Fostul deputat rus care conduce armata de luptători anti-Putin: Îl vom alunga de la Kremlin în cea mai mare revoluție din țară din ultimii 100 de ani

Luni, 22 Ianuarie 2024, ora 00:32
6793 citiri
Fostul deputat rus care conduce armata de luptători anti-Putin: Îl vom alunga de la Kremlin în cea mai mare revoluție din țară din ultimii 100 de ani
Fostul deputat rus Ilia Ponomarev/ FOTO: CNN

În calitate de lider al rezistenței armate rusești și de dușman înverșunat al liderului de la Kremlinului, Ilia Ponomarev are mai multe motive să se uite peste umăr.

Rebelul rus, în vârstă de 48 de ani, și-a câștigat locul pe lista dușmanilor de moarte ai lui Vladimir Putin după ce a declarat război regimului despotului - și a povestit publicației The Sun cum intenționează să îl facă praf într-o revoluție nemaiîntâlnită de 100 de ani.

De-a lungul anilor, bărbatul de 48 de ani a fost martor cum zeci de prieteni și colegi de-ai săi au fost uciși sau întemnițați de regimul nemilos al lui Putin.

Dar principalul adversar al Kremlinului are acum o țintă suplimentară pe spate.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, politicianul rus în exil plănuiește o bătălie majoră împotriva lui Putin - una în care speră că va vedea armatele sale de voluntari mărșăluind spre Moscova.

El a spus pentru The Sun că lumea trebuie să se creadă că Putin va fi răsturnat. „Este doar o chestiune de când!”.

Deși speră că nu va trebui să fie un act sângeros, el a prezis că amploarea unui astfel de eveniment ar putea oglindi Revoluția Rusă din 1917, care a adus în mod violent sfârșitul secolelor de monarhie.

Ponomarev a fost membru al Dumei de Stat a Rusiei din 2007 până în 2016.

Cu toate acestea, după ce a fost singurul parlamentar din 445 care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, a fost exilat „la ordinul personal al lui Putin”.

Opozantul a spus atunci că istoria va dovedi că are dreptate.

„Știam că va urma acest război”, a spus el privind acum în urmă. Era „evident” că Putin dorea toată Ucraina ” – chiar dacă nimeni altcineva nu era dispus să spună asta.

Acum, în exil, el conduce o rețea de luptători de gherilă pro-ucraineni și ajută la conducerea unui guvern rus din umbră pentru a pregăti „inevitabila” dispariție a lui Putin.

El știe că tovarășii săi nu sunt „trădători” ai patriei, ci vor fi într-o bună zi „eliberatorii” ei – epurând Rusia de putinism, pe care Ponomarev îl numește „fascismul modern”.

El a spus că „a visat întotdeauna să schimbe lumea”, dar poate că nu și-a dat seama cât de mare sau de periculoasă va deveni misiunea lui.

Aflat la Londra pentru un interviu, Ponomarev face o glumă despre faptul că ceaiul său ar fi fost otrăvit. Râde, dar seriozitatea nu-i părăsește.

„Nu mă simt niciodată în siguranță. Prietenul meu foarte apropiat [Aleksander] Litvinenko a fost ucis aici, la Londra și totul s-a întâmplat în fața ochilor mei”, a spus el.

Spionul rus dezertor a murit de o moarte groaznică în 2006, după ce ceaiul său a fost otrăvit cu poloniu într-un hotel din Londra.

În septembrie 2021, o instanță europeană a decis în cele din urmă că criticul lui Putin a fost ucis de Kremlin.

Dar Ponomarev își amintește ceva neprețuit pe care l-a învățat de la prietenul său asasinat.

„[Litvinenko] mi-a spus să accept din punct de vedere psihologic că ești în război, el făcea mereu paralele cu cel de-al Doilea Război Mondial”. Fostul spion i-a spus lui Ponomarev să compare bătălia împotriva lui Putin cu lupta liderului francez Charles de Gaulle pentru a-și elibera țara de Germania nazistă.

"A fost învingător și și-a condus țara înainte. Acesta este exact modelul nostru. În acest moment, luptăm împotriva răului Putinismului... dar rezultatul va fi același”, a spus Ponomarev.

La Kiev, casa lui Ponomarev din exil, el a recunoscut că doarme cu o mitralieră lângă el.

Îi este frică? "Ce putem face? Suntem în război, știm cu ce avem de-a face. Oamenii noștri de pe teren riscă mult mai mult decât noi," explică opozantul.

Răsturnarea unui tiran

Ponomarev ajută la conducerea unui cabinet rus din umbră, Congresul Deputaților Poporului, care se întrunește în Polonia și este format din 100 de membri.

Patruzeci dintre membrii săi încă trăiesc în Rusia, iar restul în exil.

Împreună, ei elaborează planuri de luptă pentru a crea o Rusie post-Putin - elaborând mecanismele politice reale necesare pentru a realiza o revoluție.

În ultimii doi ani, cabinetul din umbră a elaborat planuri pentru o Rusie post-Putin, rescriind constituția și așteaptând ceea ce Ponomarev numește „momentul declanșator”.

Sfârșitul guvernării lui Putin este aproape, a avertizat el, dar există patru probabilități principale de a produce acel sfârșit al regimului.

Prima este ca Putin să fie înlăturat de către vârfurile politice.

Despotul, despre care Ponomarev a spus că guvernează ca un "șef de mafie în stil nașul", poate "decide ce sfori să tragă" - dar există încă lupi la ușa sa.

În acest caz, el a spus că cheile Kremlinului vor fi transferate în mod natural în mâinile premierului Mihail Mișușin.

Aceasta ar însemna că războiul s-ar încheia, a explicat Ponomarev.

„Dar restituirea ar putea dura ani de zile, teritoriile nu vor fi returnate, iar criminalii de război ar rămâne nepedepsiți”, a spus el.

Dacă acest scenariu ar exista, puține s-ar schimba - iar Rusia ar rămâne sub stăpânirea tiranică a elitelor corupte.

A doua opțiune ar fi „mai întunecată”, a spus Ponomarev. Consiliul de securitate al Rusiei, plin de foști agenți KGB, ar putea prelua controlul și ar putea conduce Rusia într-o „evoluție și mai diabolică”.

Secretarul consiliului de securitate, Nikolai Patrușev, a fost mult timp considerat un potențial înlocuitor prezidențial și are deja „multă putere în mâinile sale”, a explicat Ponomarev.

Dar o a treia opțiune ar putea implica o lovitură de stat militară cu un om puternic „în stil Prigojin ” care poate smulge puterea.

El a spus că acești militari au „mult impuls și popularitate” chiar acum în rândul maselor după luptele din Ucraina.

Dar a patra și ultima opțiune este cea pe care Ponomarev este dispus să-și riște viața.

Există un singur scenariu pozitiv care ar garanta că nu va mai exista Putinism. Împreună cu aliații săi politici, vor să demareze o revoluție cu oamenii care să iasă în stradă.

Acest lucru ar putea fi ajutat de un colaps al sistemului din interior. Nu menționează cine, dar susține că este în contact cu personalități „de nivel superior” din interiorul Kremlinului, care speră că vor dezerta de partea lor.

„În interiorul Kremlinului, oamenii așteaptă, privesc și sunt gata să sară“. Cu toate acestea, Ponomarev știe că nu ar putea fi niciodată atât de simplu și va fi necesară o luptă.

„[Revoluția] nu va fi eficientă dacă nu este susținută de forța militară, iar aceasta va fi întotdeauna creată cu sprijinul ucrainean”.

Dar cum se va dezvolta această situație rămâne încă un semn de întrebare.

El a spus că rolul Congresului Deputaților Poporului este „de a se asigura că schimbările au loc într-un mod pozitiv și de a planifica riscurile” - îndrumând Rusia pe măsură ce trece la o democrație funcțională.

Pentru cei care spun că planurile lor sunt „prea riscante, prea periculoase”, Ponomarev a susținut că Rusia suferă de o instabilitate paralizantă de zeci de ani. „Vrem să stabilizăm sistemul”.

„Avem nevoie de o nouă alternativă”, a spus el. „Trebuie să tratăm nu simptomul, ci sursa bolii și aceasta nu este în Ucraina, ci la Moscova”.

O astfel de armată este Legiunea Libertatea Rusiei, despre care el susține că este „de departe cea mai mare rețea de rezistență” din interiorul Rusiei și o „forță militară bine stabilită”.

Legiunea, care s-a format în primăvara anului 2022 cu scopul explicit de a pune capăt definitiv regimului de la Kremlin, a crescut din ce în ce mai mult.

Celor pe care Legiunea nu îi poate scoate ilegal din Rusia pentru a-i ajuta în lupta împotriva forțelor lui Putin în Ucraina sau pentru a lansa raiduri în zonele de frontieră rusești, li se spune să rămână în Rusia și să provoace probleme în spatele liniilor inamice.

Ponomarev nu poate spune prea multe pentru a le proteja securitatea, dar poate discuta despre ceea ce forțele au revendicat deja - asasinări de criminali de război, atacuri asupra avioanelor de luptă, fabricilor, bazelor militare.

"Chiar și fiecare atac minor ajută la antrenarea și testarea hotărârii recruților", a spus el.

The Sun a vorbit recent cu un comandant al legiunii, care poartă indicativul Cezar, care a promis că Rusia este pregătită să explodeze și că ei vor ajuta la aprinderea fitilului în 2024.

Într-un buncăr secret din apropierea liniei de front din Ucraina, el a avertizat Rusia că "războinicii" săi nu se vor opri în fața a nimic pentru a "elibera patria noastră" și pentru a "salva Ucraina" în acest proces.

"Suntem primul regiment militar care spune clar și răspicat că doar prin forță se poate schimba puterea în Rusia", a declarat Cezar, în vârstă de 49 de ani.

Partizanii anti-Putin și-au intensificat operațiunile secrete și se pregătesc pentru o luptă armată. "De aceea Putin se teme foarte, foarte tare de noi", spune acesta.

Înainte de revolta eșuată din iunie a Grupului Wagner, legiunea a condus cel mai mare raid pe teritoriul rus de când Putin este la putere.

Într-o luptă de câteva zile în mai, au „eliberat” opt sate din regiunea Belgorod, luând chiar prizonieri soldații ruși și stânjenindu-l pe Putin pe scena mondială.

„Am văzut oameni îmbrățișându-i, dându-le de mâncare, susținându-i pe soldații din Legiune”, a spus Ponomarev, asemănând acest lucru cu tratamentul pe care soldații Wagner l-au primit de la ruși în timpul scurtei lor insurecție.

Explicând scenele incredibile, el a spus: „Rușii obișnuiți îi vor sprijini întotdeauna pe cei care sunt împotriva Moscovei - nu împotriva lui Putin sau a unui anumit grup politic, ci împotriva Moscovei. „Ei urăsc centrul, care cred că îl exploatează. Vor sprijini pe cei care reprezintă forța și armele, nu cred în oamenii care doar vorbesc, vor să vadă oameni serioși“.

Gata de atac

Sprijinit de forța lor militară voluntară formată din partizani ruși pro-ucraineni, Ponomarev a declarat că este pregătit să îl atace pe liderul de la Kremlin la momentul potrivit.

"Ne aflăm într-o etapă majoră", a spus el cu încredere. "Suntem gata să lovim. Întotdeauna se plănuiesc lucruri mari. Acesta este un moment definitoriu în istoria Rusiei... este lumina împotriva întunericului. Sunt cu siguranță de acord cu cei care spun că este momentul final pentru existența imperiului, când putinismul este demontat... și Rusia își va schimba interiorul."

El a spus că dacă regimul lui Putin este cu adevărat contestat și începe să facă implozie - ar putea "dispărea în trei zile". "Războiul a schimbat totul", a adăugat el.

„Dacă Putin nu ar fi invadat Ucraina, ar fi fost un proces politic în evoluție și cu siguranță nu în această etapă violentă. M-am gândit că va fi o luptă lentă, neangajată. Dar acum suntem noi sau ei, negru sau alb, așa că schimbarea [va] fi dramatică și drastică și într-un singur moment."

Întrebat dacă mișcarea lui de opoziție este pregătită? „Ne pregătim chiar acum, trebuie să identificăm momentul potrivit pentru a lovi”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #opozitie, #rasturnare, #Vladimir Putin, #ilia ponomarev , #Razboi Ucraina