Generalul în rezervă David Petraeus a servit aproape patru decenii în armata SUA, comandând forțele americane în Irak și Afganistan înainte de a fi numit director al CIA în 2011-2012.
Într-un interviu acordat Serviciului Georgian al RFE/RL, Petraeus vorbește despre „eșecul uluitor” al conducerii militare a Rusiei și despre refuzul acesteia de a învăța din greșelile sale, despre obiectivele și punctele forte ale iminentei ofensive de „arme combinate” a Kievului și de ce Occidentul nu poate căuta „o ieșire timpurie” din acest război.
Generalul crede că suntem aproape de sfârșitul ofensivei rusești de iarnă, care nu și-a atins obiectivele până acum și care probabil nu-și va atinge aceste obiective. Și chiar dacă forțele ruse vor cuceri în cele din urmă Bahmut, va fi cu un preț atât de mare încât va fi o victorie neînțeleaptă.
Ofensiva ucraineană de la sfârșitul primăverii-începutul verii, care va include tancuri occidentale, vehicule de luptă de infanterie occidentală, artilerie și o varietate de alte sisteme, precum și tipul de pregătire și dezvoltare a unităților va permite Ucrainei pentru prima dată să realizeze operațiuni de armament combinat în acest război special - ceva ce Rusia nu a făcut în trecut și ceva ce ucrainenii au făcut, într-o măsură modestă, în ofensiva de la Harkov toamna trecută, spune Petraeus.
Generalul mai spune că scopul contraofensivei Kievului va fi dublu. Unul va fi să se asigure că rușii nu sunt capabili să întărească sau să reaprovizioneze Crimeea prin partea de sud-est a Ucrainei, astfel încât să întrerupă acea linie de comunicații pe care au obținut-o prin ofensiva lor în primăvara și vara anului trecut. Și apoi, în al doilea rând, să provoace prăbușirea, poate chiar colapsul, forțelor ruse într-o zonă destul de largă din sudul Ucrainei, pe măsură ce eliberează mai mult din teritoriul ucrainean pe care rușii l-au capturat anul trecut.
Cât despre eliberarea Peninsului Crimeea, Petraeus spune că va dura un timp. Despre luptele sângeroase de la Bahmut fostul șef al CIA spune: „cred că până și ucrainenii au observat că Bahmut nu are o semnificație geografică reală; nu este un nod feroviar sau rutier grozav, așa cum sunt alte locații. Dar cred că au ajuns să vadă valoarea apărării unei zone urbane împotriva unei forțe care, în mod foarte neprofesionist, aruncă soldați în acest cazan. Pierderile sunt uluitoare, în timp ce câștigurile au fost nesesizabile și incredibil de costisitoare. Și cred că, de asemenea, de-a lungul timpului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns să recunoască în mod clar nevoia de a nu oferi Rusiei nimic din ceea ce ar putea prezenta ca o victorie“.
Generalul Petraeus mai spune că „este foarte important ca observatorii să recunoască faptul că forțele ucrainene care vor conduce ofensiva în această primăvară și vară nu sunt angajate în Ucraina în prima linie în acest moment. Ele sunt în pregătire în Germania, Polonia, Marea Britanie, Ucraina și în alte părți. Și vor fi angajate de-a lungul timpului odată cu prezența tuturor acestor elemente și capacități diferite și ale forțelor de luptă și de sprijin pe care le-am descris înainte de a lansa ofensiva.
Rușii nu au făcut asta. Practic, tot trimit soldați în unități. Nu există coerență... nu există o organizare reală. Dar ceea ce vor face ucrainenii în ofensiva viitoare, va fi foarte diferit. Acestea vor fi operațiuni de armament combinat, pe care rușii nu le-au realizat nici măcar la început, în ciuda faptului că au avut luni de pregătire înainte de invazia în Belarus și în Rusia la granițele Ucrainei, când ar fi putut să se antreneze pentru astfel de sarcini. Este un eșec uluitor, din punctul meu de vedere. Dacă mi-ai fi dat, în calitate de comandant, luni de zile să mă antrenez pentru o invazie, cred că aș fi putut face o treabă puțin mai bună“, a precizat fostul comandant al războiului SUA din Irak.
Cât despre greșelile armatei ruse, „la cel mai înalt nivel, au subestimat complet capacitățile ucrainene, au supraestimat complet capacitățile rusești și nu au reușit să conceapă o campanie în mod corespunzător și să pregătească forța pentru a desfășura campania respectivă. Dincolo de asta, ei nu aveau sisteme moderne de comunicații de aceea generalii lor au tot fost uciși. Și din nou, ei nu și-au antrenat forțele. Întotdeauna am știut că le lipsește un corp profesionist de subofițeri, cum ar fi cel pe care îl avem noi, care reprezintă coloana vertebrală a forțelor noastre. Dar au fost multe, multe, multe deficiențe pe care le-au demonstrat, unele dintre ele anticipate, altele oarecum surprinzătoare.
De exemplu, sistemul lor de comunicații este cu un singur canal, astfel încât să îl puteți găsi cu ușurință în clar, nu este criptat. Este și HF [de înaltă frecvență], ceea ce înseamnă că este difuzat pe scară largă, oricine îl poate prinde cu un scaner al poliției; spre deosebire de al nostru, care este FM, cu salt de frecvență și criptat. Că nu au acest tip de sistem cel puțin criptat este cu adevărat uluitor, având în vedere cât de mult au investit în modernizarea armatei lor“.
„Armata rusă nu este o organizație care învață din greșeli. Când am avut privilegiul de a comanda forțele noastre în Irak și Afganistan și în Orientul Mijlociu, ne-am propus în mod explicit să învățam. Noi, și majoritatea țărilor NATO, facem asta.
Îi văd pe ucraineni învățând și dezvoltându-se și devenind din ce în ce mai buni. Și de aceea spun că vor face ceea ce rușii nu au reușit să facă, și anume să realizeze efecte și operațiuni cu arme combinate. Acum, ceea ce ar trebui să subliniez, totuși, este că președintele rus Vladimir Putin încă nu este convins că rușii nu vor putea să depășească inamicul. Încă crede că, așa cum s-a întâmplat în istorie, rușii au un început groaznic, dar până la urmă au biruit. Și încă cred că poate să-i depășească pe ucraineni, europeni și americani, în felul în care rușii a depășit armata lui Napoleon și pe naziști. Și trebuie să ne asigurăm că le dăm posibilitatea ucrainenilor să demonstreze că se înșeală“, a mai spus generalul american.
Fostul șef CIA a precizat că „acesta este un război în curs de desfășurare și necesită un sprijin continuu, o hotărâre continuă nu doar din partea ucrainenilor, ci și din partea celor care îi ajută. Multe depind de ceea ce se realizează prin această ofensivă ucraineană la sfârșitul primăverii și începutul verii. Și dacă forțele ruse se pot prăbuși. Iar apoi aceasta se poate răspândi mai departe, atunci poate că s-ar putea ajunge la un punct în care o soluție negociată ar putea fi găsită. Dar fără asta, va dura încă un an sau ani și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Nu ar trebui să căutăm o ieșire timpurie sau ceva de genul acesta. Ucrainenii luptă pentru supraviețuirea lor, independența lor; ei sunt hotărâți să facă ceea ce este necesar, iar noi trebuie să fim hotărâți să facem același lucru“, îndeamnă generalul.
Rusia controlează 30% ... din teritoriul fostei Ucraine.. ! Asta... Vezi tot