Financial Times: Forțele armate ale Ucrainei ar putea elibera Hersonul săptămâna viitoare

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 23:15
5465 citiri
Financial Times: Forțele armate ale Ucrainei ar putea elibera Hersonul săptămâna viitoare
Soldații ucrainenii înaintează spre orașul Herson/ FOTO: military.com

Forţele armate ale Ucrainei pot elibera Hersonul şi malul drept al Niprului de sub ocupaţia rusă săptămâna viitoare, scrie Financial Times.

Acest lucru este dovedit și de apelul colaboratorilor pro-ruși de a „evacua” locuitorii din Herson în Rusia sau Crimeea. Unii analiști cred că aceasta este pregătirea pentru o „bătălie decisivă”.

Rusia a desemnat multe dintre trupele sale cele mai bine antrenate să apere malul de vest al Hersonului. Dar această forță poate fi furnizată doar peste râu, care are câțiva kilometri lățime și are puține traversări.

„Forțele ucrainene au spart linia frontului la Herson la începutul lunii. Acesta a fost cel mai mare avans al Ucrainei în sud de la începutul invaziei ruse, în februarie. De atunci, Kievul a recucerit o zonă semnificativă la vest de Nipru.

Kievul spune că forțele ucrainene au eliberat 600 de așezări de sub ocupație rusă în ultima lună. 500 de localități sunt în regiunea Horkov din nord-est, iar 75 dintre ele în regiunea Herson din sud - cea mai importantă strategic. Alte 50 de așezări au fost recuperate în Donbas.

În fața avansului puternic al ucrainenilor, Rusia anunță că începe să evacueze pe teritoriul său populația din Herson. Pretinde că răspunde unei cereri venite din partea autorităților locale de ocupație și că evacuările se fac voluntar.

Liderul din regiunea Herson din sudul Ucrainei, instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a cerut civililor să fugă în Rusia, invocând atacurile zilnice cu rachete ale forțelor ucrainene în avans, transmite Reuters.

„Am sugerat ca toți locuitorii din regiunea Herson, dacă doresc, să se protejeze de consecințele loviturilor cu rachete... să meargă în alte regiuni”, a declarat șeful administrației Herson, instalat de Rusia, Vladimir Saldo, într-un mesaj video. Oamenii ar trebui să „plece cu copiii lor”.

Oferta se aplică în primul rând locuitorilor de pe malul de vest al râului Nipro, a spus el. Aceasta include capitala regională, singurul oraș important ucrainean pe care Rusia l-a capturat intact de la invadarea din februarie.

Primii civili care au fugit din Herson urmau să sosească vineri în regiunea Rostov din Rusia, a informat agenția de presă TASS.Herson este una dintre cele patru provincii ucrainene parțial ocupate pe care Rusia pretinde că le-a anexat în ultimele săptămâni și, probabil, cea mai importantă din punct de vedere strategic. Acesta controlează atât singura rută terestră către peninsula Crimeea, capturată de Rusia în 2014, cât și gura de vărsare a Nipro, râul de 2.200 de kilometri (1.367 de mile) care traversează Ucraina.

De la începutul lunii octombrie, forțele ucrainene au pătruns pe linia frontului Rusiei acolo, în cel mai mare avans al lor în sud de la începutul războiului. De atunci, ei au avansat rapid de-a lungul malului de vest, cu scopul de a opri trupele ruse de la liniile de aprovizionare și de căile de evacuare de peste el.

TASS l-a citat pe guvernatorul de la Rostov, care se învecinează cu teritoriile ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat, spunând că regiunea sa este pregătită să găzduiască pe oricine a ales să părăsească Hersonul.

După ce s-au retras aproximativ 20 km în nordul sectorului Herson la începutul lunii octombrie, forțele rusești încearcă probabil să consolideze o nouă linie de front la vest de satul Milove.

Luptele grele continuă de-a lungul acestei linii, în special la capătul vestic, unde avansurile ucrainene înseamnă că flancul Rusiei nu mai este protejat de râul Inhuleț. Majoritatea trupelor rusești de pe această linie de front rămân unități VDV (aeropurtate) cu efective insuficiente.

În ultimele zile, autoritățile ruse de ocupație au ordonat probabil pregătiri pentru evacuarea unor civili din Herson. Este probabil ca acestea să anticipeze extinderea luptelor chiar în orașul Herson, susțin serviciile de informații britanice.

Rușii, progrese la Bakhmut

Forțele proruse au făcut progrese tactice în ultimele trei zile spre centrul orașului Bakhmut, un oraș de importanță strategică din estul regiunii Donețk, și probabil au avansat în satele de la sud de oraș, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de vineri dimineață. Orașul Bakhmut se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk.

Grupul de mercenari Wagner "probabil că rămâne" puternic implicată în luptele de la Bakhmut, susțin serviciile secrete militare britanice.

În regiunea ucraineană Donbas, ministerul britanic al apărării a precizat că Rusia a continuat operațiunile ofensive în partea centrală a teritoriului și că face progrese "foarte lente".

Inițiativa rușilor este însă subminată de presiunea ucraineană asupra flancurilor sale nordice și sudice, precum și de lipsa acută de muniție și de trupe.

Rușii construiesc „dinți de dragon” în Lugansk

Imaginile din satelit din regiunea Lugansk au surprins forțele ruse în timp ce construiesc „dinți de dragon”, tactică din al Doilea Război Mondial pentru a-și consolida linia de apărare. Linia defensivă este formată din două rânduri de „dinți de dragon”, fiind urmate de tranșee posibil construite pentru oprirea vehiculelor de luptă. Ultimul rând al apărării este construit din pozițiile de tragere pentru infanterie și tancuri. „Dinții de dragon” sunt fortificații de mici dimensiuni din beton armat construite pentru prima oară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a încetini tancurile și a le „îndruma” spre zone pregătite unde să fie bombardate cu arme antitanc. Germania a utilizat tactica la Linia Siegfried din vestul țării, echivalentul german al Liniei Maginot a Franței.

Fortificațiile nu au putut opri forțele armate aliate după debarcarea în Normandia și atacul în Germania care a urmat eliberării Franței. După al Doilea Război Mondial construirea „dinților de dragon” a fost în mare parte abandonată, dar Elveția păstrează aceste fortificații cunoscute drept „linii Toblerone”, din pricina așezării în rând a structurilor care amintește de batonul de ciocolată elvețian. Lugansk pare să fie singura regiune care se află sub controlul rușilor în care trupele ucrainene nu au lansat bombardamente în ultima lună și jumătate, probabil din cauza desfășurării armatei pe celelalte fronturi.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ofensiva, #Herson, #eliberare, #evacuare, #civili, #lugansk , #Razboi Ucraina