ar fi în plata Moscovei, ca un soi de o a cincea coloană susceptibilă să lovească din spate, scrie Le Monde.

Foarte devreme, Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) s-au temut că puternica mafie georgiană locală, de fapt caucaziană, reputată pro-rusă și condusă de așa-numiți ”hoții în lege” poate servi drept releu local pentru Rusia. Alungați din Georgia de guvernul lui Miheil Saakașvili, între 2005 și 2011, mulți au fugit în special spre Odesa, oraș-port cosmopolit, refugiu al lumii interlope dintotdeauna.

Publicația franceză prezintă cazul lui Oleg B., un armean care încearcă să arate bunăvoință față de autorități în timp ce de-abia așteaptă să obțină autorizația de funcționare pentru restaurantul pe care l-a amenajat în centrul orașului. Potrivit corespondentului „Le Monde”, Oleg B. își petrece timpul de unul singur în restaurant, la lumina a trei telefoane mobile din cauza întreruperilor dese de electricitate. Afară, unul dintre acoliții stă de pază lângă un Mercedes de culoare neagră. „Nu reușesc să deschid” restaurantul, deoarece „mi-au luat permisul de ședere”, se plânge Oleg B. „Sunt armean și mă necăjesc din cauza amicilor mei”, adaugă el.

Pentru autoritățile ucrainene, Oleg B. nu este doar un simplu proprietar de restaurant. Bărbatul este considerat un asociat al lui Armen Sarkisian, liderul „Clanului Donețk”, o grupare infracțională cu sediul în orașul Gorlivka. Această legătură stârnește suspiciuni asupra loialității lui Oleg B. față de Ucraina.

„Hoț în lege“

Arestat în noiembrie 2021, Oleg B. a fost eliberat între timp și plasat sub supraveghere judiciară. Acum, la aproape zece luni de la declanșarea invaziei, se teme că ar putea fi deportat din Ucraina, așa cum s-a întâmplat cu mai mulți grei ai crimei organizate de origine străină. Însă Oleg B. spune că nu înțelege de ce există suspiciuni asupra lui, mai ales că „mulți infractori s-au dus să lupte în prima linie”.

Pentru a-și dovedi buna-credință, el susține că a refuzat să fie „încoronat” pentru a deveni „hoț în lege”. De altfel, Oleg B. nu este singurul suspect de apartenență la o grupare infracțională care a încercat să transmit semnale de fidelitate față de autoritățile ucrainene.

Mark Gordienko, șeful unui comitet de patrioți care ajută încă din 2014 autoritățile să contracareze planurile rusești în regiune, estimează că „peste o sută de infractori cunoscuți patrulează împreună cu poliția din ziua de 24 februarie, când Moscova a amenințat cu debarcarea pe plajele din Odesa”. „Unii aveau arme automate, alții grenade și chiar mortiere”, afirmă el.

Citește și:
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Istoricul Lawrence Freedman: "Lui Putin îi este greu să câștige războiul din Ucraina, dar și mai greu să-i pună capăt"
Istoricul britanic Lawrence Freedman, specialist în relații internaționale, politică externă și strategie, consideră invazia Rusiei în Ucraina drept una dintre cele mai „inutile și...
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Combaterea oboselii de război în Occident a devenit o provocare centrală pentru Ucraina, care își îndeamnă aliații să mențină fluxul de arme și alte ajutoare, potrivit ministrului...