De ce își orientează oligarhii ruși investițiile către piața rusă. ”I-au împins și mai tare în mâinile Kremlinului”

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 23:35
4360 citiri
De ce își orientează oligarhii ruși investițiile către piața rusă. ”I-au împins și mai tare în mâinile Kremlinului”
Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia/ FOTO: Bloomberg

Din cauza sancțiunilor, miliardarii ruși își reorientează investițiile către piața rusă. Astfel, de la începutul anului 2022, miliardarii Vladimir Potanin, Andrei Guriev, Leonid Mihelson, Ghennadi Timcenko și Vaghit Alekperov au primit circa 10 miliarde de dolari plăți de la companiile lor și au fost nevoiți să-i investească în Federația Rusă, scrie Bloomberg.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, cinci miliardari ruși din industria petrolului, nichelului și îngrășămintelor sunt cei mai mari beneficiari de dividende în Federația Rusă. De la începutul anului 2022, au primit aproximativ 10 miliarde dolari în plăți de la companiile lor. Și asta pe fondul faptului că majoritatea companiilor rusești au suspendat sau anulat plata dividendelor după sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

Cu toate acestea, izolarea magnaților de restul lumii i-a încurajat să investească în firme locale pe care miliardarii nu le luaseră în considerare anterior și arată cum se adaptează elita rusă la realitatea postbelică.

„Sancțiunile occidentale au închis de fapt ușa miliardarilor ruși și i-au împins și mai tare în mâinile Kremlinului. Acest lucru, desigur, întărește controlul Rusiei asupra averii lor și sprijină apelurile lui Putin ca elitele să investească în Rusia și să aducă bani înapoi acasă”, a declarat Liana Semciuk, analist la compania britanică de consultanță Sibylline.

Astfel, Vaghit Alekperov, co-fondatorul PJSC Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din țară, a cumpărat un pachet de control de mai multe miliarde la compania Yandex, motorul de căutare dominant al Rusiei. Aceasta a fost prima investiție majoră a oligarhului într-un alt sector decât petrolul.

Un alt miliardar rus, Volodimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia și cel mai mare acționar al gigantului minier PJSC HMC Norilsk Nickel, a cumpărat 35% din acțiunile TCS Group Holding Plc, mai cunoscută ca Tinkoff Bank, una dintre cele mai importante companii fintech din Rusia. De asemenea, a achiziționat PJSC Rosbank de la Societe Generale SA prin holdingul său Interros și este unul dintre concurenții pentru Yandex alături de Alekperov.

Pentru miliardarii energetici precum Alekperov, Leonid Mihelson și Ghennadi Timcenko, plățile mari au fost declanșate de o creștere bruscă a prețurilor energiei ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Novatek, cel mai mare producător de gaz lichefiat al țării, a plătit acționarilor cele mai multe dividende din întreaga sa istorie, iar Lukoil PJSC a recomandat să facă a doua cea mai mare plată.

Producătorul de îngrășăminte al miliardarului Andrei Guriev, PJSC Fosagro, a înregistrat, de asemenea, cel mai mare profit înregistrat anul trecut, deoarece logistica strictă pentru producătorii ruși a cauzat lipsuri pe unele piețe, împingând prețurile în sus.

Cu toate acestea, având în vedere războiul pe scară largă din Ucraina, care a intrat în al doilea an, guvernul rus caută să strângă mai mulți bani de la marile companii, ceea ce ar putea afecta viitoarele plăți de dividende. În special, consiliul de administrație al „Norilsk Nickel” a recomandat în aprilie să nu plătească dividendele finale pentru 2022, invocând riscuri geopolitice crescute și expirarea acordului dintre acționari și al doilea cel mai mare acționar United Co Rusal International PJSC, care impunea plăți mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #oligarh, #i investitii, #sanctiuni , #Rusia