Faza a doua contraofensivei. Ucrainenii au lovit în mai multe puncte ale frontului pentru a induce în eroare inamicul

Luni, 05 Iunie 2023, ora 22:53
4674 citiri
Faza a doua contraofensivei. Ucrainenii au lovit în mai multe puncte ale frontului pentru a induce în eroare inamicul
Forțele ucrainene au trecut la recunoaștere prin lupta

Moscova a declarat că forțele sale au ucis sute de soldați ucraineni în regiunea Donețk, după ce au respins o „ofensivă majoră” în acea parte a Ucrainei.

Pe fondul speculațiilor cu privire la mult așteptata contraofensivă a Kievului, afirmațiile Moscovei nu au fost verificate independent. Un expert militar a declarat pentru Newsweek că acțiunile forțelor ucrainene au avut ca scop „să-i facă pe ruși să ghicească”.

Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică într-o postare Telegram că Ucraina a lansat „o ofensivă la scară largă în cinci sectoare ale frontului din regiunea Donețk de sud”.

Fostul ofițer de informații al armatei britanice Philip Ingram a declarat că prima fază a contraofensivei Ucrainei a început în urmă cu câteva săptămâni. În ea, Kievul a pregătit spațiul de luptă și a atacat nodurile logistice, posturile de comandă și apărarea aeriană ale Rusiei.

„Probabil că vedem tranziția la faza a doua, cercetând prima linie în multe zone diferite, dar ținând rușii să ghicească unde vor veni ultimele atacuri majore”, a declarat Ingram pentru Newsweek.

„Aceasta este faza de recunoaștere”, a spus el. „Când vor fi confirmate planurile ucrainene privind locațiile optime pentru principalele atacuri, atunci se va trece la următoarea fază”.

Declarația de duminică a Ministerului rus al Apărării spunea: „Scopul inamicului a fost să spargă apărarea Rusiei în ceea ce ea considera cea mai vulnerabilă zonă a frontului”. Acesta a adăugat că „inamicul nu a reușit să-și atingă obiectivele”.

Ministerul rus al Apărării a spus că Ucraina a atacat cu șase batalioane mecanizate și două de tancuri. Pierderile Kievului au totalizat peste 250 de militari, 16 tancuri, 21 de vehicule de luptă blindate și trei vehicule de luptă de infanterie.

Comandantul superior al armatei lui Vladimir Putin în Ucraina, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, „se afla la unul dintre posturile de comandă avansate”, a spus Ministerul rus. Declarația de pe Telegram a inclus un videoclip neverificat al presupusei bătălii în care vehiculele blindate ucrainene au fost sub foc puternic în apropiere de Velika Novosilka, la 60 de mile vest de orașul Donețk.

Aleksander Hodakovski, șeful Batalionului Vostok pro-Moscova, a scrie duminică pe Telegram că trupele ucrainene au obținut „succes tactic” în zonă, deși au suferit „pierderi tangibile”.

Serhii Zgureț, directorul companiei de informare si consultanta Defense Express, a remarcat că loviturile de artilerie ucrainene sunt deja efectuate pe liniile cele mai apropiate ale apărării inamicului.

Recunoaștere prin luptă

"Frontul Zaporojie începe să revină. Numărul loviturilor de artilerie asupra țintelor inamice din teritoriul ocupat a crescut semnificativ. Și acest lucru indică faptul că loviturile de artilerie sunt deja efectuate pe liniile cele mai apropiate ale apărării inamicului. Există informații despre înaintarea brigăzii 31 mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei cu 3 km adâncime în teritoriul ocupat de inamic, între regiunile Zaporojie și Donețk, la joncțiunea a două grupuri rusești”. Zgureț consideră că acțiunile Forțelor Armate ucrainene în această direcție sunt recunoașteri prin luptă, al cărei scop este de a induce în eroare inamicul.

„Și astfel de acțiuni vor avea loc în mai multe direcții ale frontului din Zaporojie pentru a induce în eroare inamicul”, a menționat Zgureț.

Rușii se contrazic despre lansarea contraofensivei ucrainene

Liderul Gărzii Naţionale a separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Aleksandr Hodakovski, a contrazis afirmaţiile Moscovei că a dejucat o ofensivă ucraineană majoră în regiunea Donbas, notează la rândul său agenţia DPA.

Inamicul este "însoţit de succes", a scris Hodakovski luni pe canalul său de Telegram.

Potrivit relatării sale, atacurile la vest de oraşul Vuhledar au fost o mişcare tactică limitată a ucrainenilor, mai degrabă decât o operaţiune majoră.

Înainte de a-i sprijini pe separatiştii din Doneţk, Hodakovski a fost şeful unităţii locale de combatere a terorismului a serviciului secret ucrainean SBU până în 2014. Unităţile sale au fost încorporate în Garda Naţională rusă după ce a început invazia pe scară largă a Ucrainei.

Trupele ucrainene au dat iniţial impresia de creştere a presiunii asupra secţiunii Velika Novosilka a frontului, unde au reuşit deja să facă progrese duminică.

O echipă de asalt a avansat aproape neobservată mai spre est, lângă satul Novodonezke.

"Inamicul a reuşit să ne pună într-o poziţie dificilă", a scris Hodakovski.

La primele ore ale zilei de luni, purtătorul de cuvânt al armatei ruse Igor Konaşenkov a anunţat că Moscova a dejucat cu succes o ofensivă ucraineană majoră în partea de sud a regiunii Doneţk.

Aceste informaţii nu au fost confirmate de Kiev. Raportarea situaţiei de către Statul Major ucrainean nu notează nicio activitate specială în regiune. Spune doar că Vuhledar şi satele învecinate au fost bombardate de Rusia, adaugă agenţia germană de presă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #faza a doua, #recunoastere prin lupta , #Razboi Ucraina