Asaltul rusesc asupra Avdiivka reduce și mai mult șansele armatei ucrainene de a realiza o străpungere în sud înainte de iarnă

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 22:20
4598 citiri
Asaltul rusesc asupra Avdiivka reduce și mai mult șansele armatei ucrainene de a realiza o străpungere în sud înainte de iarnă
Artileria ucraineană/ FOTO: pravda.ua

După luni în care Ucraina, în cursul contraofensivei sale încăpățânate, dar lente, a provocat pierderi grele trupelor ruse, pe 9 octombrie, Rusia a început propria ofensivă. Centrul acestei operațiuni a fost orașul din prima linie Avdiivka, bine fortificat de trupele ucrainene, situat nu departe de Donețk. Orașul este situat într-un buzunar strategic, înconjurat pe trei laturi de poziții inamice.

Acesta este unul dintre cei mai mari pași ai Rusiei din primăvara anului trecut, al cărui scop a fost o încercare de a crea o „căldare” în jurul apărătorilor ucraineni și de a schimba narațiunea războiului într-una în care inițiativa a fost preluată din nou de Rusia, scrie The Economist.

Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din sud, a declarat: „Inamicul vede Avdiivka ca pe o oportunitate de a câștiga o victorie semnificativă și de a schimba valul ostilităților”. Dar este încă prea devreme să spunem dacă va deveni direcția principală a noii ofensive rusești.

Fără îndoială, Rusia a alocat resurse importante acestei operațiuni. Oficialii ucraineni susțin că la Avdiivka au fost trimise până la trei batalioane. Acestea sunt susținute de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și avioane care lansează de la distanță „bombe cu planare” ghidate de înaltă precizie.

„Așa cum Ucraina a descoperit în vară că este extrem de dificil să treci printr-o apărare bine pregătită, tot așa și rușii par să fi fost aspru pedepsiți pentru atacul lor asupra Avdiivka”, scrie The Economist.

Potrivit unui raport publicat pe 12 octombrie de OSINTtechnical, în primele 48 de ore ale ofensivei, Rusia a pierdut 15 tancuri, 33 de vehicule de luptă de infanterie și o serie de sisteme de artilerie, aproximativ echivalent cu echiparea unui întreg batalion. Sursa a sugerat că Ucraina a continuat să provoace pierderi grele inamicului după aceea, un total de aproximativ 50 de tancuri și peste 100 de vehicule blindate distruse.

Pe măsură ce coloanele blindate încep să avanseze, ele sunt mai întâi încetinite de câmpurile de mine și apoi lovite de focul de artilerie ghidat de drone. Câștigurile teritoriale ale Rusiei sunt încă estimate la mai puțin de 5 kilometri pătrați. În aceeași zi, președintele Volodimir Zelenski a scris în Telegram: „Avdiivka. Ne menținem pozițiile. Cum se va sfârși acest război depinde de curajul și de unitatea ucraineană”.

Rusia a primit 300 de containere maritime de muniție

The Economist admite că pierderea ipotetică a orașului Avdiivka ar fi o lovitură pentru moralul ucrainean. La fel ca înainte Bakhmut, orașul a devenit un fel de simbol al rezistenței ucrainene. A rezistat timp de 8 ani la atacuri periodice din partea forțelor ruse. În ultimele 18 luni, Avdiivka a suportat o serie de atacuri și focuri masive de artilerie. În aprilie, încercările rusești de a înconjura orașul au avut succes doar parțial. Ca răspuns, Ucraina a trimis rezerve în zonă și a creat noi poziții defensive bine fortificate, situate la 200 de metri de fabrica de cocs Avdiiv (înainte de război, unul dintre cei mai mari producători de cocs din Europa).

În ultimele zile, unele surse rusești au susținut că forțele lor au preluat controlul asupra fabricii. Dar think tank-ul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) spune că nu a văzut nicio dovadă care să susțină acest lucru.

Potrivit administrației SUA, ambițiile ofensive ale Rusiei ar putea crește în săptămânile următoare după sosirea a 300 de containere maritime de muniție. Aceste livrări de arme au fost finalizate la 1 octombrie. Oficialii spun că transferul a inclus un număr mare de obuze de artilerie care ar putea avea un impact major asupra cursului ostilităților. Contraofensiva ucraineană s-a bazat pe provizii masive de obuze din Coreea de Sud, iar intensitatea focului va scădea inevitabil în lunile următoare.

„Lupta pentru fabrica de cocs și halda de cenușă va fi probabil dură și acerbă în zilele următoare. Indiferent dacă Avdiivka va ajunge sau nu în mâinile rușilor, va avea în continuare un impact negativ asupra continuării contraofensivei ucrainene în sud”, consideră The Economist.

Progresul în această direcție a încetinit după cucerirea satului Robotîne în august. Oficialii occidentali sunt sceptici că linia frontului se va schimba înainte de venirea iernii. Dacă Ucraina trebuie să întărească frontul Avdiivka, poate fi necesară mutarea unei părți a forțelor care luptă la sud de Orihiv. Acest lucru va reduce și mai mult șansele unei breșe largi înainte de iarnă.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #avdiivka, #munitii , #Razboi Ucraina