Dictatorul din Belarus: "Occidentului i-ar plăcea să unească Moldova, s-o împingă în România"

Duminica, 26 Februarie 2023, ora 11:16
8808 citiri
Dictatorul din Belarus: "Occidentului i-ar plăcea să unească Moldova, s-o împingă în România"
Aleksand Lukașenko, președintele Belarusului/ FOTO. CNN

Este puţin probabil ca Ucraina să deschidă un al doilea front în Transnistria, a afirmat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, sâmbătă, la centrul sportiv Raubichi, relatează agenţia BelTA.

După ce presa a semnalat o posibilă provocare, Lukaşenko a fost întrebat dacă crede cu adevărat că Ucraina va deschide al doilea front: "Nu cred. Este pur şi simplu dezavantajos pentru ei. Occidentului i-ar plăcea să rezolve dintr-o lovitură problema cu Rusia şi să închidă această gaură gri, aşa cum se spune, şi să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni şi vor deschide un al doilea front".

În acelaşi timp, personal militar rusesc şi muniţie sunt prezente în Transnistria. Astfel, se poate riposta atunci va fi foarte greu, a remarcat preşedintele belarus.

Aleksandr Lukaşenko consideră că Occidentul exploatează situaţia din Transnistria pentru a destabiliza situaţia din regiune. "Totul ar trebui subminat. Este în interesul Occidentului. Nu cred că ucrainenii au nevoie. Dacă deschid al doilea front acolo, va fi cam fatal”.

Declarațiile lui Lukașenka confirmă operațiunea de dezinformare mai largă a Kremlinului, care descrie Rusia ca fiind în război cu Occidentul, nu cu Ucraina. Lukașenko a adăugat la declarațiile guvernului rus avertizând asupra unei posibile provocări ucrainene la granița ucraineană-transnistreană, adăugând o afirmație fără temei că Occidentul dorește un conflict în Moldova, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW).

Analiștii ISW nu exclus ca Moscova chiar să pregătească o operațiune în Transnistria sub steag fals.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că Moscova folosește împotriva Moldovei întreg arsenalul de război hibrid.

Republica Moldova are o șansă istorică, cred că noi toți avem o șansă istorică pentru că Moldova are acum, după o perioadă de 30 ani, șansa să revină în Europa. De aceea cred că interesul nostru, al României, al NATO, UE e să ajutăm Moldova să-și depășească această capcană geopolitică. Este o perspectivă reală ca Moldova să se alăture Occidentului. Rusia știe acest lucru și încearcă să blocheze acest lucru. Prin forță militară nu, pentru că nu este acum suficient de numeroasă și capabilă să ocupe Odesa, și după să vină spre Transnistria”, a spus el.

Geoană a precizat că un risc de natură pur militară din partea Rusiei nu există, însă Kremlinul „a declanșat, cum a încercat să facă și în Muntenegru în 2006, întreg arsenalul de război hibrid în Moldova”.

„Tot ce înseamnă de la intimidarea strategică, anularea decretului din 2012, război cibernetic, acțiuni de destabilizare internă. De aceea avem cu toții interesul ca Moldova să reziste, e interesul cetățenilor din Moldova să vină către Europa prosperă și democratică, și să nu rămână într-o zonă gri, care mereu plătesc factura pentru că rămân în acea zonă gri. Indiferent de simpatia politică pe care cetățenii din Moldova o au, sau nu o au, cred că dacă doresc o viață mai bună, viața aceea mai bună este alături de Europa democratică și prosperă. Moldova e un partener comun al NATO și UE. Vreau să vă asigur că și NATO, și noi toți, ne sincronizăm zilnic pentru a sprijini Moldova, așa cum facem și pentru Ucraina, Georgia. Moldova are o șansă să evadeze din această ambiguitate strategică și să aibă o viață mai bună alături de noi toți, în Europa”, a adăugat el.

Ministerul de Externe de la Moscova a transmis vineri un comunicat legat de Transnistria, în condiţiile în care susţine că Ucraina ar pregăti o „provocare militară” acolo, şi avertizează SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”, considerând că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei din teritoriul separatist al Republicii Moldova va fi considerată „un atac împotriva Federaţiei Ruse”, iar forţele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”.

Comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova intervine după ce Rusia vehiculează de câteva zile ideea că Ucraina ar pregăti o provocare în Transnistria, deşi Chişinăul a respins acest scenariu şi a spus că nu există informaţii în acest sens, îndemnând populaţia la calm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #operatiune sub steag fals, #Transnistria, #Belarus, #Aleksandr Lukasenko, #Moldova, #Romania , #Republica Moldova