The Telegraph: Rusia poate ocupa o altă parte a Ucrainei în timpul unei noi ofensive dacă armele occidentale vin prea târziu

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 20:38
3296 citiri
The Telegraph: Rusia poate ocupa o altă parte a Ucrainei în timpul unei noi ofensive dacă armele occidentale vin prea târziu
Armata ucraineană se pregătește să țină piept unei noi ofensive ruse

Rusia avansează din nou după succesele ucrainene semnificative în regiunile Harkov și Herson în a doua jumătate a anului 2022.

Ultimele câteva săptămâni au fost cele mai crâncene dintr-un război deja sângeros, ambele părți suferind pierderi grele. Dar poate fi și mai rău, scrie colonelul în rezervă britanic Richard Kemp, în The Telegraph.

El amintește de cuvintele ministrului Apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov, care a spus că Rusia a mobilizat mult mai mult de 300 de mii de soldați. Și poate că este vorba chiar de o jumătate de milion de luptători noi. Aceste forțe se adună în Ucraina, pregătindu-se pentru o ofensivă majoră în zilele și săptămânile următoare. Kievul acumulează, de asemenea, forțe și le oferă echipamente moderne, care au fost transferate de Occident. Cu toate acestea, Vladimir Putin are un avantaj mai mare în ceea ce privește numărul de soldați decât la începutul invaziei de acum un an.

În ciuda rapoartelor optimiste constante, precum că Rusia rămâne fără obuze de artilerie, stocul lui Putin este foarte mare. Iar fabricile lui lucrează non-stop, producând și mai mult”, scrie Kemp.

La sfârșitul anului trecut, Rusia a fost nevoită să-și retragă trupele în poziții mai bune, schimbând teritorii pentru timp și acumulând resurse pentru „lovitura de ciocan” planificată. Între timp, Moscova epuizează forțele ucrainene din est, slăbindu-le în fața unui nou atac rusesc. Acest lucru este făcut în mare parte de forțele de infanterie. Trupele neexperimentate sunt aruncate în luptă, ceea ce corespunde vechiului stil rusesc. În același timp, Kremlinul protejează obuzierele și vehiculele blindate, care sunt și ele foarte importante pentru „blitzkrieg-ul” planificat de Putin.

Armele occidentale ar putea veni prea târziu

„Până acum, a existat o narațiune larg răspândită în Occident conform căreia Ucraina câștigă confortabil războiul, în ciuda bombardamentelor din marile sale orașe. Dar realitatea este mai complicată. Potrivit ultimelor estimări, fiecare parte a suferit pierderi de până la 120.000 de oameni. Acesta nu este un semn de triumf pentru Ucraina. Și ar putea veni și mai rău: adevărul este că echipamentul promis recent Ucrainei, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri și alte vehicule blindate, este puțin probabil să fie livrate la timp pentru a avea un impact asupra acestei bătălii dacă Putin va continua ofensivă conform programului pe care îl spune Kievul", notează colonelul britanic.

El subliniază că, având în vedere resursele mari și numărul de oameni, Moscova va putea rezista la un nivel mai ridicat de pierderi. De aceea, Rusia arată de obicei un rezultat mai bun în războaiele care durează mult timp. La urma urmei, în timp, ea poate rezista mai mult. Nici astăzi Putin nu se teme de mari pierderi. Un număr disproporționat dintre soldații săi provine din provincii îndepărtate, nu din orașe precum Moscova și Sankt Petersburg, unde un val de saci de cadavre ar putea submina sprijinul atât pentru Putin însuși, cât și pentru războiul pe care l-a declanșat.

Rușii au învățat din greșeli

Un alt punct îngrijorător este că, deși armata rusă a avut rezultate teribil de proaste, unele rapoarte ucrainene de pe front indică faptul că Rusia învață din greșelile sale și face îmbunătățirile necesare, cel puțin la nivelul tacticii și disciplinei de luptă.

„Armata rusă sângera, dar a numit noi comandanți și, la fel ca în al Doilea Război Mondial, foarte probabil a început să-și revină după dezastrele anterioare. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru câștiguri semnificative ale Rusiei în următoarele săptămâni. Trebuie să fim realiști cu privire la cât de rău pot ajunge lucrurile. În caz contrar, șocul poate rupe determinarea Occidentului", scrie colonelul Kemp.

„Este extrem de important nu doar să menținem aprovizionarea militară pentru Ucraina, ci și să o creștem și să transferăm mai repede noile arme. Dacă Putin câștigă mai mult teritoriu, atunci Kievul va trebui să contraatace cu mai multă forță. Va avea nevoie de mai multe vehicule blindate, apărare aeriană mai bună, rachete cu rază mai lungă de acțiune și un număr mare de obuze de artilerie și muniție”, explică ofițerul britanic în rezervă, adăugând că alternativa este capitularea Ucrainei și a NATO.

Potrivit serviciilor secrete estone, din cauza pierderilor grele, Forțele Armate Ruse se confruntă cu o lipsă semnificativă de ofițeri tineri și superiori. Deficitul de ofițeri tineri a fost compensat prin accelerarea procesului de absolvire în școlile militare, ceea ce are un impact negativ asupra calificărilor ofițerilor. Cu toate acestea, nu există soluții rapide pentru a compensa deficitul de ofițeri superiori.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #arme, #Occident , #Razboi Ucraina